Οι παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια αυξήθηκαν απρόσμενα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για ανάκαμψη στον κρίσιμο τομέα της μεταποίησης. Η ζήτηση ενισχύθηκε κατά 7,8% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η κρατική στατιστική υπηρεσία. Ακόμη και χωρίς τις παραγγελίες μεγάλης κλίμακας, ο δείκτης θα είχε καταγράψει άνοδο 0,9%.
Η πέμπτη διαδοχική μηνιαία αύξηση διέψευσε τη μέση εκτίμηση αναλυτών του Bloomberg, όπου οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση 2,2%. Η ανάκαμψη της βιομηχανικής δραστηριότητας θεωρείται καθοριστικής σημασίας για μια επανεκκίνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η οποία απέφυγε οριακά μια τρίτη συνεχόμενη ύφεση το 2025. Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς που έχει θέσει την τόνωση της ανάπτυξης ως βασικό στόχο της κυβερνητικής του συμμαχίας, χαρακτήρισε την κατάσταση «μη ικανοποιητική».

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1% φέτος, κυρίως λόγω της ανόδου των δαπανών για υποδομές και άμυνα. Η Bundesbank και ορισμένοι αναλυτές εμφανίζονται ακόμη πιο αισιόδοξοι, με τη Deutsche Bank να προβλέπει ανάπτυξη 1,5%.
Πρόσθετη στήριξη αναμένεται επίσης από τις επιδράσεις των προηγούμενων μειώσεων επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη ολοκληρώνουν σήμερα την πρώτη συνεδρίαση χάραξης πολιτικής για το 2026, χωρίς να αναμένεται μεταβολή στο κόστος δανεισμού.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία παραμένουν, συμπεριλαμβανομένων των αναταράξεων που προκαλεί η στάση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από την Κίνα.
Παράλληλα, η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες, όπως η υπερβολική γραφειοκρατία και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel και πολλοί οικονομολόγοι καλούν τον Μερτς να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για περιορισμό της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Η εγχώρια ζήτηση αποτέλεσε τον βασικό μοχλό της ανόδου των εργοστασιακών παραγγελιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας. «Τους τελευταίους μήνες, οι μεγάλες εγχώριες παραγγελίες ιδίως όσες σχετίζονται με δημόσιες συμβάσεις στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων και με παραγγελίες του Ειδικού Ταμείου για τις Υποδομές και την Κλιματική Ουδετερότητα προκαλούν έντονες διακυμάνσεις στα μηνιαία στοιχεία», ανέφερε.
Ταυτόχρονα, «οι παραγγελίες από το εξωτερικό τείνουν να παραμένουν ασθενέστερες και εμφανίζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα λόγω των εμπορικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων», σημείωσε το υπουργείο.
Διαβάστε ακόμη
ĒNSOFI: Η επόμενη μέρα για τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου και την ΤΕΜΕΣ
Βακάκης (Jumbo): Η «ιαπωνική» απάντηση στους αναλυτές – και η Τουρκία ως λύση ανάγκης (pic)
Τι σπίτι αγοράζετε τώρα με 250.000 ευρώ (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.