search icon

Bloomberg

Η μετάλλαξη Δέλτα διευρύνει το χάσμα στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες

Οι ισοτιμίες αρκετών νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών έναντι του δολαρίου έχουν παραμείνει στιβαρές φέτος. Η λίστα αυτή, όμως, μπορεί να συρρικνωθεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού η οποία απειλεί αυτές τις χώρες λόγω της μικρής προόδου στα προγράμματα εμβολιασμού

Οι ισοτιμίες αρκετών νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών έναντι του δολαρίου έχουν παραμείνει σταθερά ισχυρές από την αρχή του χρόνου. Η λίστα αυτή, όμως, μπορεί να συρρικνωθεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω της καθ’όλα μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού η οποία απειλεί αυτές τις χώρες λόγω της έλλειψης εμβολιασμού.

Εθνη όπως η Νότια Αφρική και η Ρωσία μπορεί να δεχθούν νομισματικές πιέσεις λόγω των νέων περιορισμών που ενδέχεται να επιβάλλουν και οι οποίοι θα πλήξουν την οικονομική δραστηριότητα, σύμφωνα με την Credit Agricole CIB. Το νοτιοαφρικανικό ραντ και το ρωσικό ρούβλι πρόσφατα υποχώρησαν έναντι του δολαρίου κατά 0,7% και 1,4% αντίστοιχα.

Το ραντ και το κολομβιανό πέσο δέχονται πιέσεις από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα, τα οποία και απομακρύνουν την πιθανότητα άρσης των οικονομικών μέτρων υποστήριξης. Στην πιο βιομηχανοποιημένη χώρα της Αφρικής, τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν υψηλά παρά τα νέα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης του Προέδρου Σίριλ Ραμαφόσα. 

Τα μέτρα αυτά ασκούν πιέσεις στην οικονομική ανάκαμψη της Νοτίου Αφρικής η οποία προσπαθεί να “βρεί πάτημα” μετά από τη μεγαλύτερή της συρρίκνωση εδώ και έναν αιώνα, ενώ το ακυρωθέν πρόγραμμα της Κολομβίας για αύξηση της φορολογίας ώθησε σε υποβάθμιση των ομολόγων της σε junk από τη Fitch Ratings. 

Τα νομίσματα της Ν. Αφρικής και της Κολομβίας είναι και τα πιο ευάλωτα, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες των χωρών δεν αυξάνουν τα επιτόκια «έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα “μαξιλάρι”» έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Εντ Αλ-Χουσαϊνί της Columbia Threadneedle Investments της Νέας  Υόρκης. Επιπλέον απειλές κατά των χωρών είναι και η πιθανή “αποδημία” των επενδυτών που πρόσφατα είχαν ποντάρει σε εγχώρια assets, αλλά και της αύξησης των δημοσίων δαπανών λόγω του κορωνοϊού.

Σε σχέση με τις προαναφερθείσες χώρες, το βραζιλιάνικο ρεάλ και το μεξικανικό πέσο πρόκειται να αποδειχθούν πιο ισχυρά, λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με τον Αλ-Χουσαϊνί.

Η μετάδοση του στελέχους delta του κορωνοϊού επίσης πλήττει και την νοτιοανατολική Ασία, με την MUFG Bank Ltd να αναμένει πως η μείωση του τουρισμού θα επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της Ταϊλάνδης. Παράλληλα, η ισοτιμία της ρουπίας της Ινδονησίας μειώθηκε σε χαμηλό τριμήνου μετά από τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού που εφαρμόστηκαν σε Τζάβα και Μπαλί.

Το χάσμα διευρύνεται

Ελάχιστες αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Χιλή, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και οι χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, έχουν εμβολιάσει το ήμισυ του πληθυσμού τους, κάτι που αποτελεί και “κλειδί” για τον περιορισμό της νέας μετάλλαξης, σύμφωνα με την Bank of America. Οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες θα φτάσουν το ποσοστό αυτό μέχρι το τέλος του έτους, συμπεριλαμβανόμενων των Βραζιλία, Ινδία, Ινδονησία, Μεξικό, Ρωσία και Τουρκία, σύμφωνα με το στέλεχος της BofA Ντέιβιντ Χάουνερ. 

Η Ν. Αφρική αποτελεί και το “μαύρο πρόβατο” της λίστας, όπως ανέφερε, με μόλις 5% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί. Στην Κολομβία, έχει εμβολιαστεί μόλις το 11% του πληθυσμού. 

Τα οικονομικά δεδομένα επιδεικνύουν το χάσμα αυτό με τους δείκτες PMI της Ρωσίας και της Ν. Αφρικής, μαζί με αυτούς ασιατικών χωρών με έλλειψη εμβολιασμού, να υποχωρούν τον Ιούνιο. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ανατολική Ευρώπη και Λατινική Αμερική με καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα, αυξήθηκαν. 

Ολα αυτά θα αυξήσουν τις πιέσεις προς συμμόρφωση και σύμπλευση με χαλαρές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών των χωρών αυτών, κάτι που αποτελεί και… κακά μαντάτα τη στιγμή που η Fed έχει αρχίσει να μελετά την σταδιακή άρση των υποστηρικτικών της προγραμμάτων. Προφανώς, κάτι τέτοιο θα αυξήσει το χάσμα μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με την αρχή του δεύτερου τριμήνου του 2021. 

Ακόμη και χώρες με μεγαλύτερο επίπεδο βιομηχανοποίησης όπως η Βρετανία δεν μπορούν καλά-καλά να ελέγξουν τον ιό, παρά τα περιοριστικά μέτρα και το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Status quo

Οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ρουμανία, Μαλαισία, Περού και Πολωνία αναμένεται να κρατήσουν τα επιτόκια δανεισμού σταθερά αυτή την εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια στο 1,25% την Τετάρτη, ενώ το λέου έχει υποχωρήσει κατά 4,2% το 2021. Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Μαλαισίας μπορεί να κρατήσει τα επιτόκια σε χαμηλό 1,75% με το μαλαισιανό ρίνγκιτ να έχει επιδείξει μείωση κατά 3% φέτος. Την Πέμπτη, επίσης, οι ρυθμιστές του Περού θα κρατήσουν τα επιτόκια της χώρας σε ιστορικό χαμηλό 0,25%. Το περουβιανό σόλ είχε και την τρίτη χειρότερη απόδοση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών το προηγούμενο τρίμηνο λόγω των προεδρικών εκλογών. Η Πολωνία αναμένεται να κρατήσει τα επιτόκια δανεισμού στο 0,1%, με το ζλότι να έχει επιδείξει μείωση 1,8% το 2021.

Πληθωριστικές ενδείξεις

Η Ταϊλάνδη ανέφερε πως ο πληθωρισμός των καταναλωτικών τιμών μειώθηκε στο 1,25% από 2,44% τον Μάιο.  Τα πληθωριστικά δεδομένα από τις Φιλιππίνες αναμένονται την Τρίτη, από την Ταϊβάν την Τετάρτη, και από την Κίνα την Παρασκευή. Η Βραζιλία, η Χιλή και το Μεξικό θα ανακοινώσουν τα επίσημα στοιχεία πληθωρισμού του Ιουνίου την Πέμπτη. 

Διαβάστε ακόμα:

O πόλεμος του συνδρομητικού streaming (pic)

Πιο φθηνός δανεισμός για «πράσινες» επιχειρήσεις

ΑΣΕΠ: 823 προσλήψεις μόνιμες θέσεις εργασίας

Exit mobile version