Επιθυμώντας διακαώς να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές οι Μοσχοβίτες έψαξαν και βρήκαν τον τρόπο να γλυτώσουν από την απαγόρευση ταξιδιών στο εξωτερικό λόγω κορωνοϊού. Μια «τρύπα» που συμπεριλαμβάνει ένα ταξίδι 14 ωρών μέσω Λευκορωσίας.

Οι ταξιδιώτες εκμεταλλεύονται τους χαλαρούς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των δυο πρώην σοβιετικών κρατών. Οι Ρώσοι μπορούν να οδηγήσουν 715 χλμ από τη Μόσχα στο Μινσκ με ελάχιστους ελέγχους και πλέον όντας στη Λευκορωσία μπορούν να κάνουν χρήση των πιο χαλαρών περιορισμών πιυ ισχύουν εκεί για τον Covid-19.

«Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η καραντίνα, το Μινσκ έχει γίνει μια Καζαμπλάνκα – το βασικό σταυροδρόμι για τους Ρώσους που θέλουν να βγουν από τη χώρα», ανέφερε ο Μαξίμ Βαλέτσκι, Ρώσος επιχειρηματίας με ισραηλινό διαβατήριο και οικογένεια στο Λονδίνο, που έχει χρησιμοποιήσει τη διαδρομή αυτή τέσσερις φορές από τότε που το Κρεμλίνο απαγόρευσε τα ταξίδια στο εξωτερικό στα τέλη Μαρτίου.

Οι Ρώσοι έχουν πάρει οδηγίες να παραμείνουν στην πατρίδα τους αυτό το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει, καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τέταρτο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως. Μέσα σε ένα 24ωρο ανακοινώθηκαν 6.500 κρούσματα και 104 θάνατοι από κορωνοϊό.

Τα ταξίδια στο εσωτερικό της Ρωσίας των 6,6 εκατ. τετραγωνικών μιλίων, έχουν επιτραπεί ως επί το πλείστον, αλλά απαγορεύονται προς τα πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα της χώρας.

Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός Τατιάνα Γκολίκοβα, ανακοίνωσε μέσω της κρατικής τηλεόρασης ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει τις διεθνείς πτήσεις στις 15 Ιουλίου, χωρίς όμως να ονοματίσει πιθανούς προορισμούς. Η κυβέρνηση σκέφτεται να ανοίξει τα ταξίδια με κάποιες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, όπως την Ιταλία και την Κίνα.

Οι Ρώσοι πάντως δεν είναι οι μοναδικοί που αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές για να αποφύγουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ο πατέρας του βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, Στάνλεϊ, πήγε στο Πήλιο όπου έχει βίλα, μέσω Βουλγαρίας και έγινε στόχος σφοδρών επικρίσεων γιατί έσπασε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ίσχυαν για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Θέλω να πάω όπου διαλέξω εγώ και αυτό σίγουρα δεν θα είναι η μαύρη Θάλασσα στη Ρωσία», αναφέρει η Ελενα Βενεντίκτοβα, 44χρονη μεσίτρια από τη Μόσχα που έχει κλείσει διακοπές δυο εβδομάδων μέσω της Λευκορωσίας σε ριζόρτ της Ερυθράς Θάλασσας στην Αίγυπτο, από 1ης Αυγούστου. «Μπορεί να μην μπορούμε να πάμε στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν κι άλλοι παραθαλάσσιοι προορισμοί. Αρκεί μια μικρή προσπάθεια».

Θεωρητικά, οι Ρώσοι επιτρέπεται να διασχίζουν τα σύνορα μόνο για λόγους σπουδών, για ιατρική περίθαλψη ή για να φροντίσουν έναν άρρωστο συγγενή, αλλά πολλοί ταξιδιωτικοί πράκτορες ξεπερνούν το εμπόδιο, εξασφαλίζοντας στους πελάτες τους μια κράτηση σε ένα σανατόριο της Λευκορωσίας.

«Η ζήτηση είναι τεράστια – όλες οι πτήσεις προς την Αίγυπτο και την Τουρκία είναι σταθερές μετά τα μέσα Ιουλίου», δήλωσε ο Γιούρι Σουρκόφ, εμπορικός διευθυντής του Travel House, ο οποίος εκτιμά ότι οι Ρώσοι θα καλύψουν σύντομα περίπου το 40% των πτήσεων από τη Λευκορωσία προς μεγάλους τουριστικούς προορισμούς. «Προσθέτουμε πτήσεις από περιφερειακά αεροδρόμια».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναγνώρισε ότι υπάρχει το κενό, αλλά είπε ότι το Κρεμλίνο δεν σκοπεύει να το κλείσει. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ενδέχεται να ξεκινήσει εκ νέου ορισμένες πτήσεις στο εξωτερικό στα μέσα Αυγούστου.

«Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν αυτήν την ευκαιρία», είπε ο Λαβρόφ. «Φυσικά πρέπει να είναι προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν την κοινή λογική όταν λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις».