Το Κρεμλίνο προσπάθησε για άλλη μια φορά να καταπνίξει τη δημοκρατική αντιπολίτευση με την κατ ‘οίκον σύλληψή του ηγέτη της αντιπολίτευσης Alexey Navalny το 2014, όπως αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην τελευταία επιτιμητική ανακοίνωσή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.

Ο 10μηνος κατ ‘οίκον περιορισμός του Navalny, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014, ενώ η αστυνομία της Μόσχας δήλωσε ότι τον ερεύνησαν για υποτιθέμενη απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συνιστούσε παραβίαση του δικαιώματός του στην ελευθερία και την ελευθερία της έκφρασης και ήταν «υπερβολικός» σε σχέση με τις ποινικές κατηγορίες που αντιμετώπισε, όπως αναφέρει η απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη το δικαστήριο το οποίο εδρεύει στο Στρασβούργο. Συναφώς, έδωσε εντολή στη Ρωσία να καταβάλει στον πολιτικό ακτιβιστή 20.000 ευρώ (22.550 δολάρια) σε αποζημίωση και 2.665 ευρώ για λοιπά έξοδα.

Το δικαστήριο ανέφερε στην απόφασή του ότι οι ρωσικές αρχές επιδιώκουν παρόμοιο τρόπο εκφοβισμού σε μια παλαιότερη υπόθεση εναντίον του Navalny, “δηλαδή στην καταστολή του πολιτικού πλουραλισμού”.

Η υπόθεση αποτελεί τη δεύτερη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε υπέρ του Navalny σε λιγότερο από πέντε μήνες, αφού ο ίδιος είχε διαμαρτυρηθεί για παράνομη μεταχείρισή του από τις ρωσικές αρχές. Πολλαπλές συλλήψεις και προσωρινή κράτηση το 2012 και το 2014 παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα του Navalny και αποτελούν μέρος ενός γενικού κινήματος «να θέσει υπό έλεγχο την αντιπολίτευση, ανέφερε το δικαστήριο τον περασμένο Νοέμβριο.

Navalny tweeted μια άμεση απάντηση. «Νίκη», έγραψε. «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μόλις παραδέχθηκε ότι η κατ ‘οίκον σύλληψη, κατά την οποία πέρασα το έτος 2014, ήταν παράνομη».