search icon

Bloomberg

Η Τερέζα Μέι αναζητά τον… «Τσάρο του Brexit»

Για τους περισσότερους η Τερέζα Μέι η οποία αναλαμβάνει επίσημα σήμερα τα νέα της καθήκοντα ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να διαχειριστεί το «διαζύγιο» με την ΕΕ.

Για τους περισσότερους η Τερέζα Μέι η οποία αναλαμβάνει επίσημα σήμερα τα νέα της καθήκοντα ως πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι το κατάλληλο πρόσωπο για να διαχειριστεί το «διαζύγιο» με την ΕΕ.

Πρώτη όμως δουλειά για τη Τερέζα Μέι είναι να βρει το κατάλληλο πρόσωπο που θα ηγείται τις συνομιλίες με την ΕΕ όταν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Στην πραγματικότητα, αναζητά τον… «Τσάρο του Brexit», όπως σχολιάζει το Bloomberg. Η ίδια θα απαιτήσει από το πρόσωπο αυτό φινέτσα και δύναμη αλλά και πίστη στο πρόσωπό της.

«Θα χρειαστεί κάποιος που έχει την ικανότητα να κρατήσει πολλές πληροφορίες, που να είναι ακριβής, ένα γρήγορο μυαλό και να εκπέμπει μια γοητεία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Ruth Davidson, αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών στη Σκωτία.

«Κάποιος που να απολαμβάνει την απόλυτη και πλήρη εμπιστοσύνη του επόμενου πρωθυπουργού» πρόσθεσε.

Για την Τερέζα Μέι αυτό είναι το πρωταρχικό της μέλημα. Να βρει το σωστό άνθρωπο για τη συγκεκριμένη θέση. Τον άνθρωπο που θα καταφέρει να διαχειριστεί το δύσκολο διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ και που παράλληλα θα μπορέσει να καθησυχάσει τις αγορές.

Ωστόσο, η Μέι δεν έχει πολλές επιλογές. Ενώ για τους bookmakers το φαβορί για τη θέση αυτή είναι ο υπουργός Εξωτερικών Philip Hammond για τους The Times του Λονδίνου είναι ο Υπουργός Ενέργειας Amber Rudd. Επίσης, η υπουργός Απασχόλησης Priti Patel, η οποία ήταν απο τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της εκστρατείας του Brexit, θεωρείται επίσης μια πιθανή επιλογή.

Η Μέι έχει υποσχεθεί ότι όποιος επιλεχθεί για τη θέση αυτή θα πρέπει να είναι υποστηρικτής του Brexit με αποτέλεσμα αυτό να αποκλείει αυτόματα τον Τζορτζ Όσμπορν και τον Υπουργό Επιχειρήσεων Sajid Javid.

Και μπορεί οι υποστηρικτές του Brexit να έταξαν στους ψηφοφόρους πως θα σταματήσει η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της ΕΕ στη Βρετανία, διατηρώντας παράλληλα η χώρα την πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ, μια άκρως ασυμβίβαστη πρόταση την οποία υποστηρίζει και η Τερέζα Μέι, ωστόσο για την ίδια δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Έτσι αρμοδιότητα του «Τσάρου του Brexit» θα είναι για αρχή η καθυστέρηση των συνομιλιών με την ΕΕ χωρίς όμως να διαταραχή η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, σχολιάζει το Bloomberg.

Exit mobile version