Η κυβέρνηση Κόντε αναμένεται να εγκρίνει το πολυαναμενόμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 55 δισ. ευρώ ώστε να βοηθήσει τους Ιταλούς να αντιμετωπίσουν το τεράστιο πλήγμα που δέχθηκαν από την κρίση του κορωνοϊού. Το πακέτο που εστιάζει στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν και των οικογενειών που υποφέρουν μετά από δυο μήνες και πλέον εθνικού lockdown, έχει καθυστερήσει πολύ.

Οι εντάσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού του Κόντε προκάλεσαν καθυστέρηση πολλών εβδομάδων στο σχέδιο που αναμενόταν τον Απρίλιο. Την Κυριακή ήταν να πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο για την έγκριση του σχεδίου, ωστόσο δεν έγινε ποτέ και τώρα το πρακτορείο ειδήσεων Ansa μεταδίδει ότι θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το σχέδιο εξακολουθεί να υπόκειται σε αλλαγές. Τα βασικά σημεία του είναι τα εξής:

– Η παροχή 15 δισ. ευρώ για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να πληρώσουν τους εργαζόμενους

– 6 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέων κεφαλαίων για μικρές εταιρείες

-Αναστολή του περιφερειακού φόρου παραγωγής Irap για εταιρείες με πωλήσεις έως και 250 εκατ. ευρώ

– Από 1,6 δισ. έως 2 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις για την πληρωμή ενοικίων και λογαριασμών

-Περίπου 3 δισ. ευρώ για μέτρα που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη

– 4,5 δισ. ευρώ για αυτοαπασχολούμενους και εποχικά εργαζόμενους

– Ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης για εργαζόμενους που έχουν εγκλωβιστεί στα γρανάζια της «μαύρης οικονομίας»

Η κυβέρνηση θα διαθέσει επίσης πόρους αξίας 3 δισ. ευρώ ως κεφάλαια προς μια κρατική εταιρεία που θα αναλάβει τη διαχείριση της Alitalia, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών Paola De Micheli.

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ένα αρχικό πακέτο τόνωσης 25 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, αλλά από τότε έχει έρθει αντιμέτωπη με διαμαρτυρίες από επιχειρήσεις που λένε ότι τα κρατικά δάνεια και η ρευστότητα που υποσχέθηκε η Ρώμη, έχουν καθυστερήσει λόγω γραφειοκρατίας.

Η Ιταλία ήταν ήδη σε ύφεση πριν από την κρίση, με την οικονομία να συρρικνώνεται 4,7% το πρώτο τρίμηνο, τη μεγαλύτερη πτώση από το 1995 που άρχισαν να καταγράφονται αυτά τα στοιχεία. Το τεράστιο χρέος της χώρας θα διογκωθεί πάνω από το 150% ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.