Το ξέσπασμα του κορωνοϊού στην Ασία αρχίζει να πλήττει και τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων με αναπάντεχους τρόπους: την ακύρωση συνεδρίων ή ακόμα και το κλείσιμο εγκαταστάσεων που κάνουν συναλλαγές με ψηφιακά νομίσματα.

Από τα ανεπίσημα MeetUps που γίνονταν τις πρώτες ημέρες ζωής του Bitcoin μέχρι τα μεγάλα συνέδρια που πραγματοποιούνταν καθόλη τη διάρκεια της μεγάλης «φούσκας» των κρυπτονομισμάτων, οι συγκεντρώσεις αυτές ήταν βαρύνουσας σημασίας για τους επίδοξους επενδυτές. Διοργανώσεις όπως η NiTROn2020 στη Σεούλ, η Blockchain Week 2020 στο Χονγκ Κονγκ και η Token2049 έχουν ακυρωθεί.

Η startup κρυπτονομισμάτων DeFiner αναφέρθηκε ότι ακύρωσε περιοδεία επενδυτών σε 10 πόλεις λόγω της επιδημίας που σαρώνει μεγάλα τμήματα της Κίνας. Η δεξαμενή εξόρυξης κρυπτονομισμάτων BTC.top, οι υπολογιστές της οποίας βοηθούν στην επιβεβαίωση των συναλλαγών, ανακοίνωσε ότι οι Κινεζικές αρχές έκλεισαν μια εγκαταστάσεις της με server για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού. Κατασκευαστές εξοπλισμού όπως η MicroBT, ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στις αποστολές εξοπλισμού.

Κι όπως λέει ο Dave Balter, CEO της Flipside Crypto «γεγονότα όπως ο κορωνοϊός δυστυχώς θα είναι πιο συχνά από τους “μαύρους κύκνους” τις επόμενες δεκαετίες. Οι επιπτώσεις θα είναι αισθητές σε συγκεκριμένες βιομηχανίες, αλλά το φαινόμενο θα γίνει μέρος της νέας ρουτίνας».

Το αν ο ιός θα επηρεάσει και την τιμή των κρυπτονομισμάτων είναι αντικείμενο συζήτησης από την αρχή της εμφάνισής του. Οι αισιόδοξοι λένε ότι βοήθησε να αυξηθεί η ζήτηση για κρυπτονομίσματα ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο ενώ οι σκεπτικιστές παραθέτουν την έλλειψη ισχυρών συσχετισμών με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Από τον Δεκέμβριο ο δείκτης του Bloomberg Galaxy Crypto έχει κάνει άλμα 60%.

Η Κίνα υπήρξε επίκεντρο του κλάδου κρυπτονομισμάτων σχεδόν από την εμφάνιση του Bitcoin το 2009. Είκοσι από τα 50 κορυφαία ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων έχουν έδρα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και αντιστοιχούσαν σε περίπου 40% των συναλλαγών του Bitcoin κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι περισσότερες συναλλαγές γίνονται στην Κίνα.

Επίσης, πέντε εταιρείες εξόρυξης – όλες με έδρα την Κίνα – ελέγχουν περίπου το 50% της συνολικής υπολογιστικής ισχύος του δικτύου του Bitcoin.