Καθώς η κούρσα για τη διαδοχή της κορυφαίας τραπεζικής εποπτικής αρχής της Ευρωζώνης πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να παίζει… «κρυφτούλι» με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αφού η πρόεδρος της ΕΚΤ, έλαβε στα τέλη Ιουλίου σχετική επιστολή από τους νομοθέτες που περιέγραφε την υποδιοικητή της Τράπεζας της Ισπανίας Μαργκαρίτα Ντελγκάδο ως καταλληλότερη για τη συγκεκριμένη θέση, η Λαγκάρντ δεν φαίνεται να μοιράστηκε την πληροφορία με τους συναδέλφους της στην ευρωπεριφέρεια, όπου θα επιλέξουν μεταξύ της Ντελγκάδο και της αντιπρόεδρου της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ), Κλαούντια Μπουχ.

Σε δημοσίευμα του το Bloomberg, αναφέρει πως υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος προτού η Λαγκάρντ και το Διοικητικό Συμβούλιο συνεδριάσουν για να αποφασίσουν για το θέμα στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ακόμα κι έτσι, οι νομοθέτες αρχίζουν να αναρωτιούνται γιατί η αλληλογραφία που εκδόθηκε πριν από εβδομάδες δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, ώστε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να έχουν μια πλήρη εικόνα των υποψηφίων που διεκδικούν τη θέση.

«Πρόκειται για μια πολύ άτυπη κατάσταση», δήλωσε στο Bloomberg η Έβα Μαρία Πόπτσεβα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων. «Ωστόσο, το Κοινοβούλιο δεν εκτιμά ότι αγνοείται η επίσημη τοποθέτησή του. Επιμένουμε ότι η γνώμη που εκφράζουμε πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να αντιμετωπίζεται με σεβασμό».

Διόλου σπάνιο είναι δε, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συχνά να διαφωνούν με το κοινοβούλιο.

Αναζητώντας τον «νέο Ενρία» – Οι εκλεκτοί για τoν Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό

Η διαδοχή στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό είναι ένα ζήτημα που ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο συνεπειών από ό,τι συνήθως, επειδή η επιλογή του μοναδικού υποψηφίου από την ΕΚΤ πρέπει να επιστρέψει στους νομοθέτες για έγκριση πριν από την τελική υπογραφή από τις κυβερνήσεις.

Μάλιστα, η θέση του SSM είναι προς διεκδίκηση επειδή η πενταετής μη ανανεώσιμη θητεία του Αντρέα Ενρία ως προέδρου λήγει τον προσεχή Δεκέμβριο. Ο Ιταλός είναι η πιο υψηλόβαθμη ρυθμιστική αρχή της Ευρωζώνης, εποπτεύοντας άμεσα τους μεγάλους δανειστές του μπλοκ, σε έναν ρόλο «προικισμένο» με ισχυρή φωνή για τη διαμόρφωση κανόνων.

Όποιος και αν τον διαδεχθεί θα αντιμετωπίσει τις πιθανές επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς και τους τραπεζίτες που επιδιώκουν να αυξήσουν τις πληρωμές των μετόχων για να ανεβάσουν τις τιμές των μετοχών που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση του 2008.

Το σκηνικό της επιλογής περιπλέκεται από έναν καταιγισμό διορισμών σε θέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς οι χώρες της ΕΕ ανταγωνίζονται να τοποθετήσουν τους υπηκόους τους στην κορυφή σημαντικών θεσμικών οργάνων.

Η επιτυχής υποψηφιότητα της Μπουχ θα αντισταθμίσει τη Γερμανία που έχασε πρόσφατα κάποιες θέσεις-κλειδιά, ενώ θα αποφύγει να δώσει πολλά στην Ισπανία με τη μία, ακριβώς την ώρα που η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της, Νάντια Καλβίνο, διεκδικεί να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με έδρα το Λουξεμβούργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας για τον SSM διεξάγεται παράλληλα με τη διαδικασία της ΕΤΕπ. Έπειτα από ακροάσεις κεκλεισμένων των θυρών στα μέσα Ιουλίου, οι συντονιστές της κοινοβουλευτικής επιτροπής συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Ντελγκάδο, επειδή έχει βαθύτερη γνώση της τραπεζικής εποπτείας από την Μπουχ, ανέφρερε η Πόπτσεβα, νομοθέτης του ισπανικού κόμματος Ciudadanos.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί αυτή η επιστολή δεν έχει διανεμηθεί σε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ώστε να μπορέσουν να λάβουν μια καλά ενημερωμένη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Πόπτσεβα.

Παρ όλα αυτά, εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα την επιστολή. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας επιλογής του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, καθώς ο υποψήφιος πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωσή του.

Πάντως αν και μη δεσμευτική, η αξιολόγηση της επιτροπής αποτελούσε βασικό στάδιο της διαδικασίας διορισμού.

Διαβάστε ακόμη 

3.194 είναι οι δισεκατομμυριούχοι σε όλον τον κόσμο – Οι 6 Έλληνες της λίστας 

Οι νέες επενδύσεις «απογείωσαν» το Costa Navarino – Πώς κινείται το ολοκαίνουργιο Mandarin Oriental (pics) 

Η ιστορία πίσω από το “χάπι νεότητας” που έρχεται – Η επιστήμη μπροστά σε ένα ορόσημο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ