-Χαίρετε, καταλαβαίνω ότι σε μία προεκλογική εκστρατεία θα… ξεθαφτούν ιστορίες πολλών ετών πίσω, όπως ένα δάνειο του Παπαθανάση του 2004 ή το δάνειο του Ραγκούση το 2014 κ.λπ. Δεν ξέρω αν αυτά πείθουν κόσμο στο τι θα ψηφίσει τελικώς, αν και καταλαβαίνω ότι κάνουν έναν θόρυβο, «πουλάνε» κιόλας στα media ή καλύτερα στα social media. Αυτό που δεν κατανοώ είναι να βγαίνει (από τη ναφθαλίνη) ο Δραγασάκης και να προαναγγέλλει αύξηση του φόρου στα μερίσματα και μείωση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές. Δηλαδή, να υποσχεθεί κάποιο θετικό μέτρο στον κόσμο το καταλαβαίνω, μία σύνταξη, έναν βασικό μισθό, βρε αδελφέ, κάτι, εντάξει. Αλλά αυξήσεις φόρων την τελευταία 15ετία, μόνο η Τρόικα με τα μνημόνια έκαναν. Τι μίσος και φθόνο έχουν ορισμένοι για την επιχειρηματικότητα; Θυμήθηκε το κομμουνιστικό του παρελθόν!

Προεκλογική λογοδιάρροια ή εντελώς αστοιχείωτη;

-Σε άλλα νέα, αλλά στο ίδιο μοτίβο η βουλευτής Τζάκρη (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι όταν έρθουν στην εξουσία θα επιβάλουν πλαφόν 5% στα κέρδη που έχουν ενεργειακές εταιρείες και τράπεζες! Οπως καταλαβαίνετε, αυτό απλώς είναι αδιανόητο για κράτος - μέλος της Ε.Ε, ούτε καν σε χώρα της Δύσης και το ερώτημα είναι αν η κυρία το ξέρει και λέει προεκλογικά ότι να ‘ναι ή απλώς έχει πλήρη άγνοια;

Ραγκούσης

-Επανέρχομαι στο θέμα Ραγκούση μόνο και μόνο για μία λεπτομέρεια που έμαθα και απλώς έχει ενδιαφέρον, χωρίς να είναι επιβαρυντική για τον ίδιο βεβαίως. Μου έκανε εντύπωση γιατί στις 13 ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενοικιάσεως (ή, έστω, στις αντίστοιχες εταιρείες ενοικιάσεως εξοχικών οικιών τύπου airbnb) η περίφημη πλέον βίλα «Full Moon» διατίθεται με διαφορετικά ονόματα, όπως Villa La Lune, Villa Eluna, Villa Agnes κ.λπ. Όπως μου είπαν ειδικοί, οι διάφορες εταιρείες τους υποχρεώνουν προκειμένου να δεχθούν τις διαφημίσεις τους προς ενοικίαση να αλλάζουν ονόματα για να μην «εντοπίσουν» οι πελάτες ποια βίλα είναι και στο τέλος να παρακάμψουν τη μεσολαβούσα εταιρεία (τον ατζέντη) και χάσει την προμήθεια που συνήθως είναι 20%. Βεβαίως, τώρα αυτά είναι ψιλά γράμματα σε προεκλογική περίοδο και όπως καταλαβαίνετε όταν πετάς λάσπη δεν θα εισπράξεις ροδοπέταλα. Και ακόμα έχουμε μπροστά μας ένα ζεστό τριμηνάκι…

Το deal της ΤΕΝΕΡΓ επιστρέφει στις ράγες

-Έπειτα από προσεκτικό και απολύτως έγκυρο ρεπορτάζ η στήλη είναι σε θέση να πει πως η χρηματιστηριακή ευφορία που καταγράφηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις για την ΤΕΝΕΡΓ δεν στερείται βάσης. Η θετική αντίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι δημιουργήθηκαν συνθήκες υπέρβασης της χρηματοδοτικής δυστοκίας του deal που είχε ανακύψει, καθώς και δεύτερη τράπεζα μπήκε στο παιχνίδι. Οπότε το deal επιστρέφει στις ράγες...

Το ΤΑΙΠΕΔ βλέπει φυλακές (έχετε ένα κελί σε πιο στενό;)...

-Κλιμάκιο στελεχών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη μαζί με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη του ΤΑΙΠΕΔ επισκέφθηκαν αυτές τις μέρες τη Βρετανία. Σε συνεργασία με τους αντίστοιχους αγγλικούς φορείς, επισκέφθηκαν 2 κατηγορίες φυλακών. Η πρώτη ήταν αμιγώς ιδιωτικές φυλακές. Ο ιδιώτης ανάδοχος είχε την ευθύνη κατασκευής, συντήρησης των φυλακών αλλά και του σωφρονισμού. Η αμοιβή του στηρίζεται σε συγκεκριμένους ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες (KPIs). Η δεύτερη κατηγορία φυλακών ήταν συνδυασμός Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα αλλά και σ’ αυτή την περίπτωση οι δείκτες ποιότητας, αξιοπιστίας και ασφάλειας ήταν αυστηροί. Η προετοιμασία αυτή του ΤΑΙΠΕΔ γίνεται ενόψει της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη μεταφορά των φυλακών του Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Η Ελλάδα έχει επιλέξει τη διαδικασία ΣΔΙΤ για τη γρήγορη υλοποίηση του έργου.

…και καθαρίζει δάση

-Κι επειδή όπως αντιλαμβάνεστε λόγω προεκλογικής περιόδου οι αποκρατικοποιήσεις υποκύπτουν στον πολιτικό νόμο της επιβράδυνσης, οι άνθρωποι στο ΤΑΙΠΕΔ ασχολούνται με τις λοιπές δράσεις που περνούν από το χέρι τους. Έτσι, την επόμενη εβδομάδα προκηρύσσεται διαγωνισμός για να επιλέξουν τους αναδόχους που θα αναλάβουν τον καθαρισμό των δρυμών σε όλη τη χώρα από καύσιμη ύλη. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν δαπανηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ περίπου 50 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό 54 δρυμών της Ελλάδας (έργο Antinero I) με καλά αποτελέσματα καθώς ανοίγουν και ζώνες πυροπροστασίας που θεωρούνται αποτελεσματική άμυνα του πυροσβεστικού μηχανισμού.

Σε νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή της Mytilineos

-Στέκομαι στη μετοχή της Mytilineos που χθες ενισχύθηκε στα 25,8 ευρώ κι έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, σβήνοντας όλες τις απώλειες της τελευταίας περιόδου. Η μετοχή έχει καταγράψει άλμα άνω του 27% μέσα στο 2023 με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται πάνω από τα 3,5 δισ. ευρώ και να αντικρίζει το επίπεδο των 4 δισ. που είναι το κατώφλι για το κλειστό club του FTSE 100.

Παράταση λόγω Επιτροπής Ανταγωνισμού

Παράταση δύο εβδομάδων έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για τη MIG. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η παράταση δόθηκε προκειμένου στο διάστημα που μεσολαβεί ως τη λήξη της, να ανάψει η Επιτροπή Ανταγωνισμού το «πράσινο φως» για την απόκτηση της εταιρίας.

Ο γάμος Κωνσταντακόπουλου με το CVC για Πύλο και με τη Fraport για Καλαμάτα

-Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν υποβληθεί δύο προσφορές για τη διαχείριση της μαρίνας της Πύλου με ένα ξεκάθαρο φαβορί, το σχήμα των ομίλων Κωνσταντακόπουλου (ΤΕΜΕΣ – Costa Navarino) και της D-Marine (CVC). Η έτερη κοινοπραξία των εταιρειών ΖΕΝΓΚΙΝΟΦ – ΚΟΥΒΕΛΑΣ δεν είχε τύχη και έτσι η μαρίνα πέρασε για 40 χρόνια στο εξαρχής φαβορί. Η κίνηση είναι στρατηγική και για τους δύο ομίλους. Το CVC προσθέτει μια ακόμη μαρίνα στο χαρτοφυλάκιο της D-Marine (που εξαγόρασε από τους Τούρκους της Dogus) και η οποία διαθέτει ένα δίκτυο premium μαρίνων κατά μήκος της Αδριατικής, από Ιταλία (στο Lignano Sabbiadoro κοντά στη Βενετία), μέχρι την Κέρκυρα και την Πρέβεζα, καθώς και στην Τουρκία. Αντίστοιχα, ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων (ή μιλίων για τους σκαφάτους) λειτουργεί το Costa Navarino, με τις συνέργειες να είναι κάτι περισσότερο από εμφανείς. Σημειωτέον πως ο όμιλος ΤΕΜΕΣ, μέσω της Πηλέας, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μαζί με τις Fraport και DELTA Airport Investments για την παραχώρηση του αερολιμένα Καλαμάτας για περίοδο έως 40 χρόνια.

Οι μισθοί των CEO στο Χρηματιστήριο: από 1,1 εκατ. ως τις 70.000 ευρώ

-Αύξηση 10% στις αμοιβές των μελών ΔΣ έδωσαν οι εισηγμένες εταιρίες το 2021 (αμοιβές που εγκρίθηκαν το 2022) σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton. Από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει ότι η μέση αμοιβή των CEO αυξήθηκε το 2021 κατά 9% σε σχέση με το 2020 και στο σύνολο των εταιριών, η μέση ετήσια αμοιβή των CEO το 2021 ήταν 480.000 ευρώ. Ειδικότερα, στις πολύ μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις η μέση αμοιβή των CEO το 2021 ήταν 1,1 εκατ. ευρώ, στις μεγάλες 400.000 ευρώ, στις μεσαίες 270.000 ευρώ και στις μικρές 70.000 ευρώ.

Forward... deal

-Με αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, εμφανίζεται τελευταία η Forward Capital του Άγγελου Σιώπη. Η Forward Capital ήταν πίσω από αρκετές συζητήσεις και deals σε διάφορους κλάδους. Μεταξύ άλλων «έτρεξε» για τους μετόχους της «Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε.» τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρίας από το κοινό σχήμα Σπύρου Θεοδωρόπουλου/Απ. Ταμβακάκη -EOS Capital, ενώ φαίνεται πως έπεται συνέχεια με άλλη δουλειά το επόμενο διάστημα.

Ένας Απρίλης με 16 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις

-Τελειώνει σήμερα το πρώτο τρίμηνο του 2023 και όλοι οι επαγγελματίες των αγορών ασχολούνται αυτή την εβδομάδα με την εικόνα που θα παρουσιάσουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Ανέβασαν όσες μετοχές μπορούσαν να σηκωθούν λίγο ψηλότερα (ΒΙΟΧΑΛΚΟ, JUMBO, HelleniQ Energy, Motor Oil, Aegean, ΔΕΗ κ.λπ.) απαλλάχθηκαν από εκείνες που δεν επιδέχονται βελτιώσεων και τώρα προσεύχονται για την επόμενη περίοδο. Ειδικά για την Ελλάδα, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, μπαίνει σε μια περίεργη εποχή. Στις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχουμε συνολικά 7 χρηματιστηριακές συνεδριάσεις. Την επόμενη Παρασκευή και τη μεθεπόμενη Δευτέρα, το Πάσχα των καθολικών δεν επιτρέπει εκκαθάριση συναλλαγών, ενώ αμέσως μετά έχουμε τις αργίες της δικής μας Μεγάλης Παρασκευής και Δευτέρας του Πάσχα. Συνολικά ο Απρίλης θα μας δώσει 16 μόνον συνεδριάσεις, σε μια εποχή που οικονομικές, επιχειρηματικές, γεωπολιτικές εξελίξεις παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας κινούνται με ραγδαίους ρυθμούς. Κατά συνέπεια, η στρατηγική του επόμενου διμήνου θα είναι, χαμηλές πτήσεις, υψηλές προσδοκίες και πολλές προσευχές…

Η συζήτηση για τα υπερκέρδη των τραπεζών

-Προεκλογική περίοδος είναι, η κάθε είδους ανοησία έχει τη δική της θέση στη δημόσια σφαίρα. Ειδικά για τις τράπεζες -οι οποίες αξίζει να θυμηθούμε ότι το 2015 η κάθε μία μετοχή άξιζε μόλις μερικά δέκατα του ευρώ- η συζήτηση για «υπερκέρδη» εμπεριέχει πολλές απλουστεύσεις και άγνοια κινδύνου. Με το καθεστώς της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC), οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να παράγουν κέρδη, αλλιώς χάνουν κεφάλαιο. Η φορολογία των τραπεζών δεν είναι 22% όπως στις υπόλοιπες επιχειρήσεις της χώρας, αλλά παραμένει στο 29%, ακριβώς λόγω DTC. Από ‘κει και πέρα, οι αναλυτές πρέπει να μελετήσουν και να συγκρίνουν ποια κέρδη είναι οργανικά και επαναλαμβανόμενα και ποια οφείλονται σε κάποιες μοναδικές συναλλαγές.

Η ΔΕΗ σηματωρός εξελίξεων

-Η μετοχή της ΔΕΗ ολοκληρώνει το πρώτο τρίμηνο του έτους με κέρδη της τάξης του +18%. Πρέπει να είναι το καλύτερο τρίμηνο μετά την αύξηση κεφαλαίου που της έδωσε τα εφόδια να σχεδιάζει και να υλοποιεί σήμερα επιθετικές και αμυντικές κινήσεις με ασφάλεια. Το μέλλον της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και ο προσανατολισμός των επενδυτικών της σχεδίων μοιραία έρχονται στο επίκεντρο πολιτικών συζητήσεων λόγω προεκλογικής περιόδου. Στην αγορά κάποιοι υποστηρίζουν πως η μετοχή της ΔΕΗ είναι ίσως η καλύτερη πυξίδα για τις προβλέψεις της αγοράς όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι ιπτάμενοι Καναδοί με Aegean και «Ελ. Βενιζέλος»

-Με ελληνική καταγωγή όπως φανερώνει το επίθετό του, ο Nick Leontidis, Group President, Civil Aviation του καναδικού ομίλου CAE, της κορυφαίας εταιρείας παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας, μαζί με τους Ε. Βασιλάκη και Δ. Γερογιάννη της Aegean, επισημοποίησαν την κοινή επένδυση για τη δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων στην Ελλάδα. Το εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN – CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας τεχνικής βάσης της AEGEAN που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών (ΔΑΑ). Οι Καναδοί δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επένδυση και στη χθεσινή εκδήλωση στο αεροδρόμιο, το «παρών» έδωσε μεταξύ άλλων η πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα, Καρίν Ασελίν (Karine Asselin). Συμπτωματικά, έχουμε Καναδούς και στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» (ΔΑΑ) καθώς μεταξύ των βασικών μετόχων είναι η AviAlliance που ανήκει στον όμιλο PSP και ελέγχει το 40% μετοχικού κεφαλαίου. Γυρίζοντας πίσω στην Aegean, κρατήστε πως πριν από δύο μήνες ακριβώς η μετοχή είχε 6,39 ευρώ, χθες έκλεισε στα 7,60 ευρώ και πλησιάζει - και στο ταμπλό - σε τιμές προ πανδημίας, με τη Eurobank σε νέο report να δίνει χθες τιμή-στόχο στα 9 ευρώ.

Η γκαλερίστα, ο απατημένος βασιλιάς των Hedge Funds και η Αντίπαρος

-Τον θεωρούν «βασιλιά των Hedge Funds» και προφανώς είναι πολύ-δισεκατομμυριούχος. Ο 74χρονος Israel Englander ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στον κόσμο, αισθάνθηκε βαθιά πληγωμένος επειδή η σύζυγός του, η 69χρονη Caryl τον εγκατέλειψε έπειτα από 40 χρόνια γάμου, γιατί ερωτεύθηκε μια 55χρονη Ελβετίδα γκαλερίστα, την ιδιοκτήτρια της αριστοκρατικής γκαλερί Dominique Levy στη λεωφόρο Madison, η οποία πουλά έργα καλλιτεχνών παγκοσμίου φήμης όπως Gerhard Richter, Frank Stella, Cindy Sherman, Jackson Pollock κ.ά. Εμείς οι Έλληνες (σ.σ. εννοείται πως απευθύνομαι στους κοσμικούς που δεν τη βγάζουν στη Μαγκουφάνα) γνωρίζουμε από καιρό τον έρωτα της Caryl με την Dominique γιατί έρχονται κάθε καλοκαίρι στην Αντίπαρο όπου διατηρούν πολυτελή θερινή κατοικία. Ο ιδρυτής του Millenium Hegde Fund που διαχειρίζεται 60 δισ. δολάρια, θύμωσε πολύ όταν έμαθε τη σχέση της συζύγου και προσπάθησε να καταστρέψει οικονομικά και επιχειρηματικά την γκαλερίστα. Όλα αυτά κατέληξαν στις αίθουσες των Δικαστηρίων του Μανχάταν και, όπως συνήθως συμβαίνει στις ΗΠΑ, βρέθηκε ο χρυσός συμβιβασμός: Το διαζύγιο θα εκδοθεί κανονικά και ο απατημένος από την γκαλερίστα, διαχειριστής Israel Englander, θα πληρώσει επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο ερωτευμένο ζευγάρι, το οποίο ήδη σχεδιάζει τις διακοπές του στην Αντίπαρο.