Όταν η Theresa May είπε στο Συντηρητικό της κόμμα πως οι αποφάσεις της ΒοΕ έχουν προκαλέσει άσχημες παρενέργειες, μάλλον δε θυμόταν πολύ καλά την ιστορία του τόπου της.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας και η κριτική που ασκεί επικεντρώνονται στο πως οι αποφάσεις της ΒοΕ μπορεί να πλήξουν τους αποταμιευτές και να βοηθήσουν τους πλούσιους. Τουλάχιστον, όμως, η ΒοΕ δεν σκοτώνει πια τους πολίτες στους δρόμους όπως έκανε -“κατά λάθος”- πριν από δύο αιώνες.

Τότε, μόλις έναν αιώνα μετά την ίδρυσή της, η ΒοΕ βρισκόταν στην καρδιά του αναπτυσσόμενου χρηματοπιστωτικού κέντρου του Λονδίνου, αλλά και στο μυαλό όλων αυτών που την αντιπαθούσαν, αφού δεν ένιωθαν πως έβγαιναν κερδισμένοι από την ύπαρξή της. Σύμφωνα με την ιστορικό Anne Murphy, του πανεπιστημίου του Hertfordshire στην Αγγλία, η ΒοΕ φάνταζε ως σύμβολο καταπίεσης και Αρχής αφού προσπαθούσε να προασπίσει το οικονομικό της σύστημα ενάντια σε παραχαράκτες και νομισματοπώλες.

Οι γνωστές αντιπαραθέσεις του 1780, γνωστές και ως Gordon Riots, στις οποίες στοχοποιήθηκε η ΒοΕ, οδήγησαν την κυβέρνηση στη θέσπιση μόνιμης φύλαξης της κεντρικής τράπεζας. Οι στρατιώτες περιπολούσαν μεταξύ της ΒοΕ και του Westminster, χωρίς να νοιάζονται για όποιον βρισκόταν στο διάβα τους, κάτι που αποτυπώθηκε και στο καρτούν του James Gillray, εν έτη 1787, όπου διαφαίνονται ξεκάθαρα οι στρατιώτες να καταπατούν τους πολίτες χωρίς έγνοιες.

‘A March to the Bank,’ 1787, by James Gillray

Ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του καρτούν αυτού, ένας στρατιώτης σκότωσε πολίτη με την ξιφολόγχη του όπλου του. Ο ίδιος συνελήφθη και δικάστηκε για ανθρωποκτονία αλλά τη “γλίτωσε” με κοινή βίαιη επίθεση.

Ο Gillray είναι επίσης υπεύθυνος και για το προσωνύμιο της ΒοΕ “The Old Lady of Threadneedle Street”, λόγω του σκίτσου του, παρακάτω, όπου φαίνεται ο πρωθυπουργός William Pitt ο οποίος προσπαθεί να κλέψει από την ΒοΕ έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει τους Επαναστατικούς Πολέμους ενάντια στη Γαλλία.

‘Political Ravishment or The Old Lady of Threadneedle Street in Danger,’ 1797, by James Gillray 

Η σχέση της ΒοΕ με την αιματηρή ιστορία του Λονδίνου δεν τελειώνει με τους φόνους στους δρόμους. Μετά από λίγα χρόνια η ΒοΕ βρέθηκε στο στόχαστρο της κοινής οργής αφού η τράπεζα είχε επωμιστεί το ρόλο της διερεύνησης και της εκδίωξης των παραχαρακτών. Η ποινή παραχάραξης των νομισμάτων; Θάνατος.

Ιδού και μία καρικατούρα η οποία μοιάζει με παλιό χαρτονόμισμα της ΒοΕ αλλά δείχνει τους κρεμασμένους παραχαράκτες, του George Cruikshank. Η “Βρετανία” στο λογότυπο της τράπεζας, μάλιστα, τρώει ένα μωρό, ενώ το σήμα της στερλίνας είναι η αγχόνη.

‘Bank Restriction Note,’ 1819, by George Cruikshank

Η υπογραφή είναι του εκτελεστή Jack Ketch, ο οποίος ήταν γνωστός για το πολύ κακό του σημάδι. Η παραχάραξη του χαρτονομίσματος έφερε τη θανατική ποινή μέχρι το 1832.