Η General Electric Co. αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το σύνολο του έτους και ανακοίνωσε αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street, καθώς ο κατασκευαστής κεφαλαιοποιεί την ανάκαμψη των παραγγελιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την έκρηξη των αεροπορικών ταξιδιών που συνεχίζει να αυξάνει τη ζήτηση για κινητήρες αεροσκαφών.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη το 2023 αναμένονται στα 2,10 έως 2,30 δολάρια ανά μετοχή, ανέφερε την Τρίτη σε ανακοίνωσή της η κατασκευάστρια εταιρεία αεροδιαστημικού εξοπλισμού και εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας. Αυτό είναι υψηλότερο από τα 2 δολάρια και πάνω από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των αναλυτών που συγκέντρωσε το Bloomberg, ο οποίος είναι 2,05 δολάρια. Η GE αναμένει τώρα ελεύθερες ταμειακές ροές έως και 4,6 δισ. δολάρια σε σύγκριση με 4,2 δισ. δολάρια σύμφωνα με τις προηγούμενες προβλέψεις της.

«Με τη ζήτηση που συνεχίζουν να βλέπουν οι αεροπορικές εταιρείες, η ώθηση με τη σειρά της στις δραστηριότητές μας στον τομέα των υπηρεσιών δεν θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Λάρι Καλπ σε συνέντευξή του. «Είναι δύσκολο να διαφωνήσουμε με την ευρεία δύναμη που βλέπουμε στην αεροπλοΐα».

Οι μετοχές της GE σημείωσαν άλμα 4% στις 7:33 π.μ. πριν από την κανονική διαπραγμάτευση στη Νέα Υόρκη.

Η μετοχή έχει εκτιναχθεί σχεδόν 70% φέτος εν μέσω ανανεωμένου ενδιαφέροντος των επενδυτών για τον άλλοτε εκτεταμένο όμιλο, καθώς ο Καλπ προετοιμάζει την εταιρεία να γίνει ένας καθαρός κατασκευαστής αεροδιαστημικής μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. Η GE έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη της φέτος εν μέσω της ανθηρής ζήτησης για κινητήρες αεριωθουμένων και υπηρεσίες συντήρησης στην GE Aerospace, η οποία παράγει την πλειονότητα των κερδών της εταιρείας.

Από τότε που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος το 2018, ο Καλπ πούλησε τεράστιες επιχειρήσεις, μείωσε το χρέος και αναμόρφωσε τις λειτουργίες των εργοστασίων για να αναμορφώσει την εμβληματική εταιρεία από έναν προβληματικό γίγαντα σε μια μικρότερη, πιο εξορθολογισμένη εταιρεία. Η GE Aerospace, η οποία κατά κύριο λόγο κατασκευάζει και συντηρεί στρατιωτικούς και εμπορικούς κινητήρες αεροσκαφών, θα γίνει αυτόνομη επιχείρηση το επόμενο έτος μετά την απόσχιση στις αρχές του 2024 της GE Vernova, των μονάδων παραγωγής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ήταν 68 σεντς ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο, πολύ πάνω από το μέσο όρο των 46 σεντς των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 19% σε 15,9 δισ. δολάρια έναντι 14,7 δισ. δολαρίων που ανέμενε η Wall Street.

Καλύτερες των εκτιμήσεων οι ταμειακές ροές

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές – ένα μέτρο που παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές της GE – ήταν 415 εκατομμύρια δολάρια, καλύτερα από τα 153 εκατομμύρια δολάρια που εκτιμούσαν οι αναλυτές.

Οι παραγγελίες της GE Aerospace αυξήθηκαν κατά 37% το τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν άλμα. Τα περιθώρια κέρδους διευρύνθηκαν ελαφρώς, καθώς παρέδωσε περισσότερους ζημιογόνους νέους κινητήρες στην Boeing Co. και την Airbus SE.

«Θα το ξαναδούμε αυτό νομίζω στο δεύτερο εξάμηνο, αλλά νομίζω ότι όλα είναι πολύ κοντά στο οικοδόμημα για το έτος», δήλωσε ο Καλπ.

Οι πωλήσεις της GE Renewable Energy αυξήθηκαν οργανικά κατά 27%, βοηθούμενες από τις υψηλότερες παραδόσεις εξοπλισμού στις επιχειρήσεις ανεμογεννητριών και δικτύων. Οι παραγγελίες υπερδιπλασιάστηκαν στα 8,3 δισ. δολάρια, καθώς τα ομοσπονδιακά κίνητρα για χερσαία αιολικά έργα που περιλαμβάνονται στο νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού στήριξαν τη ζήτηση. Η επιχείρηση έχασε 359 δολάρια σε λειτουργική βάση – μια μέτρια βελτίωση σε σχέση με ένα χρόνο πριν – εν μέσω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της επιχείρησης χερσαίων ανεμογεννητριών της GE.

«Η χερσαία αιολική ενέργεια είναι πραγματικά το πεδίο μάχης για εμάς στη στροφή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στη συνέχεια στην προετοιμασία της Vernova για την έναρξη, και πιστεύουμε ότι κερδίζουμε αυτό το παιχνίδι αυτή τη στιγμή», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. στο 6μηνο – «Φουσκωμένα» κατά 8,6% τα φορο-έσοδα

Μητσοτάκης στο υπουργικό: «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις απέναντι στις φωτιές» (vid)

Ρεύμα: Επιδότηση 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα στα νοικοκυριά τον Αύγουστο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ