Bloomberg

Kαλά νέα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

  • newsroom


Δεκάδες μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να πετύχουν την στοχευμένη μείωση των ρυπογόνων ουσιών τους

To πιο πρόσφατο τεύχος του Bloomberg Green εμπεριέχει μελέτη για την επίδραση της βιομηχανίας παραγωγής τροφής, η οποία αναδεικνύει τα προβλήματα της σχέσης αυτής. Από τα παράσιτα που ευδοκιμούν στις πιο ζεστές θερμοκρασίες, μέχρι τις αγελάδες που συνδέονται με την αποψίλωση των δασών και την κόντρα των παραγωγών φυστικιών με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις για πρόσβαση στην ύδρευση, αλλά και τα στοιχεία για το πόσο βρώσιμο φαγητό πετάμε στους κάδους απορριμάτων.

Αν και τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής δεν αποτελούν και το πιο ελπιδοφόρο θέμα συζήτησης, πρέπει παράλληλα να μιλήσουμε και για την πρόοδο που έχει λάβει χώρα στην αντιμετώπιση του παγκόσμιου αυτού προβλήματος. Στο τεύχος, το Βloomberg αποκάλυψε πως δεκάδες μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να πετύχουν την στοχευμένη μείωση των ρυπογόνων ουσιών τους. Επίσης, αναλύονται και οι «πράσινοι» γίγαντες των βιομηχανιών που υπόσχονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά και το τεράστιο πλάνο της κινεζικής κυβέρνησης για μία κλιματικά ουδέτερη ρύπανση.

«Πράσινη» μπύρα

Ηδη, περίπου το 70% του μετάλλου που χρησιμοποιείται από την Anheuser-Busch InBev SA/NV για τα κουτάκια μπύρας στη βόρειο Αμερική αποτελεί προϊόν ανακύκλωσης. Η γιγαντιαία βιομηχανία αναφέρει πως έχει επιπλέον πλάνα για τη μείωση ρύπανσης, με την εισαγωγή αλουμινίου από τη Rio Tinto, της οποίας τα μεταλλεία το παράγουν με υδροηλεκτρική ενέργεια και όχι καύση άνθρακα.

«Καθαρά» λεωφορεία στην Κίνα

Tον περασμένο Οκτώβριο το Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Κίνας ανακοίνωσε πως έχει ήδη μετατρέψει το 60% του στόλου λεωφορείων της σε ηλεκτρικό. Αυτό αποτελεί και μία μεγάλη αύξηση από το 20% του 2015. Η μετατροπή αυτή αποτελεί και μεγάλο βήμα προς την εκπλήρωση της 13ετούς στρατηγικής της χώρας για καθαρότερα ΜΜΜ.

Μείωση των ρύπων

Η Ελβετία και το Περού συμφώνησαν σε μείωση των εκπομπών ρύπων τους τον Οκτώβριο, κάτι που αποτελεί και την πρώτη διεθνή συμφωνία μετά από τη διεθνή συμφωνία για το περιβάλλον που είχε υπογραφεί στο Παρίσι. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η Ελβετία θα χρηματοδοτήσει έργα αειφόρου ανάπτυξης στο Περού, το οποίο με τη σειρά του θα μειώσει τις εκπομπές ρυπογόνων αερίων.

Η κίνηση της Walmart

Η Walmart προσπαθεί να εκμηδενίσει τις εκπομπές ρύπων της μέχρι το 2040. Η μεγαλύτερη επιχείρηση λιανικής παγκοσμίως αναμένει την ολική μετατροπή των καταστημάτων της σε «πράσινη» ενέργεια μέχρι το 2035, με το 50% να ολοκληρώνεται μέχρι το 2025.

Η Βρετανία ζητά δεδομένα κλιματικού στίγματος

Από το 2025 και ύστερα, οι εταιρείες στη Βρετανία θα πρέπει να δημοσιεύουν τα στοιχεία των ρύπων τους στην κυβέρνηση.

Η Ιαπωνία υπόσχεται μηδενικό κλιματικό στίγμα

Η χώρα της Απω Ανατολής ανέφερε τον Οκτώβριο πως μέχρι το 2050 θα γίνει carbon-neutral, δηλαδή θα έχει μηδενικό στίγμα ρυπογόνων αερίων, κάτι που αποτελεί και τεράστια πρόκληση για μια οικονομία η οποία βασίζεται κυρίως σε υδρογονάνθρακες.

«Καθαρότερα» δημητριακά

Η αμερικανική τιτάνας των δημητριακών, General Mills Inc., εξέδωσε πλάνα για μείωση των εκπομπών αερίων της κατά 30% μέσα στην επόμενη δεκαετία, με απώτερο σκοπό το μηδενικό στίγμα μέχρι το 2050. Η εταιρεία των Cheerios, Häagen-Dazs και άλλων θα βελτιώσει τις πρακτικές της σε όλη τη διαδικασία παραγωγής.

Διαστημικά σκουπίδια

Ενα πρόβλημα το οποίο δεν είναι και τόσο γνωστό, είναι η ύπαρξη τεράστιου ποσοστού σκουπιδιών στην τροχιά της Γης, είτε από παλιές διαστημικές αποστολές, είτε από συγκρούσεις. Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) αναφέρει πως το 60% με 90% των δορυφόρων που εκτοξεύθηκαν σε τροχιά από το 2000 και ύστερα, ακολουθούν τους διεθνείς κανόνες για τη μείωση των διαστημικών σκουπιδιών.

Ανακάλυψη ενός τεράστιου κοραλλιογενούς υφάλου

Κατά τη διάρκεια της τρισδιάστατης χαρτογράφησης του υποθαλάσσιου πυθμένα κοντά στο Great Barrier Reef, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν νέο κοραλλιογενή ύφαλο ύψους πάνω από μισό χιλιόμετρο (μεγαλύτερο από το Empire State Building). Πρόκειται και για τον πρώτο ύφαλο αυτού του τύπου που ανακαλύφθηκε εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Ευτυχώς, ο ύφαλος συνεχίζει -ακόμη- να προστατεύει την βιοποικιλότητά του.

Διαβάστε ακόμη:

Έρευνα στο newmoney.gr για την ελληνική βιομηχανία: Πόσα δισ. κέρδισαν 2.039 επιχειρήσεις

Τσακλόγλου: Η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη σημαντικών μεταρρυθμίσεων – Ποιο είναι το νέο ασφαλιστικό

Αυξημένες οι κρατήσεις last minute από Λονδίνο για Αθήνα