Ενα γκρουπ το οποίο εκπροσωπεί μερικούς από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μετάλλων στον κόσμο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς πως η ενεργειακή κρίση απειλεί την προσπάθεια της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής της ηπείρου, ενώ συνάμα πιέζει τους παραγωγούς προς μεταφορά των βιομηχανικών τους μονάδων.

Το γκρουπ Eurometaux το οποίο συμπεριλαμβάνει κολοσσούς όπως MYTILINEOS Glencore Plc, Rio Tinto Group και Norsk Hydro ASA απέστειλε έκθεση στην Κομισιόν λόγω της ενεργειακής κρίσης. Κάλεσε προς περαιτέρω υποστήριξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας και περιορισμό των δασμών των εκπομπών αερίων.

Η παραγωγής ψευδαργύρου Nyrstar NV ανέφερε την περασμένη Πέμπτη πως μειώνει την παραγωγή μεγάλης βιομηχανικής μονάδας της στην Ολλανδία κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που επιδεικνύει την αρνητική επιρροή της ενεργειακής κρίσης στην παραγωγή πρώτων υλών.

Για τους παραγωγούς αλουμινίου της ηπείρου το κόστος του ηλεκτρικού μπορεί να φτάσει τα 2.000 ευρώ/τόνο, περίπου το 80% του συνολικού κόστους του μετάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Eurometaux.

«Εάν το κόστος του ηλεκτρικού παραμείνει σε τόσο υψηλά επίπεδα, θα αποθαρρύνει την ενεργειακή μετάβαση των βιομηχανιών και θα υποσκάψει το ευρωπαϊκό Green Deal», ανέφεραν οι Guy Thiran και Mikael Staffas, γενικός διευθυντής της Eurometaux και πρόεδρος της Boliden AB αντίστοιχα. «Εάν οι βιομηχανίες μας δεν καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές την τρέχουσα δεκαετία, θα αποθαρρυνθούν και πολλοί άλλοι παραγωγικοί τομείς».

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση μπορεί ακόμη να περιοριστεί πριν τη χειμερινή σεζόν, αφού οι υψηλές τιμές μπορεί να οδηγήσουν στη χρήση εναλλακτικών λύσεων ή μείωσης της κατανάλωσης, σύμφωνα με τη Glencore.

Διαβάστε ακόμη

Εξαγορές στο εξωτερικό ετοιμάζουν οι ελληνικές εταιρίες πληροφορικής

Γερμανικές εκλογές: Αυτοί οι παράγοντες θα βγάλουν νικητή την Κυριακή

Κίνα: Έκκληση για οικονομία στο ρεύμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά