Η συμφωνία της τελευταίας στιγμής η οποία υποτίθεται πως θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ ποτέ δε συνέβη. Ακόμη και τώρα, μερικοί δεν πιστεύουν πως θα επιτύχει.

“Θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα” ανέφερε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Robert Fico μετά τη συνάντηση που τέλειωσε τη Δευτέρα. “Δεν υπάρχει και πολλή εμπιστοσύνη στην παρούσα κυβέρνηση της Ελλάδας”, ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte.

Η συμφωνία πρόκειται να πλήξει μία ήδη κατεστραμμένη οικονομία μέσω μειώσεων στις δαπάνες και αυξήσεων στους φόρους. Βασίζεται, πλέον, σε πωλήσεις και ιδιωτικοποιήσεις περιουσιών του δημοσίου, και αφήνει ανέγγιχτο ένα μεγάλο χρέος το οποίο το ΔΝΤ πιστεύει πως δεν θα αποπληρωθεί ποτέ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi ανέφερε πως “Πάντα δρούσαμε με την υπόθεση πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Ποτέ δεν υπήρχε άλλο ερώτημα”. Παρόλα αυτά, ο Jean-Claude Juncker μίλησε ανοιχτά για Grexit, μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Οι απαιτήσεις, σύμφωνα με τον Paul Krugman ήταν “κάτι παραπάνω από εκδικητικές”. Η πρόοδος προς τη συμφωνία δεν ήταν… λεπτεπίλεπτη. Οι ομάδες βοηθών και τεχνοκρατών των ηγετών της ευρωζώνης βρίσκονταν σε συνεχή επαγρύπνηση.

Με τον ήλιο να ανατέλλει πάνω από τις Βρυξέλλες, η Γερμανία και η Ελλάδα είχαν φτάσει στο “dealbreaker” του ταμείου για τα 50 δισ. εγγυήσεων μέσω της περιουσίας του δημοσίου.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ήθελε τα έσοδα να διατίθενται προς την αποπληρωμή χρέους, ενώ ο Τσίπρας ήθελε να επανεπενδύσει μέρος τους στην ελληνική οικονομία. Και οι δύο ήταν έτοιμοι να φύγουν όταν ο Donald Tusk και ο Francois Hollande τους έπεισαν να μείνουν και να τα βρουν.

Κι όμως τα χρήματα της συμφωνίας είναι πιθανό πως δεν θα βρεθούν ποτέ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, το ταμείο μάλλον θα δρα ως εγγύηση για τη συμφωνία.