Σε τροχιά για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 και πλέον μηνών βρίσκεται ο πληθωρισμός στη Γερμανία, καθώς η πολεμική σύρραξη με το Ιράν πυροδότησε ένα νέο κύμα ανόδου στο ενεργειακό κόστος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 2,8% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, έναντι 2% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο.
Τα στοιχεία από τα μεγαλύτερα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας επιβεβαιώνουν τη σφοδρότητα της κρίσης. Στη Βαυαρία, οι τιμές του ελαφρού πετρελαίου θέρμανσης «εκτινάχθηκαν» κατά 45% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το κόστος των καυσίμων κίνησης παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 20%.
Η τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει ένα ενεργειακό σοκ που επαναφέρει τον εφιάλτη της πληθωριστικής κρίσης του 2022. Τότε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε δεχθεί σφοδρή κριτική για τα αργά αντανακλαστικά της, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να ξεπεράσει το 10%.

Αυτή τη φορά, η Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα στελέχη της ΕΚΤ έχουν δεσμευτεί για «αποφασιστική και ταχεία» δράση. Οι αγορές τιμολογούν πλέον με πιθανότητα 60% μια αύξηση των επιτοκίων στην επικείμενη συνεδρίαση του Απριλίου, καθώς η κεντρική τράπεζα επιδιώκει να προλάβει ένα νέο πληθωριστικό σπιράλ.
«Οι τιμές των εμπορευμάτων θα καθορίσουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού», σημείωσε ο Martin Ademmer του Bloomberg Economics. Οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν το πετρέλαιο παραμείνει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, ο γενικός πληθωρισμός στη Γερμανία θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο κοντά στο 3% για το σύνολο του 2026.
Στην αγορά ομολόγων, οι γερμανικοί τίτλοι παρέμειναν σχετικά σταθεροί μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 3,09%, παραμένοντας κοντά στο υψηλό 15ετίας που άγγιξε την περασμένη εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμη
Μαστίχα Χίου: Προβλέψεις για παραγωγή άνω των 200 τόνων και αυξημένη τιμή 12%
Νέο φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε καταθέσεις, crypto και κύρια κατοικία
Fuel Pass: Μάχη με το χρόνο και τις τραπεζικές αργίες για επιδότηση πριν το Πάσχα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.