search icon

Bloomberg

Γαλλία: Κατεβάζει ταχύτητα ο πληθωρισμός έπειτα από τρεις μήνες – Στο 6,6% τον Μάρτιο (γραφήματα)

Οι Γάλλοι ξοδεύουν λιγότερα για τρόφιμα και βιομηχανικά αγαθά

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία υποχώρησε για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες, ακολουθώντας την επιβράδυνση σε άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 6,6% τον Μάρτιο, από το ποσοστό ρεκόρ 7,3% τον Φεβρουάριο – καθώς η αύξηση του ενεργειακού κόστους επιβραδύνθηκε. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν ελάχιστα πάνω από τη μέση εκτίμηση του 6,5% των αναλυτών του Bloomberg.

Επιπλέον, η αύξηση των τιμών των υπηρεσιών υποχώρησε  ελάχιστα  στο 2,9% από 3% τον Ιανουάριο – ενώ για τα βιομηχανικά αγαθά επιταχύνθηκε στο 4,8% από 4,7%.

Οι αντίθετες τάσεις του πληθωρισμού, όπως αυτές που παρατηρούνται στη Γαλλία, προκαλούν «πονοκέφαλο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία στοχεύει σε ένα συνολικό αριθμό 2%, αλλά εστιάζει όλο και περισσότερο στις υποκείμενες πιέσεις που αποκλείουν στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα. Υπήρχαν ενδείξεις παρόμοιας απόκλισης στα στοιχεία για την Ισπανία και τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι ο κύριος δείκτης της Ισπανίας υποχώρησε σχεδόν κατά το ήμισυ στο 3,1%.

Στη Γαλλία, ο πληθωρισμός αναμένεται να επιταχυνθεί τις επόμενες εβδομάδες. Η στατιστική υπηρεσία Insee ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι ο δείκτης είναι πιθανό να φθάσει το 6,4% τον Ιούνιο – από το 5,7% που προέβλεπε προηγουμένως.

Πρόκειται για μείζον πολιτικό ζήτημα για τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η κυβέρνησή του παρενέβη με μέτρα στήριξης προκειμένου να αντισταθμίσει την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους πέρυσι, αλλά έχει λίγα «εργαλεία» για να κάνει το ίδιο για τα τρόφιμα και τις υπηρεσίες, και ήδη δέχεται πιέσεις για την αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος.

Τα νοικοκυριά αισθάνονται όλο και περισσότερο την πίεση, με την εκτίμησή τους για τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών να είναι η υψηλότερη από τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, οι καταναλωτές θεωρούν επίσης ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, καθώς οι προσδοκίες για τις μελλοντικές τιμές έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Ξεχωριστά στοιχεία της Παρασκευής από την Insee έδειξαν μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 0,8% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς τα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες για τρόφιμα και βιομηχανικά αγαθά. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν μικρότερη μείωση 0,1%.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Ξεκινούν τη Δευτέρα (3/4) οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου» – Το όφελος για τους δανειολήπτες (vid) (upd)

Βοήθεια… έρχονται κόκκινοι φόροι, το deal της ΤΕΝΕΡΓ, οι μισθοί των CEO και ο γάμος της Πύλου

Ποινική δίωξη σε βάρος του Τραμπ για την υπόθεση Στόρμι Ντάνιελς – Την Τρίτη αναμένεται να παραδοθεί στη δικαιοσύνη

Exit mobile version