Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας παγκοσμίως επιστρέφουν στην αγορά μεταλλευμάτων.

Η Vitol Group, η Gunvor Group και η Mercuria Energy Group είναι μεταξύ των εταιρειών που ενισχύουν τους τομείς των μεταλλευμάτων τους, καθώς επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια που προκύπτουν από τα κέρδη-ρεκόρ του κλάδου.

Η στροφή αυτή λαμβάνει χώρα καθώς οι προβλέψεις γίνονται όλο και πιο ανοδικές για τον χαλκό, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα, όπου οι από καιρό αναμενόμενες ελλείψεις στην παραγωγή αρχίζουν να πραγματοποιούνται. Πολλές εταιρείες βλέπουν επίσης ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της χρήσης των μεταλλευμάτων και των αγορών ενέργειας.

Οι ενεργειακοί κολοσσοί εισέρχονται σε έναν τομέα που έχει αποδειχθεί δύσκολος στο παρελθόν και ο οποίος κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από δύο παίκτες, δη την Glencore Plc και την Trafigura Group. 

Η άφιξή τους θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στους μικρότερης κλίμακας εμπόρους μεταλλευμάτων, οι οποίοι αγωνίστηκαν να καταγράψουν κέρδη τα τελευταία χρόνια, καθώς η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα περιόρισαν τη ζήτηση από τους κατασκευαστές.

Εκτός από τον επενδυτή παραγώγων Γούντι Ζανγκ, η Gunvor προσέλκυσε πρόσφατα το πρώην μέλος της Traxys, Πάολο Καμπρέχος και το πρώην μέλος της IXM, Μάικλ Τζέραρντ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Τα στελέχη αυτά θα προστεθούν σε μια ομάδα που επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο αλουμίνιο και την οποία η εταιρεία συνέθεσε στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Vitol εστιάζει επίσης αρχικά στο αλουμίνιο, με τους Μπέντζαμιν Σίφορντ και Γουίλιαμ Γκέινερ να «μεταπηδούν» από τη Mercuria.

Η Mercuria βρίσκεται σε συνομιλίες για την πρόσληψη του Κώστα Μπίντα, πρώην συν-επικεφαλής του τομέα μεταλλευμάτων της Trafigura, ο οποίος θα κληθεί να δημιουργήσει μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση εμπορίας βασικών μετάλλων.

Η ικανότητα των εταιρειών ενέργειας να αναπτύσσουν τεράστια κεφάλαια θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει μεγάλο αντίκτυπο στις αγορές μετάλλων. Η Vitol, η Trafigura, η Mercuria και η Gunvor κατέγραψαν συνδυασμένα κέρδη άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια και επενδύουν ήδη σε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία της εν λόγω αγοράς.

Στην αγορά των μεταλλευμάτων, είναι επίσης σύνηθες για τους εμπόρους να συνάπτουν συμφωνίες προπληρωμής με εταιρείες εξόρυξης και τήξης για μελλοντική παραγωγή.

Η Mercuria, η οποία κατέχει ήδη μια επιχείρηση εξορύξεων, διεξήγαγε πρόσφατα συνομιλίες με την Vedanta Resources για τη χρηματοδότηση της επανεκκίνησης των μεταλλείων χαλκού Konkola στη Ζάμπια, σύμφωνα με πληροφορίες.

Παρ’ όλα αυτά, η Mercuria, η Vitol και η Gunvor επιστρέφουν στην εν λόγω αγορά μετά από οδυνηρές επιλογές στο παρελθόν, οι οποίες συνέβαλαν στην απομάκρυνσή τους από αυτή.

Η Vitol είχε υπάρξει ενεργός παίκτης, ιδίως στην αγορά μεταλλευμάτων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης κατά τη δεκαετία του 1990, και είχε επενδύσει σε εργοστάσιο επεξεργασίας ψευδαργύρου και σε κατασκευαστή προϊόντων αλουμινίου στη Ρωσία.

Η μονάδα της, Euromin, ανακοίνωσε «σημαντικές ζημίες» το 1995, όπως υποδεικνύουν τα αρχεία της εταιρείας, λόγω της «πολιτικής αστάθειας» και της «κακής διαχείρισης των αποθεμάτων». Παρ’ όλα αυτά, μετά από ενδελεχή αναδιάρθρωση η εταιρεία συνέχισε το εμπόριο αλουμινίου μέχρι το 2019.

Η Mercuria αντιμετώπισε μια σειρά από υψηλού προφίλ δυσκολίες στο χαρτοφυλάκιό της στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης της εμπλοκής της το 2014 σε απάτη εκατομμυρίων. Η εταιρεία προχώρησε σε μήνυση εναντίον Τούρκου προμηθευτή ο οποίος είχε παραδώσει βαμμένες πέτρες αντί για χαλκό αξίας 36 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Gunvor έκλεισε ένα σημαντικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο μεταλλευμάτων το 2016 μετά από την κατάρρευση της Ushdev International Ltd. 

Πάραυτα, οι φετινές αγορές των μεταλλευμάτων παρείχαν ευκαιρίες διαπραγμάτευσης για πολλούς στον τομέα, αφού τα premiums για το αλουμίνιο αυξάνονται στην Ευρώπη, ενώ οι τιμές επεξεργασίας χαλκού έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Οι νέες κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα έχουν επίσης αυξήσει τη μεταβλητότητα, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να υπερκεράσουν τους νέους κανόνες αποθήκευσης μεταλλευμάτων του LME.

Διαβάστε ακόμη:

Λουί Ντε Μέλο (ΟΟΣΑ): Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Μακροζωία: Πόσα χρόνια κερδίζουμε εάν αλλάξουμε συνήθειες στα 40, στα 50 ή στα 60

Παύλος – Νικόλαος – Φίλιππος: Πρίγκιπες χωρίς θρόνο με business και ακίνητα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ