Το ποσοστό του πληθωρισμού στην Τουρκία απέχει ελάχιστα από την πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Ωστόσο, η δυναμική του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον κρατά σε τροχιά επιτάχυνσης μέχρι τον Μάιο, καθώς αναδύονται νέοι κίνδυνοι για την οικονομία της γειτονικής χώρας.

Συγκεκριμένα, η ετήσια αύξηση των τιμών επιταχύνθηκε στο 64,8% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, έναντι 62% τον προηγούμενο μήνα και ελαφρώς βραδύτερα από το αναμενόμενο. Οι τιμές σε εστίαση και ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 93% σε ετήσια βάση.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις που είχαν καταρτίσει η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση, σπάνιο γεγονός για μια χώρα όπου οι επίσημες προβλέψεις έχουν συχνά αποδειχθεί υπερβολικά αισιόδοξες. Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον επίσημο κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 50% ενέχει τον κίνδυνο ταχύτερης αύξησης των τιμών όπως σημειώνει το Bloomberg.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξακολουθούν την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη έπειτα από επτά διαδοχικές αυξήσεις που αύξησαν τα επιτόκια κατά 34 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο. Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται για δεύτερη συνεχόμενη έτος χρονιά  στο 65% για πρώτη φορά από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Οι πρόσφατες προοπτικές της νομισματικής αρχής δεν προβλέπουν επιβράδυνση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2024 στο 36% – που εξακολουθεί να είναι πάνω από επτά φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο στόχο. Η επικεφαλής της Τράπεζας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν θα παρουσιάσει νέες εκτιμήσεις τον Φεβρουάριο.

Τι λέει το Bloomberg

«Βραχυπρόθεσμα αναμένεται ακόμη ταχύτερη αύξηση των τιμών. Ο ετήσιος ρυθμός αναμένεται να ξεπεράσει το 70% το 2ο τρίμηνο του 24, καθώς αναμένεται να λήξει το καθεστώς μερικής έκπτωσης στο φυσικό αέριο. Βλέπουμε ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει το 73% τον Μάιο. Η διαδικασία επιβράδυνσης που ξεκινά τον Ιούνιο θα είναι μακρόχρονη»,  Selva Bahar Baziki, οικονομολόγος.

Υπό την Ερκάν, που διορίστηκε τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα προσπάθησε να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της έναντι των χρηματοπιστωτικών αγορών εν μέρει εκδίδοντας πιο ρεαλιστικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Πρόκειται για μια αλλαγή από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που προσέφερε συνήθως ο προκάτοχός της, οι αποφάσεις πολιτικής του οποίου έλαβαν ελάχιστα υπόψη τον πληθωρισμό.

Έχουν εμφανιστεί ενδείξεις για την υποχώρηση της δυναμικής των τιμών. Ένας μηνιαίος δείκτης έδειξε ότι ο πληθωρισμός ήταν 2,9% τον Δεκέμβριο από τον Νοέμβριο, η πιο αργή μέτρηση από τον Μάιο.

Το επίσημο κόστος δανεισμού παραμένει βαθιά αρνητικό όταν προσαρμόζεται στον τρέχοντα πληθωρισμό. Και ο δομικός πληθωρισμός- ο οποίος εξαιρεί τρόφιμα και τα ενεργειακά είδη – επιταχύνθηκε πάνω από το 70% σε σχέση με πέρυσι.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας θα τερματιστεί όταν ο δείκτης αναφοράς αυξηθεί στο 45% αργότερα φέτος, από 42,5%. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δηλώσει ότι ο δείκτης αναφοράς θα πρέπει να εξετάζεται σε σχέση με την πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2024.

Ωστόσο, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 49% φέτος θα μπορούσε να ωθήσει και πάλι τις τιμές σε υψηλότερα επίπεδα, με ορισμένες τράπεζες της Wall Street να προειδοποιούν ότι απαιτείται αυστηρότερη νομισματική πολιτική ως απάντηση.

Η αύξηση του μισθού ώθησε τον Ibrahim Aksoy, επικεφαλής οικονομολόγο της HSBC Asset Management Turkey, να διατηρήσει την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 45%, σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας για το 2024.

«Η αύξηση είναι μεγαλύτερη από την εκτίμησή μας και υποδηλώνει ανοδικό κίνδυνο», δήλωσε ο Aksoy.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει σε δάνεια, καταθέσεις και συναλλαγές – Το νέο τοπίο για τους πελάτες των τραπεζών

Χειμερινές Εκπτώσεις 2024: Πότε αρχίζουν και πόσο θα διαρκέσουν

Τραμπ vs πολιτείας Μέιν: Αμφισβητεί τον «αυθαίρετο» αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜ