Η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία και σκαρφάλωσε στην πρώτη θέση των εισαγωγέων αμερικανικού πετρελαίου για πρώτη φορά εδώ και μία 6ετία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2022, η Ευρώπη εισήγαγε κατά μέσο όρο 213,1 εκατ. βαρέλια μηνιαίως ενώ η Ασία εισήγαγε μόλις 191,1 εκατομμύρια.

Η αλλαγή αυτή υποδεικνύει την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης που αυτός δημιούργησε. Σημειωτέον πως, σε προσπάθεια μείωσης της χρηματοδότησης της «πολεμικής μηχανής» του Ρώσου Προέδρου Πούτιν, η Δύση έχει επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στρέφονται προς τις ΗΠΑ για τις εισαγωγές ενέργειάς τους, ενώ η Ρωσία εξάγει αργό σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα σε μειωμένες τιμές.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Energy Aspects, Christopher Haines, η αλλαγή αυτή προς το αμερικανικό πετρέλαιο αναμένεται να συνεχιστεί. Η παραγωγή αργού στις ΗΠΑ ναι μεν αυξάνεται, αλλά δεν μπορεί να αντισταθμίσει την αυξημένη ζήτηση τόσο της «διψασμένης» Ευρώπης όσο και της Ασίας. Παράλληλα, η Μέση Ανατολή φαίνεται πως δεν έχει μεγάλη ικανότητα αύξησης της παραγωγής της για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση.

Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και τα ΗΑΕ δυσκολεύονται να επιτύχουν το στόχο παραγωγής του ΟΠΕΚ+. Άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Λιβύη αντιμετωπίζουν εγχώριες πολιτικές αναταραχές οι οποίες έχουν περιορίσει την ικανότητα άντλησης πετρελαίου τους.

Σύμφωνα με την Elisabeth Murphy της ESAI, «όλα τα βλέμματα τώρα στρέφονται στον ΟΠΕΚ και τις προσπάθειές του για αύξησης της προσφοράς».

Διαβάστε ακόμη:

Η «ακτινογραφία» του τουρισμού: Αφίξεις, έσοδα και τοπ προορισμοί στην Google (πίνακας + χάρτης)

Φυσικό αέριο: Αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος μετά το «ράλι» – Πότε ανακοινώνονται οι νέες χρεώσεις

Μίκι Μπρούνι: Η Ελληνίδα πίσω από τον Armani που τον έκανε να λατρέψει την Ελλάδα (pics + vid)