Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να επιτρέψει στον πληθωρισμό να παραμείνει πάνω από το 2% μέχρι το 2026, δήλωσε ο Μάρτινς Καζάκς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αφού οι προβλέψεις έδειξαν ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μόνο προς το τέλος του επόμενου έτους.

Ενώ η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι βέβαιοι, όπως έχουν τα πράγματα, ότι ο αποπληθωρισμός προχωρά, γεγονός που τους επιτρέπει να καταστήσουν τη νομισματική πολιτική λιγότερο περιοριστική, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας σε συνέντευξή του. Αλλά αυτό θα αλλάξει αν οι πιέσεις στις τιμές αποδειχθούν πιο επίμονες, προειδοποίησε.

Οι τελευταίες τριμηνιαίες προβλέψεις της ΕΚΤ βλέπουν τον πληθωρισμό να φτάνει το 2% το τέταρτο τρίμηνο του 2025 – τρεις μήνες αργότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί τον Μάρτιο. Ενώ ορισμένα πρόσφατα στοιχεία σχετικά με τις τιμές και τους μισθούς έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την πρόοδο προς την επίτευξη αυτού του στόχου, η ΕΚΤ συνέχισε να δεσμεύεται για μείωση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% από το 4% ρεκόρ του, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Επί του παρόντος πιστεύω ότι εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο δρόμο για το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και πραγματικά ελπίζω ότι θα το πετύχουμε μέχρι τότε», δήλωσε ο Καζάκς στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, όπου συμμετέχει σε συνέδριο.

«Δεν πρέπει να παρασύρουμε αυτό το πρόβλημα στο 2026», είπε. «Εάν τα δεδομένα δείχνουν ότι η επίτευξη του στόχου μας μετατίθεται πέραν του 2025, τότε φυσικά το επίπεδο περιορισμού πρέπει να διατηρηθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τέτοιου είδους αποτελέσματα».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ λένε ότι τα οικονομικά δεδομένα θα καθορίσουν την πορεία των επιτοκίων, με τους περισσότερους να είναι επιφυλακτικοί να κάνουν εικασίες για το πόσο γρήγορα θα μειωθεί το κόστος δανεισμού. Μιλώντας ξεχωριστά στο Bloomberg, ο Πορτογάλος Μάριο Σεντένο προέτρεψε σε σύνεση, ενώ ο Σλοβένος ομόλογός του, Μπόστιαν Βάσλε, δήλωσε ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό που αυξήθηκαν.

«Ο αποπληθωρισμός είναι εκεί», δήλωσε ο Κάζακς. «Φυσικά, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. Αλλά είμαστε ακόμη εντός του βασικού μας σεναρίου, το οποίο αυτή τη στιγμή επιτρέπει κάποια χαλάρωση των περιορισμών. Μπορούμε να καταργήσουμε όλους τους περιορισμούς; Όχι».

Υποστήριξε ότι η απόφαση της περασμένης εβδομάδας ήταν σωστή – και ότι θα την είχε λάβει και ο ίδιος αν η ΕΚΤ δεν είχε προσφέρει τόσο σαφείς οδηγίες.

Ο Καζάκς προειδοποίησε να μην ερμηνεύουμε πολλά σε μεμονωμένα οικονομικά στοιχεία, επαναλαμβάνοντας το μάντρα της ΕΚΤ ότι ο δρόμος προς το 2% θα είναι ανώμαλος.

«Εάν υπάρχουν διαδοχικά σημεία δεδομένων που δείχνουν ότι η πορεία είναι διαφορετική, τότε αυτό είναι φυσικά πολύ πιο σοβαρό», είπε. «Αν αφαιρέσετε τα γεωπολιτικά και άλλα εξωτερικά σοκ, τότε κατά την άποψή μου, ο αποπληθωρισμός θα μπορούσε να εκτροχιαστεί από ένα εξωτερικό σοκ και όχι από τις τρέχουσες εσωτερικές οικονομικές διαδικασίες».

Οι αξιωματούχοι θα παραμείνουν ανοιχτόμυαλοι και ευέλικτοι και “φυσικά” θα αυξήσουν τα επιτόκια αν το απαιτήσουν οι συνθήκες, δήλωσε ο Κάζακς.

«Αλλά επί του παρόντος, εκτός από μεγάλα εξωτερικά σοκ, ο δρόμος είναι προς τα κάτω – είναι ξεκάθαρο», είπε.

Διαβάστε ακόμη

H λίστα του Politico: Αλεξανδράκη και Παναγιώτου κορυφαίοι freak νέοι ευρωβουλευτές

H Goldman Sachs ανεβάζει για τρίτη φορά την τιμή-στόχο για τον S&P 500

Κίνδυνος για την ελληνική μελισσοκομία: Η αγορά έχει βουλιάξει από «ελληνοποιημένα» μέλια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ