Η κατάρρευση των εξαγωγών ώθησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στο χείλος της ύφεσης κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Σε ένα σημάδι ότι ένας όλο και πιο εχθρικός εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι εν μέρει υπεύθυνος για την επιβράδυνση της παραγωγής της Γερμανίας, οι μεταφορές προς το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 1,3%, προκαλώντας συρρίκνωση της συνολικής οικονομικής παραγωγής – τη δεύτερη κατά το τελευταίο έτος.

Το αδύναμο παγκόσμιο εμπόριο και οι αναταραχές στην αυτοκινητοβιομηχανία σπρώχνουν τη γερμανική οικονομία βαθύτερα στο πρόβλημα, με επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Η πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και οι προειδοποιήσεις από ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας εντείνουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές και πιέζουν την καγκελάριο Angela Merkel να παρέχει δημοσιονομικά κίνητρα.

Οι παράπλευρες απώλειες από τις εμπορικές συγκρούσεις θα μπορούσαν σύντομα να επιδεινωθούν. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων νωρίτερα αυτό το μήνα και χαρακτηρίζει την ΕΕ «χειρότερη από την Κίνα». Σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των εντάσεων, η Μέρκελ δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέλει η ΕΕ να ξεκινήσει εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Το καθαρό εμπόριο αφαίρεσε 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από τη συνολική παραγωγή, υπερβαίνοντας την αύξηση τόσο στην ιδιωτική όσο και στην κρατική κατανάλωση. Ο κατασκευαστικός κλάδος συρρικνώθηκε μετά από ισχυρή ανάπτυξη στην αρχή του έτους, ενώ οι επενδύσεις υποχώρησαν ελαφρώς κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Το ευρώ άλλαξε ελάχιστα μετά την έκθεση και διαπραγματευόταν στα 1,1100 δολάρια στις 8:19 π.μ. ώρα Φρανκφούρτης.

Επιδεινωμένο outlook

Γερμανικές εταιρείες, όπως η Henkel και η Continental, αποδίδουν στη γεωπολιτική αβεβαιότητα και το εμπόριο τις πιο αδύναμες προοπτικές. Πολλές επιχειρήσεις έχουν αναφέρει δυσκολίες στην πρόβλεψη των προοπτικών για τα κέρδη τους.

Σε μία επιπρόσθετη πρόκληση, η αδυναμία στον τομέα της μεταποίησης αρχίζει να εξαπλώνεται σε άλλες βιομηχανίες, σύμφωνα με τον Clemens Fuest, πρόεδρο του ινστιτούτου Ifo της χώρας. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του think tank που παρακολουθείται στενά υποχώρησε στο ασθενέστερο επίπεδο εδώ και σχεδόν επτά χρόνια τον Αύγουστο, με τους δείκτες τόσο για τις τρέχουσες συνθήκες όσο και για τις προσδοκίες να υποχωρούν.

Η απογοητευτική πορεία της οικονομίας έχει ενισχύσει τις εκκλήσεις για δημοσιονομικά κίνητρα. Αν και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει διάφορες επιλογές – που πρόκειται να υλοποιηθούν σε περίπτωση επιδείνωσης της κρίσης – μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει υπερασπιστεί την πολιτική της για έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό.

Δεδομένου ότι οι ιδιωτικές δαπάνες εξακολουθούν να είναι σχετικά ισχυρές χάρη σε μια σταθερή αγορά εργασίας, η Bundesbank έχει επίσης προειδοποιήσει κατά ενδεχόμενων σπασμωδικών αντιδράσεων σε μια ύφεση που προκαλείται από την εξωτερική ζήτηση και μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης.

Ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν επέμεινε το Σαββατοκύριακο ότι «δεν υπάρχει λόγος πανικού». Επεδίωξε επίσης να μειώσει τις προσδοκίες για ένα μεγάλο πακέτο μέτρων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τασσόμενος κατά ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης.

Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής της ΕΚΤ συναντώνται στις 12 Σεπτεμβρίου και αναμένεται ότι θα μειώσουν τουλάχιστον το επιτόκιο καταθέσεων τους ακόμα πιο χαμηλά κάτω από το μηδέν.