search icon

Bloomberg

Γερμανική Οικονομία: Βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος (Ifo), αλλά όχι επαρκής

Ο σχετικός δείκτης του ινστιτούτου Ifo παραπέμπει σε ανάπτυξη 0,2% αυτό το τρίμηνο από 0,1% το προηγούμενο - αλλά δεν είναι σαφές αν τα χειρότερα πέρασαν για τη Γερμανική οικονομία

Οι γερμανικές επιχειρηματικές προσδοκίες βελτιώθηκαν το Νοέμβριο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι η υποχώρηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης φτάνει σιγά σιγά στο τέλος της.

Το Ινστιτούτο Ifo δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ο δείκτης των εκτιμήσεων των στελεχών των επιχειρήσεων ανήλθε σε υψηλό τετραμήνου, αν και η ένδειξη ήταν χαμηλότερη από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων. Το ινστιτούτο εκτιμά πως η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% αυτό το τρίμηνο, βελτιωμένο σε σχέση με το ρυθμό 0,1% του προηγούμενου τριμήνου

Η έκθεση με τα αντικρουόμενα συμπεράσματα δεν εντυπωσίασε τους επενδυτές – το ευρώ υποχωρησε ελαφρώς μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, στα $ 1.1016.

Τα στοιχεία υποστηρίζουν την αυξανόμενη – αλλά ακόμα πολύ συγκρατημένη – αισιοδοξία για τη γερμανική οικονομία, η οποία κατάφερε να αποφύγει την ύφεση φέτος. Η βιομηχανία εξακολουθεί να συρρικνώνεται αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι τα χειρότερα της βίαιας πτώσης της έχουν περάσει.

Ο Ifo είπε ότι το δείκτης των τρεχουσών συνθηκών βελτιώθηκε επίσης ελαφρώς, όπως και ο γενικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος. Ο τελευταίος ανήλθε σε 95, υψηλό τεσσάρων μηνών. Το ίδρυμα δήλωσε επίσης ότι οι έμποροι λιανικής πώλησης αναμένουν πολύ καλά τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, η συνολική οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει αργή για κάποιο χρονικό διάστημα και προβλέπεται να είναι μόλις 0,7% το 2020. Αυτό είναι ελάχιστα πάνω από το ρυθμό 0,5% που προβλέπεται για το τρέχον έτος, το οποίο θα ήταν το ασθενέστερο από το 2013. Υπάρχουν επίσης πολλά σύννεφα στον ορίζοντας, από τον εμπορικό πόλεμο μέχρι τον Brexit.

Exit mobile version