Iστορικές απώλειες καταγράφουν φέτος οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Ρωσίας, με τα μηνύματα μάλιστα από τους επενδυτές να είναι ιδιαίτερα δυσοίωνα κυρίως για το ρούβλι.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, υπάρχει 50% πιθανότητα το ρούβλι να βυθιστεί σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου μέσα στους επόμενους δύο μήνες, φτάνοντας κάτω και από τα επίπεδα του 2016, όταν η ρωσική οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση.

«Η αδυναμία του ρουβλίου θα είναι μεγαλύτερη από το αναμενόμενο και είναι εδώ για να μείνει», δήλωσε ο Κρίστιαν Μάτζιο, επικεφαλής στρατηγικής στην TD Securities του Λονδίνου.

Οι αγορές έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα από την κλιμάκωση των εντάσεων, με τις τελευταίες απώλειες να έρχονται αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι θα αναγνωρίσει δύο αποσχισθείσες περιοχές της Ουκρανίας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία. Αν και οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων ανέκαμψαν την Τρίτη καθώς οι traders δεν γνώριζαν ακόμα το μέγεθος και το εύρος των κυρώσεων της Δύσης, τα βασικά σημεία αναφοράς εξακολουθούν να κυμαίνονται κοντά στα χαμηλά πολλών ετών.

Τόσο το ρούβλι όσο και το ουκρανικό νόμισμα κατατάσσονται μεταξύ των νομισμάτων με τη χειρότερη απόδοση φέτος, με απώλειες που ξεπερνούν το 5% έναντι του δολαρίου. Στις μετοχές, ο δείκτης αναφοράς MOEX έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας του από τον Οκτώβριο.

Τα ρωσικά ομόλογα που συνδέονται με το εθνικό νόμισμα της χώρας έχουν σημειώσει απώλειες της τάξης του 14% περίπου το 2022, καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοση στις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με τους δείκτες του Bloomberg. Η απόδοση των ρωσικών ομολόγων σε δολάρια που λήγουν το 2047 αυξήθηκε για πέμπτη ημέρα την Τετάρτη στο 5,75%, υψηλό τριετίας.

Οι απότομες κινήσεις εκ μέρους της Μόσχα οδηγούν τους στρατηγικούς αναλυτές να προχωρήσουν σε αναθεώρηση των προβλέψεών του. Για παράδειγμα, ο στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank Ούρλιχ Λέχτμαν υποστηρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αποτρέψει την κατάρρευση του νομίσματος.

Ο Λέχτμαν, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής της εταιρείας στη Φρανκφούρτη, διατηρεί τις προβλέψεις ότι η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος θα διαμορφωθεί γύρω στα 80 δολάρια ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αν και παραδέχεται ότι οι προβλέψεις είναι «ανακριβείς».

Το βλέπουν οι αναλυτές

Οι traders βλέπουν περίπου 50% πιθανότητα το ρούβλι να αγγίξει το ιστορικό χαμηλό των 85,999 ανά δολάριο μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Tο ρούβλι θα διαπραγματευτεί στα 76,50 δολ. ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο. Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή του έτους, η εκτίμηση ήταν 72,50.

Στις χρηματαγορές, η αβεβαιότητα της πολιτικής κατάστασης καθιστά τη Ρωσία hard sell για πολλούς επενδυτές.

«Παρόλο που οι αποτιμήσεις και τα μερίσματα φαίνονται πολύ ελκυστικά και συνήθως λειτουργούν ως στήριγμα για περαιτέρω πτώση των τιμών, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τη μελλοντική κερδοφορία», ανέφερε αναλυτής της DWS Investment.

Διαβάστε ακόμα:

Η Ουκρανία εκτοξεύει το ενεργειακό κόστος – Επί τάπητος νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να βρει «διπλωματικές λύσεις» με τους Δυτικούς (vid)

Έξι επενδυτικοί οίκοι «χαρτογραφούν» τον κίνδυνο της ουκρανικής κρίσης