Η αύξηση-ρεκόρ της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας τον περασμένο μήνα και η επακόλουθη πτώση της αποδεικνύει και την έντονη μεταβλητότητα της τουρκικής οικονομίας.

Για τον επικεφαλής της JPMorgan Chase & Co στην Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν, Μουσταφά Μπαγκριασίκ, η μεταβλητότητα του νομίσματος αποτελεί και το κύριο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές.

«Ο πληθωρισμός και οι επενδύσεις σε assets που βασίζονται στην τουρκική λίρα αποτελούν τα πιο σημαντικά στοιχεία. Εάν βελτιωθούν αυτά, θα υπάρξει γενικότερη οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε ο Μπαγκριασίκ.

«Συγκρίσιμες χώρες και περιοχές όπως η Ρωσία, η Νότια Αφρική, η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή (Μiddle East and North Africa / MENA) προσελκύουν επενδύσεις που προφανώς βοηθούν στην οικονομική τους ανάπτυξη», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Η τουρκική λίρα ενισχύθηκε κατά 3% έναντι του δολαρίου τον Ιούλιο τόσο λόγω των κινήσεων της Fed όσο και των ανησυχιών για πρόωρη μείωση των επιτοκίων στην Τουρκία. Ωστόσο,  οι νέες δηλώσεις του Ερντογάν με τις σταθερές και ανορθόδοξες απόψεις του (ότι η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού και τόνωση της οικονομίας) οδήγησαν την τουρκική λίρα σε υποχώρηση κατά 0,4% έναντι του δολαρίου και την ισοτιμία στα 8,5075 λίρες/δολάριο.

Παρ’ όλα αυτά, η συνολική μεταβολή της τάξης του 14% της ισοτιμίας υποδεικνύει την αστάθεια του νομίσματος και της οικονομίας, περιορίζοντας της επενδύσεις στη χώρα, σύμφωνα με τον Μπαγκριασίκ.

O επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Σαχάπ Καβτσιόγλου έχει διατηρήσει αμετάβλητο στο 19% το βασικό επιτόκιο αναφοράς από τον διορισμό του τον Μάρτιο, παρά τις πιέσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο σε 18,95% (από 17,5%) «αγγίζοντας» το βασικό επιτόκιο αναφοράς λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας και της επανεκκίνησης της οικονομίας. Η κεντρική τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 14,1%, σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 12,2%.

«Ο πληθωρισμός αποτελεί κύριο μέλημα όλων στην Τουρκία. Η αγορά θα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις μέχρι το τέλος του έτους και θα πάρει τις αποφάσεις της για το 2022».

Επιπροσθέτως, η Τουρκία δεν έχει καταφέρει να μπει στο «χορό των ΙΡΟs» εκτός από την μετοχική πώληση της Hepsiburada. Παρ’ όλα αυτά, η αγορά εταιρικών ομολόγων στη χώρα παραμένει στιβαρή. Όσο για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) το κύριο εμπόδιο αποτελεί και πάλι η μεταβλητότητα του νομίσματος.

Διαβάστε ακόμη:

Εύβοια: Συνεχίζεται ο εφιάλτης στα χωριά – Έκκληση του περιφερειάρχη για βοήθεια

Κωνσταντίνος Μίχαλος: Ο βιομήχανος με την πολιτική δράση και το δραματικό τέλος στο Κρυονέρι (Vid)

Πυρκαγιές: Υπαρκτός και απειλητικός ο παράγοντας της κλιματικής κρίσης