Στη σπάνια απόφαση να μην ορίσει στόχο για την οικονομική ανάπτυξη επί του ΑΕΠ για το 2020, προχωρά η Κίνα, λόγω της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

«Θα ήθελα να να επισημάνω ότι δεν θα ορίσουμε συγκεκριμένο στόχο για την ανάπτυξη φέτος», είπε ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ,το πρωί της Παρασκευής.

«Η χώρα μας θα βρεθεί αντιμέτωπη με κάποιους παράγοντες που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την πανδημία του Covid-19 και το παγκόσμιο οικονομικό και εμπορικό περιβάλλον», είπε.

Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν κατά την ετήσια κοινοβουλευτική συζήτηση της Κίνας, η οποία καθυστέρησε περίπου δύο μήνες φέτος λόγω της επιδημίας.

Πέρυσι το κινεζικό ΑΕΠ είχε επεκταθεί κατά 6,1% με τον επίσημο στόχο να κυμαίνεται μεταξύ 6% και 6,5%.
«Το γεγονός ότι δεν ορίζουν στόχο ανάπτυξης είναι καλό αν σημαίνει ότι σκοπεύουν να αφήσουν τη βιώσιμη ζήτηση – κατανάλωση, εξαγωγές και επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα – να οδηγήσει την ανάπτυξη», αναφέρει ο Michael Pettis, του Peking University.

«Εάν το αναβάλουν προσωρινά, ενώ προσπαθούν να καταλάβουν τον πλήρη αντίκτυπο της πανδημίας και αργότερα επιλέξουν έναν σιωπηρό στόχο που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μη παραγωγικές δαπάνες για υποδομές και ακίνητα, τότε αυτό πραγματικά δεν αλλάζει τίποτα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Κατά το α’ τρίμηνο η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,8% ενώ η ανεργία παρέμεινε σε ιστορικά υψηλά.

Οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προβλέψεις του για το ΑΕΠ στο 2,6% από 6,1% προηγουμένως.

Όπως τόνισε ο Κετσιάνγκ, η εγχώρια κατανάλωση, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές υποχωρούν και η πίεση στην απασχόληση εντείνεται σημαντικά, ενώ οι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι κλιμακώνονται. Το Πεκίνο θα θέσει στόχο ανεργία στο 6%, είπε ακόμη ο Λι.

Η Κίνα έχει θέσει στόχο να δημιουργήσει πάνω από 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις πόλεις φέτος, σύμφωνα με την έκθεση του Λι, μέγεθος μειωμένο από τις τουλάχιστον 11 εκατομμύρια θέσεις του 2019 αλλά το χαμηλότερο από το 2013.

Η Κίνα στοχεύει σε έλλειμμα προϋπολογισμού τουλάχιστον 3,6% του ΑΕΠ φέτος, πάνω από το περυσινό 2,8%, δηλ. θα αυξηθεί πάνω από 1 τρισ. γουάν.

Η κυβέρνηση θα εκδώσει ειδικά κρατικά ομόλογα αξίας 1 τρισ. γουάν φέτος, στην πρώτη τέτοια έκδοση, την οποία ο Λι χαρακτήρισε ως έκτακτο μέτρο σε ασυνήθιστες συνθήκες..