Οι επικεφαλής αρκετών ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν ανακοινώσει σχέδια αναδιάρθρωσης, έχουν υποσχεθεί τη μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας, την έξοδο από συγκεκριμένες δραστηριότητες και τη μείωση κάποιων επενδύσεων, με στόχο να αυξήσουν τα κέρδη. Όμως, μέχρι στιγμής, οι επενδυτές δεν πείθονται ότι αυτά τα σχέδια θα λειτουργήσουν.
Οι μετοχές των Deutsche Bank, Credit Suisse και Standard Chartered έχουν υποχωρήσει πολύ περισσότερο σε σύγκριση με τους βασικούς τους ανταγωνιστές από τη στιγμή που οι επικεφαλής αυτών των τριών τραπεζών ανακοίνωσαν τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους.
Οι περίπλοκες διαδικασίες αναδιάρθρωσης έχουν στόχο να στηρίξουν τα δυνατά σημεία των τραπεζών, αλλά και να διορθώσουν μοντέλα τα οποία φαίνεται ότι δεν δουλεύουν με τον σωστό τρόπο. Την ίδια ώρα η επιβολή πιο σφιχτών κανόνων σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, το «πάγωμα» στην ανάπτυξη ορισμένων αναδυόμενων αγορών και τα χαμηλά επιτόκια μάλλον περιπλέκουν τις προσπάθειες.
«Υπάρχει αρκετός σκεπτικισμός σχετικά με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς εισέρχεται σε μία περίοδο αναδιάρθρωσης και την ικανότητά του να φέρει σε πέρας αυτά τα προγράμματα», σημειώνει ο Bill Glaster, διαχειριστής κεφαλαίων στην Fisher Investments, η οποία έχει τοποθετηθεί σε μετοχές των Credit Suisse, UBS Group και HSBC Holdings. «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και μόνο ο χρόνος θα μας αποκαλύψει εάν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που έχουν δώσει», συμπληρώνει.
Οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν συνδυασμό προβλημάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται το κόστος λειτουργίας ορισμένων μονάδων, με δεδομένη και την επιβολή πιο υψηλών κεφαλαιακών «μαξιλαριών», η υποχώρηση στην ανάπτυξη ορισμένων οικονομιών, όπως αυτών Κίνας και Ινδίας αλλά και η εμπλοκή τους σε σκάνδαλα χειραγώγησης αλλά και ξεπλύματος χρήματος.
Μετά από την κάθετη πτώση της μετοχής, η Deutsche Bank αποφάσισε να αντικαταστήσει τον επικεφαλής της Anshu Jain τον Ιούλιο. Τη θέση του ανέλαβε ο John Cryan. Ο Cryan ανακοίνωσε τη μείωση 26.000 θέσεων εργασίας αλλά και την αποχώρηση της τράπεζας από 10 χώρες. Δέκα χρόνια ο Jain προσπαθούσε να μετατρέψει την τράπεζα σε έναν παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κολοσσό, αλλά τελικώς ο Cryan αποφάσισε ότι οι δραστηριότητες της τράπεζας θα πρέπει να συρρικνωθούν.
«Οι επενδυτές έχουν κουραστεί από τις μεγαλεπήβολες στρατηγικές, οι οποίες τελικά δεν αποδίδουν», υποστηρίζει ο David Moss, διαχειριστής κεφαλαίων ύψους 237 δισ. δολαρίων στην BMO Global Asset Management και προσθέτει «τώρα θέλουμε να δούμε πραγματικά να γίνεται κάτι».
Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο τεσσάρων ετών στις 14 Δεκεμβρίου. Η μετοχή της Standard Chartered υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο για διάστημα άνω της 10ετίας την ίδια ημέρα. Η Credit Suisse διαπραγματεύεται, επίσης, χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία, ενώ έχει χάσει το 40% της αξίας της από το 2011 έως και σήμερα.
Για κάποιους επενδυτές οι τράπεζες δεν θα κατορθώσουν να επιτύχουν τους στόχους τους, εάν δεν βελτιωθούν και οι συνθήκες στις αγορές. Η Standard Chartered, η οποία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την Ασία, είναι, ήδη, «γεμάτη» με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μάλιστα σε μία περίοδο που η οικονομία της Κίνας χάνει τη δύναμή της και η πτώση στις τιμές εμπορευμάτων πλήττει τις αναδυόμενες αγορές.
Ο Fitch στις 5 Νοεμβρίου υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας και διατήρησε «αρνητικές» τις προοπτικές της και μάλιστα λίγες ημέρες αφού ο επικεφαλής της Bill Winters είχε ανακοινώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Standard Chartered.
Ο Tidjane Thiam αντικατέστησε τον Brady Dougan στην Credit Suisse τον Ιούλιο και ανακοίνωσε την αποχώρηση της τράπεζας από ορισμένες επενδυτικές δραστηριότητες.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.