Η Γαλλία χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, αλλά όχι άμεσα.

Αυτό είναι και το μήνυμα προς τον Γάλλο Προέδρο Εμανουέλ Μακρόν από ένα πάνελ βιομηχάνων και επιχειρηματικών ηγετών, λίγες ημέρες πριν από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες θέλει να προβεί προ των εκλογών του 2022. 

Η πρώτη προσπάθεια του Μακρόν για μεταρρύθμιση του προγράμματος το 2017 είχε οδηγήσει σε πολλές απεργίες και μήνες βίαιων διαδηλώσεων πριν σταματήσει λόγω της πανδημίας. Τώρα που η οικονομία ανακάμπτει, πολλοί επιχειρηματικοί ηγέτες φοβούνται και πάλι πως θα προκληθούν προβλήματα εάν υπάρξουν άμεσες και ριζικές αλλαγές.

Ο 43χρονος Γάλλος ηγέτης αναμένεται να αποκαλύψει τις μεταρρυθμίσεις της υπόλοιπης θητείας του, ενώ το ερώτημα παραμένει για το εάν θα αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης ή θα αλλάξει γενικότερα το πρόγραμμα συντάξεων.

«Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού θα πρέπει να λάβει χώρα μετά τις εκλογές του 2022» ανέφερε ο CEO της Air Liquide SA Μπενουά Ποτιέ.

Δύο άλλοι CEOs εταιρειών του CAC-40 συμφώνησαν με την πρότασή του, υποστηρίζοντας πως ο Μακρόν δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο για την προώθηση τόσο μεγάλων αλλαγών.

Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικά στελέχη όπως ο ΥΠΟΙΚ Μπρούνο λε Μερ, η υπουργός Εργασίας Ελίσαμπεθ Μπορν και η υπουργός Βιομηχανίας Αγκνες Πανιέ-Ρουνασέ μιλούν ήδη για την ανάγκη αλλαγών.

Στη “χορωδία” συμπεριλαμβάνεται και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ ο οποίος υπογράμμισε πως η μεταρρύθμιση μπορεί να λάβει χώρα πριν τις εκλογές.

Ο Μακρόν, ο οποίος αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας το 2022 έχει πληγεί από τα πρόσφατα αρνητικά αποτελέσματα του κόμματός του στις τοπικές εκλογές και από την καταδικαστική απόφαση ενός γαλλικού δικαστηρίου όσον αφορά τα επιδόματα ανεργίας που έχει προτείνει. 

Υπάρχουν, επίσης, και φωνές διχασμού στην ίδια του την κυβέρνηση, αφού αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Πρόεδρος δε θα πρέπει να παραμείνει αμετάβλητος στις προεκλογικές του υποσχέσεις αφού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις  πιθανότητες επανεκλογής του.

Επίσης, δεν είναι όλοι οι επιχειρηματικοί ηγέτες που αντιτίθενται στην άμεση εφαρμογή του προγράμματος. Ο CEO της Axa Sa, Τομάς Μπουμπέρλ υποστήριξε πως ο Πρόεδρος δε θα πρέπει να καθυστερήσει παραπάνω αφού κάτι τέτοιο θα σημάνει απώλειες 10 δισ ευρώ για τον ετήσιο προϋπολογισμό. 

Διαβάστε ακόμη

Προσωπικός αριθμός Πολίτη: Έρχεται ο 12ψήφιος που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Νorwegian Cruise Line: Με δύο κρουαζιερόπλοια από Πειραιά και Κατάκολο κάνει home port (pics)

Ευάλωτα νοικοκυριά: Όλα τα χρέη στο ofeiles.gov.gr – Άνοιξε η πλατφόρμα (vid)