Να ακολουθήσει το παράδειγμα του Λευκού Οίκου καλεί την ΕΕ η Eurometaux, που εκπροσωπεί κορυφαίους παραγωγούς μετάλλων, ώστε να υπάρξει η οικονομική στήριξη που χρειάζονται τα κράτη – μέλη για να διατηρήσουν τον έλεγχο των πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ένωση Eurometaux, που εκπροσωπεί εταιρείες όπως οι Glencore, Boliden και Aurubis, παρότρυνε την ΕΕ να ακολουθήσει τα βήματα του Τζο Μπάιντεν σε ό,τι αφορά την Πράξη Μείωσης Πληθωρισμού, η οποία περιλαμβάνει επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση των εγχώριων επενδύσεων σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες τον επόμενο μήνα, προκειμένου να συζητήσουν για την απάντησή τους στον αμφιλεγόμενο νόμο των ΗΠΑ.

Κάποιοι από αυτούς προωθούν την αντίστοιχη προσέγγιση «ευρωπαϊκής προέλευσης», η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση των εγχώριων εταιρειών, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πακέτου που θα ανέρχεται στο 2% της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ, προκειμένου να ανταγωνιστεί το αμερικανικό σχέδιο των 370 δισ. δολαρίων.

«Η αμερικανική Πράξη Μείωσης του Πληθωρισμού, αν και περιέχει διακρίσεις, έδειξε πώς θα μπορούσε να υπάρξει μια ενεργητική πολιτική για τη βιομηχανία καθαρής τεχνολογίας», ανέφερε σε επιστολή του προς την Κομισιόν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Eurometaux και CEO της Mytilineos.

«Εμείς στην Ευρώπη θα πρέπει να εμπνευστούμε από αυτό το παράδειγμα και να προσφέρουμε στις βιομηχανίες μας περισσότερο καρότο και λιγότερο μαστίγιο, ειδικά στη σημερινή ενεργειακή κρίση».

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Eurometaux έχει προτείνει πέντε βασικά μέτρα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, όπως η ταχεία παρακολούθηση έργων καθαρής ενέργειας και φοροελαφρύνσεων, με σκοπό τη στήριξη της στρατηγικής παραγωγής μετάλλων.

Επίσης, επαναδιατύπωσε αιτήματα για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης των υψηλών τιμών ενέργειας, που έχουν προκαλέσει την απότομη μείωση της παραγωγής μετάλλων στην περιοχή.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει αρκετά και ορισμένα μεταλλουργεία έχουν αρχίσει να αυξάνουν την παραγωγή τους, ωστόσο η Eurometaux ανέφερε ότι η βιομηχανία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες, όσο θα συνεχίζονται οι ελλείψεις στην αγορά ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, ζήτησε από την ΕΕ να παρατείνει τα προσωρινά μέτρα κρατικής στήριξης που εισήγαγε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα οποία πρόκειται να λήξουν στο τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμη

ΙΟΒΕ: Κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης – Ανησυχία λόγω εκλογών (πίνακας)

Αγορά δύο ταχυτήτων στα δεξαμενόπλοια προκάλεσαν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Σταϊκούρας: «Στα €10 δισ. η άνοδος στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στο 9μηνο 2022 σε σχέση με το 2019»