Στην επιστολή Τσακαλώτου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρεται σήμερα το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι παρατηρήσεις του Ταμείου δεν βασίζονται σε πρόσφατα στοιχεία, ενώ την ίδια ώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σχολίαζε ότι η έκθεση του ΔΝΤ υποβαθμίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ελλάδας και ότι είναι απαισιόδοξη.

Όπως σημειώνει, οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας – θεσμών έχουν «κολλήσει» λόγω των σημαντικών διαφορών μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων αναφορικά με τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, τους στόχους και τη βιωσιμότητα του χρέους. Μια συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί, σημειώνει το πρακτορείο, στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 20 Φεβρουαρίου και σε κάθε περίπτωση πριν τις ολλανδικέ εκλογές της 15ης Μαρτίου. Μετά από αυτό το χρονικό ορόσημο η επίτευξη συμφωνίας θα γίνει ακόμα δυσκολότερη, προσθέτει.

Την ίδια ώρα, η ελληνική αγορά ομολόγων κινείται με χαμηλούς όγκους και απευθύνεται σε πολύ εξειδικευμένη βάση επενδυτών, ενώ χαρακτηρίζεται από αυξανόμενη μεταβλητότητα.

Η απόδοση στους τίτλους 2ετούς διάρκειας έφτασαν χθες μια ανάσα από το 10%. Σήμερα, η απόδοση αυξήθηκε κατά ακόμα τέσσερις μονάδες στο 9,77% λίγο πριν τη μια το μεσημέρι στην Αθήνα.

Κι ενώ το ΔΝΤ επιμένει σταθερά στην άρνησή του να δανείσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα όσο θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος της χώρας, τόσο η αναδιάρθρωση του χρέους , όσο και η συνέχιση μιας πορείας χωρίς το Ταμείο αποτελούν αποτελέσματα πολιτικά δυσάρεστα για πολλές χώρες που θα έχουν εκλογές φέτος, όπως πχ. Η Γερμανία.

«Το ΔΝΤ δεν βλέπει λύση χωρίς ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει ο οικονομολόγος της εταιρείας Roubini Global Economics, Gabriel Stein. Αν και την κατάσταση περιπλέκει η επιμονή της Γερμανίας περί συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, «στο τρέχον πολιτικό κλίμα, η Γερμανία δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά να αφεθεί εκτός η Ελλάδα και αυτό ενδυναμώνει το ΔΝΤ και την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις», προσθέτει ο ίδιος.