Καθώς το Ηνωμένο βασίλειο ετοιμάζει το έδαφος για την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πολιτικοί αναζητούν τρόπους ώστε να παραμείνει η χώρα το οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο της Ευρώπης. Μια από τις ιδέες που σκέφτονται είναι να μετατρέψουν την Βρετανία σε φορολογικό παράδεισο.

Λίγες μόνο ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο και αποφάσισε τη μείωση του συντελεστή φορολογίας εταιρικών κερδών στο 15% από 20% που ήταν προηγουμένως.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν έχει αγκαλιάσει αυτή την πρόταση από την στιγμή που ανέλαβε τα νέα της καθήκοντα, στις 13 Ιουλίου. Αλλά με ορισμένα μέλη του Κοινοβουλίου να ζητούν να μην υπάρχει καθόλου εταιρικός φόρος, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν η ιδέα αυτή να επανεξεταστεί, τουλάχιστον ως διαπραγματευτικό χαρτί για να κερδίσει η Βρετανία ευνοϊκότερους όρους από την ΕΕ.

Για τους υπουργούς Οικονομικών σε όλη την Ευρώπη, ο φορολογικός ανταγωνισμός είναι μια ανησυχητική προοπτική. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν πρόσφατα σε ένα σχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από την οποία η Ευρώπη χάνει έσοδα ετησίως περίπου 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg. Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει ποινές σε Ιρλανδία, Λουξεμβούργο και Κάτω Χώρες, καθώς έχουν παραβιάσει τους κανόνες για την φορολογία για μεγάλες πολυεθνικές όπως τα Starbucks, την Apple, και την Microsoft.

Υπάρχει ωστόσο η ανησυχία ότι περισσότερη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βρετανία στο να προσφέρει περισσότερες φοροαπαλλαγές και χαμηλότερα ποσοστά, καθιστώντας την υπόλοιπη Ευρώπη λιγότερο ανταγωνιστική.

Ως απόδειξη του οφέλους που θα έχουν πιθανότατα, το μόνο που πρέπει να κάνει η Βρετανία είναι ρίξει μια ματιά στην γειτονική Ιρλανδία. Από τη δεκαετία του 1970, η Ιρλανδία, όπου ο ανώτατος συντελεστής εταιρικού φόρου είναι τώρα 12,5%, έχει προχωρήσει σε σημαντικές φορολογικές περικοπές για να προσελκύσει επιχειρήσεις.

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η φόρμουλα της Ιρλανδίας δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στη Βρετανία. Σε ένα σημείωμα που διέρρευσε στο Reuters, λίγο μετά το δημοψήφισμα ο Pascal Saint-Amans, κορυφαίος αξιωματούχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ανέφερε ότι οι απότομες περικοπές φόρων είναι συνήθως οικονομικά αποδοτικές για τις μικρές χώρες, με σχετικά υπανάπτυκτες επιχειρηματικούς τομείς. Στις χώρες αυτές, η απώλεια φορολογικών εσόδων αντισταθμίζεται από νέες επενδύσεις.

Μια βιομηχανία στη Βρετανία η οποία θα μπορούσε να ευνοηθεί από τις φορολογικές περικοπές είναι οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Με την έξοδο από την ΕΕ, η Βρετανία θα είναι ελεύθερη να αλλάξει κάποιους από τους φόρους που επηρεάζουν τον τομέα. Αλλά αν οι περικοπές της Βρετανίας θεωρηθούν άδικες για τις υπόλοιπες χώρες, η ΕΕ θα μπορούσε να απαιτήσει υψηλότερους φόρους, περιορίζοντας διαφορετικά την πρόσβαση της χώρας στις αγορές της, υποστηρίζει ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

«Μετά την Brexit, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα είναι σε θέση να προβούν σε αντίποινα και διακρίσεις εις βάρος κάθε προσπάθειας από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει φορολογικός παράδεισος», υποστηρίζει ο Daniel Gros.