Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι, εξασφάλισε και δεύτερη θητεία, με αποτέλεσμα να λήξει μία περίοδος πολιτικού αδιεξόδου για την Ιρλανδία, την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρωζώνης.

Μετά τη συμφωνία με το Fianna Fail και ανεξάρτητους βουλευτές, ο 65χρονος Κένι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, γεγονός που του επιτρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας. Σημειώνεται ότι είχαν υπάρξει τρεις ακόμη, αποτυχημένες προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης.

Αν και τα ιρλανδικά ομόλογα ήταν πρωταθλητές κατά τη διάρκεια της πενταετούς, προηγούμενης θητείας του, οι ψηφοφόροι δεν κοίταξαν τα οικονομικά επιτεύγματα του Κένι και έριξαν την κυβέρνηση συνασπισμού. Τον τιμώρησαν για την επιβολή νέων φόρων, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα προϋπολογισμού, μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο.
Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο και η Ιρλανδία να βιώσει κάτι ανάλογο με την Ισπανία, ο Κένι υποχώρησε σε αρκετά θέματα έναντι των αντιπάλων του.

«Ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα αισιόδοξο αποτέλεσμα, ούτε δημιουργεί πολιτική σταθερότητα, αλλά είναι τουλάχιστον το λιγότερο κακό αποτέλεσμα, με δεδομένα και τα αποτελέσματα των εκλογών», εκτιμά ο Dermot O’Leary, οικονομολόγος της Goodbody Stockbrokers.

Πάντως οι επενδυτές δεν φαίνεται να ανησύχησαν από την πολιτική αναστάτωση. Η απόδοση του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου έφθασε στο 0,9%, ενώ το spread διατηρήθηκε στο επίπεδο των 76 μονάδων βάσης.

Σημειώνεται ότι το κόμμα συνασπισμού του Κένι κέρδισε το 35% των ψήφων στις εκλογές του Φεβρουαρίου, από 55% που είχε πριν από μία 5ετία. Το εν λόγω αποτέλεσμα τον άφησε στο… έλεος του αντιπάλου κόμματος, του Fianna Fail, το οποίο συμφώνησε να στηρίξει την κυβέρνηση μετά από αρκετές παραχωρήσεις.

Ο Κένι υποχώρησε στις απαιτήσεις για άσκηση πιέσεων στις τράπεζες, μεταξύ των οποίων η μείωση των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια, προκειμένου να προστατευθούν ορισμένοι δανειολήπτες. Πάντως οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα παραμείνει στην εξουσία για μία 5ετία.