Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πληγεί πολύ από τα πέντε χρόνια της κρίσης, κάτι που έχει κάνει την ανάπτυξη του 1,6% της Γερμανίας να φαίνεται ως εξωπραγματική, ενώ η Ισπανία μπορεί να “περηφανεύεται” πως έχει μόνο 23% ανεργία.

Η χλιαρή αυτή ανάκαμψη είναι αρκετή για τους επενδυτές ομολόγων. Χρεώνουν επιτόκια δανεισμού στην Ιταλία και την Ισπανία μικρότερα του 2% για 10 έτη, σε σχέση με το >7% στο ζενίθ της κρίσης. Η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη έχει φτάσει στα ύψη σε σχέση με τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παρόλα αυτά, η πτώση της τιμής του πετρελαίου, η πτώση της ισοτιμίας του ευρώ και η τακτική της ΕΚΤ, δεν έχουν απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις για το μέλλον της νομισματικής ένωσης. Η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν είναι ακόμη ένα αναπάντητο ερώτημα, ενώ η πολιτική κρίση και στο βορρά αλλά και στο νότο της Ευρώπης κάνει τα πράγματα για την οικονομία ακόμη δυσκολότερα.

“Η κυκλική ανάκαμψη την οποία παρατηρούμε οφείλεται στην πτώση του ευρώ και των τιμών της ενέργειας”, ανέφερε ο Carsten Brzeski, διευθύνων οικονομολόγος στην ING Diba AG της Φρανκφούρτης. “Δεν είναι αρκετά δυνατή για να αναπτύξει την βιωσιμότητα της ευρωζώνης και να αντισταθμίσει τα δομικά και θεσμικά προβλήματά της”.

Τα οχτώ τρίμηνα ανάπτυξη δεν έχουν αντισταθμίσει τις ζημίες της ευρωοικονομίας. Ο μέσος όρος ανεργίας της ευρωζώνης παραμένει στο 11,1% τον Ιούνιο. Για τους κάτω των 25 ετών είναι διπλάσιος.

Η Ισπανία, που αποτελεί και σημείο αναφοράς για την ανάκαμψη της οικονομίας, υποφέρει από ανεργία δεύτερη μόνο σε σχέση με αυτή της Ελλάδας. Το ΔΝΤ δεν είχε και πολλά, παράλληλα, θετικά σημεία για την ευρωζώνη και τις προοπτικές της, αναφέροντας πως “Η μεσοπρόθεσμη μέλλουσα κατάσταση είναι περιορισμένη, με απουσία ζήτησης, μειωμένα ισοζύγια τραπεζών και εταιριών και χαμηλή παραγωγικότητα συνεχίζουν να κρατούν κατεσταλμένες την εργασία και την επένδυση”.

Το πιο ανησυχητικό νούμερο ήταν της ενδεχόμενης ανάπτυξης της ευρωζώνης, το οποίο βρίσκεται στο 1%, το μισό προ-κρίσης.

Τα επιτόκια που θέτει η ΕΚΤ αποδεικνύουν την διχοτομία της Ευρώπης των 338 εκατομμυρίων κατοίκων: Η Γερμανία και οι βόρειοι γείτονες προσδίδουν ευημερία, ενώ το μετατραυματικό στρες πλήττει ακόμη τον ευρωπαϊκό νότο.

Η μόνο βόρεια χώρα με ανεργία άνω του 10% είναι η Σλοβακία, των 5,4 εκατ. κατοίκων. Καμία από τις νότιες χώρες δεν βρίσκεται σε τόσο χαμηλό επίπεδο, ενώ η Γαλλία η οποία είναι και ο συνδετικός κρίκος με τις χώρες του νότου, βρίσκεται στο 10,2%.

Και τέλος είναι η Ελλάδα: η χώρα η οποία επεβίωσε τον πρόσφατό της χορό με τον οικονομικό θάνατο, με μία συμφωνία στην κόψη του ξυραφιού, τη στιγμή που 71% των αναλυτών του Bloomberg αναφέρουν πως το Grexit θα συζητηθεί και του χρόνου.

Το φλερτ της Ελλάδας με την καταστροφή στα τέλη Ιουνίου δεν προκάλεσε κατάρρευση των μετοχών σε άλλες αγορές, λόγω της προστασίας που έχουν λάβει οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και η θέση της ΕΚΤ ως πλέον φερέγγυα ασπίδα.

Αυτό, όμως, που προκάλεσε η κατάσταση της Ελλάδας ήταν μία εκ βαθέων συζήτηση για την μελλοντική διαχείριση της ευρωζώνης.