O financier Ντέιβιντ Ρόουλαντ, ο οποίος χρησιμοποίησε τις σχέσεις του με τον βρετανό πρίγκιπα Αντριου για να εισέλθει στον κόσμο των ελίτ, έχει κι άλλα πάρε-δώσε με γαλαζοαίματους ανά τον κόσμο. Ενας εξ αυτών ζει στη Μέση Ανατολή, και τα μεγαλοστελέχη της τράπεζας του Ρόουλαντ Banque Havilland, τον έχουν ονοματίσει «Το Αφεντικό». 

Ενας θησαυρός από emails τα οποία ανακάλυψε το Bloomberg News, αλλά και παλαιότερες συνεντεύξεις με πρώην insiders, υποδεικνύουν την πληθώρα υπηρεσιών της τράπεζας προς τον Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, (MBZ), πρίγκιπα του Αμπου Ντάμπι και de facto ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μερικές από αυτές τις υπηρεσίες δεν αφορούσαν τα οικονομικά.  Σκάουτινγκ για συμφωνίες στη Ζιμπάμπουε, ίδρυση εταιρείας για την εμπορική αξιοποίηση των παικτών της Μάντσεστερ Σίτι και τοποθέτηση του πρώην προέδρου της τράπεζας στο διοικητικό συμβούλιο του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όταν επέκρινε τα ΗΑΕ, ήταν μερικά από αυτά.

Κανένα από τα προαναφερθέντα… ατοπήματα δεν αποτέλεσε τόσο μεγάλη αυθάδεια όπως το πλάνο της τράπεζας το 2017 για μια δίχως προηγούμενο «επίθεση» στις χρηματαγορές του Κατάρ, μια χώρα η οποία είχε μπλοκαριστεί από τα ΗΑΕ, τη Σ. Αραβία, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν λόγω υποψίας υπόθαλψης τρομοκρατών. «Ελέγξτε τις καμπύλες απόδοσης, ελέγξτε και το μέλλον», ήταν το μότο της παρουσίασης πρώην αναλυτή της Banque Havilland ο οποίος κάλεσε και προς την ολική φτωχοποίηση της κυβέρνησης του Κατάρ.

Ενας εκ των υιών του Ρόουλαντ, στέλεχος στην τράπεζα, είχε αποστείλει και το συγκεκριμένο πλάνο τακτικής στον πρώην κατάσκοπο της ΜΙ6 και -τότε- νυν συνεργάτη του ΜΒΖ, Γουιλ Τριξ. Ο Τριξ ήταν και ο μεσάζοντας των Ρόουλαντ. Η πρόταση αυτή βρέθηκε στα χέρια του πρεσβευτή των ΗΑΕ στις ΗΠΑ, ο οποίος το «έσωσε» στον υπολογιστή του ως «Rowland Banque Havilland».

Εκεί το ανακάλυψαν και οι χάκερ. Τα δεδομένα δόθηκαν στο Intercept το οποίο και τα δημοσίευση το Νοέμβριο του 2018. Το 2019, το Κατάρ μήνυσε την τράπεζα στο Λονδίνο, υπό τις κατηγορίες πως ενορχήστρωσε ένα πλάνο το οποίο κόστισε στο κράτος περίπου $40 δισεκατομμύρια. Αν και η υπόθεση είχε καλυφθεί από τα ΜΜΕ, το πόσο εκτενείς ήταν οι σχέσεις του Ρόουλαντ με τον ΜΒΖ δεν ήταν ακόμη γνωστό.

Το Bloomberg Businessweek αποκάλυψε το Νοέμβριο πως η τράπεζα ερευνάται από τις αρχές του Λουξεμβούργου για τα ντιλ της με έναν άλλο… γαλαζοαίματο. Τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίγιεφ.

Η τράπεζα, από την πλευρά της υποστηρίζει πως το πλάνο ήταν απλά ένα πρόγραμμα στρατηγικής διαχείρισης ρίσκου για την προστασία των ΗΑΕ, το οποίο τέθηκε επί τάπητος σε συνάντηση μεταξύ του Ρόουλαντ και του CEO του foreign wealth management fund του Αμπου Ντάμπι, Mubadala Investment Co. Η τράπεζα υποστηρίζει πως το πλάνο τέθηκε σε εφαρμογή μήνες ολόκληρους μετά την υποτιθέμενη επίθεση ενάντια στην οικονομία του Κατάρ, ενώ υπογραμμίζει πως δεν έπραξε παράνομα.

Η σύσταση ενός πλάνου οικονομικού σαμποτάζ δεν συμπεριλαμβάνεται στα… καθιερωμένα καθήκοντα μιας κλασικής τράπεζας. Η Banque Havilland, όμως, δεν πρόκειται για μια κλασική τράπεζα. Η επιχείρηση έχει ιστορικά αναλάβει καθήκοντα που άλλα ιδρύματα θα φοβούνταν να αγγίξουν, σύμφωνα με την ηλεκτρονική της αλληλογραφία. Στο πελατολόγιό της συμπεριλαμβάνονται κλεπτοκράτες και εγκληματίες σε διάφορα χοτ-σποτ διαφθοράς ανά τον πλανήτη, όπως η Νιγηρία και το Αζερμπαϊτζάν. Η τράπεζα, επίσης, συνεργάζεται με χώρες οι οποίες έχουν δεχθεί διεθνείς κυρώσεις, όπως η Ζιμπάμπουε και η Βόρεια Κορέα. 

Ο ΜΒΖ δεν είναι παρίας, όμως. Εχει αποφοιτήσει από την Βρετανική Βασιλική Στρατιωτική Σχολή του Σάντχερστ, διοικεί έναν από τους καλύτερα εξοπλισμένους στρατούς στη Μέση Ανατολή, και έχει εμπλακεί σε πολέμους στην Υεμένη, τη Λιβύη και τη Σομαλία. Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός όσο ο «προστατευόμενός» του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν της Σ. Αραβίας, αλλά ο 59χρονος αποτελεί έναν από τους κύριους γεωστρατηγικούς «παίχτες» της περιοχής, σύμφωνα και με διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ. Ο ΜΒΖ ήταν και ο μεσάζοντας σε συνάντηση διπλωματικής αποστολής του Τραμπ με αντίστοιχη του Πούτιν το 2016 στις Σεϋχέλλες το 2016, σύμφωνα με την αναφορά του Ρόμπερτ Μιούλερ η οποία χρησιμοποιήθηκε και σε προσπάθεια για καθαίρεση του εξερχόμενου -πια- προέδρου των ΗΠΑ. Ο ΜΒΖ έπαιξε τεράστιο ρόλο στην επιβολή κυρώσεων προς το Κατάρ από τις ΗΠΑ, ενώ προχώρησε και σε ιστορικές συμφωνίες με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στο δικαστήριο, ο 75χρονος Ρόουλαντ πρωτοσυνάντησε τον ΜΒΖ τη δεκαετία του ‘90. Αναφορικά, ο Ρόουλαντ, γιός εμπόρου παλιοσίδερων, σταμάτησε το σχολείο στα 16 και έχτισε την  αυτοκρατορία του μέσω του real-estate, της λιανικής και της ίδρυσης επιχειρήσεων με χημικά.

Μετά την εξαγορά του Λουξεμβουργιανού τομέα της παραπαίουσας ισλανδικής τράπεζας Kaupthing το 2009, ο οποίος μετονομάστηκε σε Banque Havilland, ο ΜΒΖ έγινε κι ένας από τους καλύτερους πελάτες. Το 2012 είχε $38 δισεκατομμύρια σε λογαριασμό του στην τράπεζα.

Ο Τριξ απολάμβανε κι αυτός ιδιαίτερη μεταχείριση από την τράπεζα. Οταν θέλησε να αγοράσει σπίτι αξίας 1,1 εκατομμυρίων λιρών στη νοτιοδυτική Αγγλία το 2010, η τράπεζα του έδωσε στεγαστικό δάνειο 1,2 εκατομμυρίων.

Οταν ο ΜΒΖ θέλησε να εισέλθει δυναμικά στις αγορές commodities της Νότιας Αφρικής το 2011, ο Τριξ συνεργάστηκε με τους Ρόουλαντ για να ανακαλύψουν πιθανούς επενδυτές. Διάλεξαν την γείτονο Ζιμπάμπουε, αλλά υπήρχε ένα μικρό πρόβλημα. Το πρόβλημα αυτό δεν ήταν κάτι άλλο από τις διεθνείς κυρώσεις της χώρας από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση οι οποίες απαγόρευαν οποιαδήποτε συμφωνία με τον στενό κύκλο του Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ο Τριξ ήταν αυτός ο οποίος συμβούλευσε την τράπεζα να ιδρύσει ένα trust στο Αμπο Ντάμπι από το οποίο θα διοχετεύονταν όλες οι συμφωνίες με τη Ζιμπάμπουε, κάτω από τη μύτη των αμερικανικών αρχών.

Ο Τζόναθαν Ρόουλαντ ήταν σκεπτικός, αρχικά, φοβούμενος για τη σύνδεση του ονόματός του με τη χώρα. Σε ένα από τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν, ο ίδιος φαίνεται να αναφέρει «πρέπει να προσέξουμε να μην αναφερθεί τίποτα από τα ΜΜΕ για την επίσκεψή μας στη χώρα. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό;», πριν την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα Χαράρε. Στη Χαράρε, οι Ρόουλαντ και ο υπουργός Εξορύξεων της χώρας Ομπερτ Μπόφου συζήτησαν για επενδύσεις 200 εκατομμυρίων δολαρίων, παρά τις απαγορεύσεις της ΕΕ. Οι Ρόουλαντ θα επέστρεφαν στη Ζιμπάμπουε τουλάχιστον άλλη μία φορά, όποτε και συναντήθηκαν με την κρατική εταιρεία χρυσού Fidelity Printers & Refiners. Δεν είναι γνωστές οι αποφάσεις που ελήφθησαν σε εκείνη τη συνάντηση, αλλά τα ΗΑΕ είναι -πια- εμπορικός συνεργάτης της Ζιμπάμπουε, ενώ άνοιξε και πρεσβεία το 2019, παρά τις κυρώσεις.

Ο Ντέιβιντ Ρόουλαντ και ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ της τράπεζας, Γκράχαμ Ρόμπσον συνδέονται στενά και με το βρετανικό κόμμα των Συντηρητικών. Ο Ρόουλαντ ήταν και ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του πρώην βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον στις εκλογές του 2010, με δωρεές 6 εκατομμυρίων λιρών προς το κόμμα. Ο Ρόμπσον, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του το 2018, είναι και ένας εκ των μεγαλύτερων fundraisers των Tories ( Συντηρητικών), ενώ η Βασίλισσα Ελισάβετ τον αντάμειψε με τον τίτλο του μέλος τoυ Order of the British Empire το 2015. Ενα μήνα μετά την εκλογική του νίκη, ο Κάμερον είχε επισκεφτεί τα ΗΑΕ όπου και συναντήθηκε με τον ΜΒΖ και άλλα στελέχη της κυβέρνησης.

Ο Ρόουλαντ έχει προχωρήσει σε δωρεές ύψους 465.000 λιρών από το 2010 κι έπειτα, προς το Συμβούλιο των Συντηρητικών της Μέσης Ανατολής. Ο πρώην επικεφαλής του γκρουπ, Λίο Ντόχερτι είχε λάβει δωρεά 10.000 λιρών από τον Ρόουλαντ όταν έθεσε υποψηφιότητα ως μέλος της βρετανικής βουλής το 2017. Από την εκλογή του κι ύστερα, ο Ντόχερτι αποτελεί σθεναρό υποστηρικτή των ΗΑΕ και της Σ. Αραβίας, ενώ επισκέφτηκε την περιοχή τρεις φορές μέσα στους πρώτους 9 μήνες της νέας του ιδιότητας.

Ο Ρόουλαντ δώρισε, επίσης και $2 εκατομμύρια στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετά από την κριτική του οργανισμού κατά των ΗΑΕ το 2011 για την παράνομη σύλληψη ακτιβιστών όπως ο Αχμεντ Μανσούρ, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης. Η δωρεά έγινε μέσω του νέου οργανισμού του Ρόουλαντ 66 Humanitarian Foundation, του οποίο επικεφαλής ήταν ο Ρόμπσον.

Ο ίδιος ο Ρόμπσον έγινε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Παρατηρητηρίου λίγους μήνες αργότερα, τον Απρίλιο του 2012. Ο ίδιος ανέφερε σε ηλεκτρονική επιστολή του προς τον Τζόναθαν Ρόουλαντ (την οποία ζήτησε να τη μοιραστεί και με τον πατέρα του) πως «έχουμε πια όλες τις λεπτομέρειες για τα πρότζεκτ του Παρατηρητηρίου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική». Ο Ρόμπσον ανέφερε πως είχε δώσει και λεπτομέρειες αρκετών συναντήσεων του οργανισμού με πολιτικά στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες αυτές αποτέλεσαν μεγάλο ατού για τον ΜΒΖ. Με… κωδικούς κατασκοπίας, ο Ντέιβιντ Ρόουλαντ είχε στείλει mail στον Τζόναθαν αναφέροντας χαρακτηριστικά «H θέση του GJR (Graham Robeson)  στο HRW (Human Rights Watch) και στους Torries είναι πολύ σημαντική, και “Το Αφεντικό” θέλει να πετύχουμε». Τον επόμενο μόλις μήνα, το ίδρυμα του Ρόουλαντ προχώρησε σε δωρεά $930.000 στο Παρατηρητήριο, για τη χρήση προς υποστήριξη των μεσανατολικών πρότζεκτ. Το ίδρυμα του Ρόουλαντ δεν έχει οποιοδήποτε άλλο λόγο ύπαρξης από τις δωρεές στο Παρατηρητήριο.

Οι Ρόουλαντ βοήθησαν τους άραβες του Αμπου Ντάμπι και με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2012. Η UEFA είχε απαγορεύσει στους συλλόγους να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από τα έσοδά τους, κάτι το οποίο αποτέλεσε και ευθεία απειλή για τα σχέδια επέκτασης της Σίτι. Ο σύλλογος, ο οποίος εξαγοράστηκε από ετεροθαλή αδερφό του ΜΒΖ το 2008, είχε ήδη ξοδέψει 390 εκατομμύρια λίρες για νέες μεταγραφές, ενώ είχε χάσει 300 εκατομμύρια τα δύο χρόνια πριν την εφαρμογή του cap.

Συνεργαζόμενοι με τον Τριξ, οι Ρόουλαντ ίδρυσαν εταιρεία η οποία πλήρωσε τη Σίτι 24,5 εκατομμύρια λίρες για τα δικαιώματα χρήσης της εικόνας των παικτών, ενώ επωμίστηκε και τα έξοδα μάρκετινγκ των παικτών, ύψους 12 εκατομμυρίων. Στα κρυφά, προφανώς, το Αμπου Ντάμπι αποπλήρωσε τους Ρόουλαντ.

Το πλάνο, βέβαια, δεν πέτυχε, αφού η UEFA απέστειλε επιστολή στη Σίτι το 2015 για επιστροφή 10 εκατομμυρίων / έτος για τα δικαιώματα αυτά. Παρόλα αυτά, ο Οργανισμός δεν είχε κατηγορήσει επίσημα τη Σίτι για παράβαση του cap.

Η παρούσα δίκη στην οποία παρευρέθηκε και ο Ρόμπσον αποτελεί κλειδί για τις κατηγορίες του Κατάρ. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση των ΗΑΕ δεν είναι κατηγορούμενη. Toν περασμένο Απρίλιο, πάντως, στελέχη της Banque Havilland ανέφεραν πως η πρόταση είχε αποσταλεί στον Τριξ, ο οποίος τότε ήταν και μισθωμένος σύμβουλος της επιχείρησης, αλλά ο Τριξ δεν το είχε προωθήσει σε κανέναν, και η συγκεκριμένη στρατηγική δεν ακολουθήθηκε. Θα υπάρξει εκ νέου δίκη και το 2021.

Την ίδια στιγμή, οι Ρόουλαντ έχουν ακόμη πολλούς που μπορούν να αποκαλέσουν φίλους στο Αμπου Ντάμπι. Τον Απρίλιο, συγχώνευσαν την Blackfish Capital σε μία επενδυτική εταιρεία της πρωτεύουσας των ΗΑΕ, της οποίας επικεφαλής είναι ο Μπάρκλεϊ Ρόουλαντ, ένας άλλος γιος του Ντέιβιντ. Το ιδιωτικό τζετ της οικογένειας, σύμφωνα με αρχεία πτήσεων, πέταξε στο Αμπου Ντάμπι τουλάχιστον 10 φορές το 2019.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Έρχεται παράταση για τις προθεσμίες ρυθμίσεων – Ποιοι μπαίνουν στον 2ο γύρο

Lamda: Στην κρίση του ΥΠΠΟΑ η προμελέτη για τμήμα του πάρκου στο Ελληνικό

Ανησυχία για τη μετάλλαξη του ιού – Μέχρι τα μεσάνυχτα πτήσεις από την Βρετανία στην Αθήνα