Σε αλλαγή των κανόνων της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου φιλικότερους προς τη ρωσική Gazprom αποσκοπεί ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, βρίσκοντας «πάτημα» λόγω της ενεργειακής κρίσης. Επιπροσθέτως, η Ρωσία ασκεί πιέσεις για την επιτάχυνση της πιστοποίησης του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2.

Ο Ρώσος ηγέτης παρουσιάζει τον εαυτό του ως σωτήρα της Ε.Ε., έχοντας τονίσει πως η Ρωσία μπορεί να αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ένωση, αντισταθμίζοντας τις ραγδαίες αυξομειώσεις των τιμών.

«Η κρίση αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τον Πούτιν», ανέφερε ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Russian International Affairs Council του Κρεμλίνου, προσθέτοντας πως «η Ρωσία θέλει να επιτύχει πιστοποίηση του Nord Stream 2 και συμφωνία που θα σταθεροποιήσει τις τιμές του φυσικού αερίου μακροπρόθεσμα».

Η Ρωσία ιστορικά αποφεύγει την αγορά spot, προτιμώντας τα σταθερά, μακροπρόθεσμα συμβόλαια. Παρ’ όλα αυτά η φιλελεύθερη αγορά της Ένωσης έχει αναγκάσει τη Gazprom σε προσαρμογή της τιμολόγησής της, συνδέοντάς τη με τις αγορές spot και ΣΜΕ.

«Η αγορά φυσικού αερίου σε φυσιολογικές τιμές είναι -προφανώς- καλή. Είναι, όμως, καλύτερο το να γνωρίζουμε πόσο θα κοστίζει το φυσικό αέριο σε ένα μήνα, σε ένα τρίμηνο, σε ένα έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρωτής CEO της Gazprom Ελένα Μπουρμιστρόβα σε πρόσφατη ομιλία της στο St. Petersburg International Gas Forum.

«Ευρωπαίοι σνομπ»

Ο Πούτιν έχει χαρακτηρίσει την παρούσα ενεργειακή κρίση ως το αποτέλεσμα των κινήσεων των «Ευρωπαίων σνομπ ρυθμιστών» οι οποίοι βασίζουν την αγορά φυσικού αερίου στην αγορά spot «χωρίς να μελετήσουν εναλλακτικές».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την παρούσα κρίση σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. 

Η Ευρώπη βασίζεται στη Gazprom για το 1/3 της παροχής του φυσικού της αερίου. Αν και τα αποθεματικά στην Ένωση έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν σταδιακή βελτίωση από τα προηγούμενα χαμηλό ρεκόρ, υπάρχουν περιορισμένες επιλογές όσον αφορά την προσφορά από άλλες πηγές όπως οι παραδόσεις του LNG. Με το χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να αναγκαστεί να βασιστεί στη Ρωσία για την παροχή φυσικού αερίου έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα.

Η Ρωσία γεμίζει τα αποθεματικά της αν και δεν αναμένει προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντρ Νόβακ ο οποίος επιβλέπει την ενεργειακή πολιτική της χώρας υπογράμμισε πως ρόλο στην ενεργειακή κρίση της Ε.Ε. έπαιξε η απότομη μεταβολή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει πως η ενεργειακή κρίση θα αποτελέσει βραχυπρόθεσμο πρόβλημα. Προσπαθεί να προασπίσει τα κράτη-μέλη ενόψει του δύσκολου χειμώνα, δεδομένου πως οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ενώ η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 θα καθυστερήσει λόγω συγκρούσεων Ε.Ε.-Ρωσίας στη γεωπολιτική σκακιέρα όσον αφορά την Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον ανέφερε την περασμένη Τρίτη πως τα υπόγεια αποθεματικά φυσικού αερίου της Ένωσης βρίσκονται σε 75% πληρότητα, αρκετά για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

Η Ε.Ε. αναμένεται να μελετήσει το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου από κράτη-μέλη για την ενίσχυση των αποθεμάτων, κάτι που σηματοδοτεί πως δεν είναι έτοιμη να απαντήσει θετικά στις προσεγγίσεις του Πούτιν.

Αναπλήρωση των αποθεματικών

Οι εξαγωγές της Gazpron προς την Ευρώπη βρέθηκαν σε υψηλό ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του έτους αλλά σημείωσαν μείωση  το Σεπτέμβριο, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αναπληρώσει τα αποθεματικά της. Το ίδιο κάνει και η Ρωσία, με αρκετούς Ευρωπαίους πολιτικούς να την κατηγορούν πως παρακρατεί φυσικό αέριο και χειροτερεύει την ενεργειακή κρίση. 

Προφανώς το Κρεμλίνο απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία εκπληρώνει όλες τις συμβασιακές υποχρεώσεις της.

Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε την παροχή φυσικού αερίου – Η ενεργειακή κρίση δεν είναι θέμα εφοδιασμού

Η Ρωσία είναι έτοιμη να παρέχει στην Ευρώπη όλο το φυσικό αέριο που χρειάζεται, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, αποδίδοντας την τρέχουσα ενεργειακή κρίση της ηπείρου σε λανθασμένες πολιτικές και όχι στην έλλειψη εφοδιασμού.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg ο Πούτιν μιλώντας σε συνέδριο είπε ότι η χώρα του (που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη) αυξάνει τις παραδόσεις ανάλογα με τα αιτήματα των πελατών της και είναι «έτοιμη να συζητήσει για τυχόν πρόσθετα βήματα» για τη σταθεροποίηση των αγορών της περιοχής. Ωστόσο, επέκρινε την Ευρώπη για «συστημικά λάθη» στο ενεργειακό της σύστημα αλλά και «αποποίηση των ευθυνών της» όταν παρουσιάζονται προβλήματα.

Η Ρωσία έχει ήδη αυξήσει τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους και «αν μας ζητηθεί να τις αυξήσουμε περισσότερο, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», είπε ο Πούτιν. «Αυξάνουμε τις ποσότητες όταν μας το ζητούν οι συνεργάτες μας. Δεν υπάρχει ούτε μία άρνηση, ούτε μία ».

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και της ενέργειας έχει προκαλέσει χάος στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η πρώτη παρέμβαση του Πούτιν την περασμένη εβδομάδα είχε το άμεσο αλλά παροδικό αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης του ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά έκτοτε οι τιμές έχουν σημειώσει ήπια ανάκαμψη. Σήμερα Τετάρτη το ολλανδικό φυσικό αέριο, που αποτελεί το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, σημείωσε άνοδο έως και 8,9% στα 93,35 ευρώ την μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Κομισιόν – Ενεργειακή κρίση: Αυτά είναι τα μέτρα που θα στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Gazprom: Η τροφοδοσία της Ευρώπης είναι στο μάξιμουμ – Oτιδήποτε επιπλέον μόνο με νέο συμβόλαιο

Netflix: Η σειρά που σπάει όλα τα ρεκόρ – Την είδαν 111 εκατ. θεατές σε 17 ημέρες!