Η Γενική Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Παμ Μπόντι, αποχωρεί από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, βάζοντας τέλος σε μια ταραχώδη θητεία ως κορυφαία αξιωματούχος επιβολής του νόμου, μετά από δυσκολίες στην εφαρμογή της ατζέντας του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

«Αγαπάμε την Παμ και θα μεταβεί σε μια πολύ αναγκαία και σημαντική νέα θέση στον ιδιωτικό τομέα, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα. Ο αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας, ένας πολύ ταλαντούχος και σεβαστός νομικός, ο Τοντ Μπλανς, θα αναλάβει ως υπηρεσιακός Γενικός Εισαγγελέας», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Truth Social.

Η Μπόντι είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους μετά από ενημέρωση τον Μάρτιο με μέλη της Επιτροπής Εποπτείας και Μεταρρύθμισης της Βουλής στην Ουάσιγκτον, σχετικά με τον χειρισμό των φακέλων του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν τις έρευνες για το κύκλωμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης του διαβόητου χρηματιστή Τζέφρι Επστάιν.

Η επιλογή Μπλανς και η σχέση με τον Τραμπ

Με την επιλογή του Τοντ Μπλανς ως υπηρεσιακού Γενικού Εισαγγελέα, ο Τραμπ προωθεί έναν ακόμη πρώην δικηγόρο υπεράσπισής του στην κορυφή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Μπλανς είχε υπερασπιστεί τον Τραμπ σε ποινικές υποθέσεις που σχετίζονται με τις εκλογές του 2020, τη διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων και τις φερόμενες πληρωμές για την αποσιώπηση υποθέσεων.

Βάσει ομοσπονδιακού νόμου, μπορεί να παραμείνει στη θέση του υπηρεσιακού επικεφαλής για έως και 210 ημέρες, έως ότου η Γερουσία εξετάσει τον υποψήφιο που θα προτείνει ο Τραμπ για μόνιμη τοποθέτηση.

Κλιμάκωση της κρίσης στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Η απομάκρυνση της Μπόντι εντείνει την αναταραχή που έχει επικρατήσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης τον τελευταίο χρόνο, με χιλιάδες έμπειρους εισαγγελείς να αποχωρούν, είτε μέσω απολύσεων είτε παραιτήσεων, καθώς άλλαξαν οι προτεραιότητες του οργανισμού.

Η θητεία της επικρίθηκε έντονα για τον χειρισμό της δημοσιοποίησης εκατομμυρίων σελίδων εγγράφων που σχετίζονται με τον Επστάιν.

Η ίδια είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι η λίστα πελατών του Επστάιν «βρισκόταν ήδη στο γραφείο της προς εξέταση». Ωστόσο, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε αργότερα ότι δεν υπήρχε τέτοια ενοχοποιητική λίστα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Κογκρέσο και οδήγησε στην ψήφιση νόμου για τη δημοσιοποίηση των αρχείων.

Περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια σελίδες έχουν δημοσιοποιηθεί από τον Δεκέμβριο, σχετικά με τον Επστάιν και τη συνεργάτιδά του Γκισλέιν Μάξγουελ. Παρά ταύτα, βουλευτές έχουν καταγγείλει εκτεταμένες διαγραφές, την απουσία υλικού που να αναφέρεται στον Τραμπ και την ανεπαρκή προστασία των θυμάτων.

Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής είχε καλέσει τη Μπόντι να καταθέσει στις 14 Απριλίου σχετικά με τον χειρισμό της υπόθεσης, ενώ Δημοκρατικοί δηλώνουν ότι εξακολουθούν να αναμένουν την εμφάνισή της, παρά την απομάκρυνσή της.

Πολιτικές αντιδράσεις και επικρίσεις

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν χαρακτήρισε το υπουργείο Δικαιοσύνης επί Μπόντι «εστία διαφθοράς».

«Η Μπόντι θα μείνει στην ιστορία για το μπλοκάρισμα της δημοσιοποίησης των αρχείων Επστάιν, για τη χρήση του υπουργείου ως εργαλείο κατά πολιτικών αντιπάλων του Τραμπ και για την έγκριση συγχωνεύσεων ως πολιτικές χάρες. Καλή απαλλαγή», δήλωσε.

Η Μπόντι δέχθηκε επίσης έντονη κριτική για τη χρήση του υπουργείου Δικαιοσύνης σε διώξεις εναντίον πολιτικών αντιπάλων του Τραμπ, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από την αργή πρόοδο αυτών των υποθέσεων.

Πέρυσι, η Μπόντι διόρισε τη σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Λίντσεϊ Χάλιγκαν, ως εισαγγελέα στην Ανατολική Περιφέρεια της Βιρτζίνια. Μέσα σε λίγες ημέρες, η Χάλιγκαν εξασφάλισε κατηγορητήρια κατά του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, και της γενικής εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς.

Ωστόσο, ομοσπονδιακός δικαστής έκρινε τον διορισμό της παράτυπο και απέρριψε τις κατηγορίες, με το υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει ασκήσει έφεση.

Παράλληλα, σύμμαχοι του Τραμπ έχουν ζητήσει έρευνες για υποτιθέμενη πολυετή συνωμοσία εναντίον του, με τη Μπόντι να διατάσσει τη χρήση ενόρκων για να διερευνηθούν καταγγελίες της διευθύντριας Εθνικών Πληροφοριών, Τούλσι Γκάμπαρντ.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η έρευνα αυτή δεν έχει οδηγήσει σε απαγγελία κατηγοριών.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΝ: Eδωσε το «πράσινο φως» για νέα μεγάλη μονάδα αποθήκευσης στη Θεσσαλία (pics)

Silicon Valley: To 2026 οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδείξουν την αξία τους

Tract Capital: Deal δισεκατομμυρίων με την Νvidia για κέντρα δεδομένων σε γη έκτασης 30.000 στρεμμάτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα