Ο Γάλλος πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνού θα συναντηθεί με ηγέτες του Σοσιαλιστικού Κόμματος για κρίσιμες συνομιλίες σχετικά με τον προϋπολογισμό, καθώς αναζητά υποστήριξη για την επικίνδυνη διαδικασία κατάρτισής του.
Ο Λεκορνού αναμένεται να προσελκύσει τους κορυφαίους του κόμματος με νέες προτάσεις που ενδέχεται να περιλαμβάνουν κάποια εκδοχή του φόρου περιουσίας, σύμφωνα με βουλευτές της ομάδας του πρωθυπουργού.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την επόμενη κυβέρνηση, έχει δει τη σημασία του να αυξάνεται από την ατυχή απόφαση του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πέρυσι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Από τότε, έχει γίνει σχεδόν αδύνατο να συγκροτηθεί μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και οι δύο τελευταίοι πρωθυπουργοί έχουν εκδιωχθεί λόγω της αδυναμίας τους να περάσουν τον προϋπολογισμό.
Αυτό σημαίνει ότι οι Σοσιαλιστές θα έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με πλεονέκτημα.
«Είμαστε ένα κυβερνητικό κόμμα, όπως το Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ή οι Δημοκρατικοί στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Φιλίπ Μπρυν, σοσιαλιστής βουλευτής και μέλος της οικονομικής επιτροπής του κοινοβουλίου, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Αλλά για να διατηρήσουμε την υποστήριξη του εκλογικού μας σώματος και των βουλευτών μας, χρειαζόμαστε ισχυρότερες παραχωρήσεις».

Οι σοσιαλιστές θέτουν σκληρούς όρους για να στηρίξουν την κυβέρνηση του Σεμπαστιάν Λεκονύ, απαιτώντας την αναστολή της μεταρρύθμισης Μακρόν για το συνταξιοδοτικό — που αύξησε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη — για διάστημα έως έξι μηνών. Παράλληλα, ζητούν πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2032 αντί για το 2029.
Στα αιτήματα περιλαμβάνεται και η επιβολή φόρου 2% σε περιουσίες άνω των 100 εκατ. ευρώ, μέτρο που, σύμφωνα με τους σοσιαλιστές βουλευτές, θα αποφέρει περίπου 15 δισ. ευρώ ετησίως. Άλλα 3,8 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αντληθούν μέσω αλλαγών στη φορολογία υπεραξιών και μερισμάτων.
Αν και οι αλλαγές αυτές πλήττουν τις προσπάθειες του Μακρόν να καταστήσει τη Γαλλία πιο ελκυστική για επενδυτές, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Ζερόμ Μπρυν, τονίζει ότι το κόμμα του παραμένει φιλοεπιχειρηματικό, υποστηρίζοντας ότι θα προτείνουν πιο μετριοπαθείς στόχους για το έλλειμμα, κατανεμημένους σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα.
Η δημοσιονομική κρίση της Γαλλίας έχει ήδη κλονίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, με το έλλειμμα της χώρας να είναι το υψηλότερο στη ζώνη του ευρώ. Οι πρόσφατες πωλήσεις ομολόγων οδήγησαν το spread των γαλλικών τίτλων έναντι των γερμανικών στις 80 μονάδες βάσης, από 65 τον Αύγουστο, ενώ νέα πλήγμα ήρθε με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Fitch.
«Οι αγορές δεν περιμένουν μια βίαιη μείωση του ελλείμματος. Αυτό που θέλουν να ακούσουν από εμάς είναι σταθερότητα», τόνισε ο Μπρυν.
Ο Λεκορνού πρόκειται να συναντηθεί και με το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν σήμερα Τετάρτη, ωστόσο μια συμφωνία μαζί τους θεωρείται απίθανη. Το κόμμα της Λεπέν έχει υιοθετήσει σκληρότερη στάση τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας πέρυσι να καταψηφίσει τον πρώην πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, παρότι είχε αποσπάσει σημαντικές παραχωρήσεις από αυτόν. Έτσι, οι σοσιαλιστές εμφανίζονται ως ο πιο ρεαλιστικός εταίρος για διαπραγμάτευση.
Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι προτίθεται να επιφέρει αλλαγές τόσο στη διαδικασία όσο και στην ουσία των διαπραγματεύσεων με την αντιπολίτευση, χωρίς όμως να έχει αποκαλύψει ακόμη λεπτομέρειες για το τι είναι διατεθειμένος να αποδεχθεί. Εκπρόσωπός του σημείωσε πως οι προτάσεις παραμένουν υπό συζήτηση.
Η πορεία του Λεκορνού προς την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό χαρακτηρίζεται στενή, καθώς τυχόν υποχωρήσεις που δεν θεωρηθούν θεαματικές δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές από τη μετριοπαθή αριστερά.
«Δεν μπορείς να εξαγοράσεις τους σοσιαλιστές μόνο με φορολογικά μέτρα», προειδοποίησε ο Μπρυν.
Ωστόσο, προτάσεις που θα ανατρέπουν την προ-επιχειρηματική ατζέντα Μακρόν και θα εκλαμβάνονται ως υπερβολικά βαριές, θα μπορούσαν να απομακρύνουν συμμάχους όπως οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι.
Στο μεταξύ, ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού είχε προτείνει πακέτο ύψους 44 δισ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος από το 5,4% του ΑΕΠ φέτος στο 4,6% το 2026.
Τι λέει το Bloomberg Economics…
«Για τον νέο πρωθυπουργό Σεμπαστιάν Λεκονύ, η εξασφάλιση έγκρισης του προϋπολογισμού θα απαιτήσει παραχωρήσεις προς τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές, καθώς και στήριξη από τους κεντροδεξιούς Ρεπουμπλικάνους.», αναφέρει ο οικονομολόγος Ζαν Νταλμπάρντ.
Ο Μπρυν παραμένει απαισιόδοξος σχετικά με τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας με τον πρωθυπουργό, επισημαίνοντας ότι η πρώτη του συνάντηση μετά τον διορισμό του ήταν με τον πρώην δεξιό πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, και όχι με τη μετριοπαθή αριστερά.
Οι Σοσιαλιστές, όπως και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης, ρίχνουν όλο το βάρος της ευθύνης στον Μακρόν για την αστάθεια που ακολούθησε το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο.
«Αν ήθελε σταθερότητα, ο Μακρόν θα είχε ορίσει ως πρωθυπουργό κάποιον εκτός κομματικών γραμμών, αντί για έναν στενό του σύμμαχο», δήλωσε ο Μπρυν.
Ελλείψει περαιτέρω παραχωρήσεων από τον Λεκορνού, ο Μπρυν προειδοποίησε ότι οι Σοσιαλιστές θα στηρίξουν την πρόταση μομφής που αναμένεται να καταθέσει η άκρα αριστερά στις αρχές Οκτωβρίου. Η Λεπέν έχει ήδη δηλώσει ότι το κόμμα της είναι έτοιμο να ανατρέψει την κυβέρνηση με αφορμή τις προτάσεις για τον προϋπολογισμό.
Διαβάστε ακόμη
Οικογένεια Εμφιετζόγλου: Διαδοχικά σφυριά και… μυστήρια για τα Ανάβρυτα (pics)
Πώς οι τουρίστες, τα εισαγόμενα και τα ενοίκια κρατούν ψηλά τον πληθωρισμό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.