Το ποσό των 24 δισ. ευρώ κέρδισαν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες οι οποίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ρύπων, το οποίο δημιουργήθηκε προκειμένου οι επιχειρήσεις να πληρώνουν για τη ρύπανση που προκαλούν.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους τσιμεντοβιομηχανίας, πετροχημικών και χαλυβουργίας ήταν αυτές που κέρδισαν τα μεγαλύτερα ποσά, δραστηριοποιούμενες στο πρόγραμμα ETS (Emissions Trading System) από το 2008 έως και το 2014, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας CE Delft.

Όπως τονίζει η Delft σημαντική συμβολή σε αυτά τα κέρδη είχε και το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσφέρουν και δωρεάν άδειες για ανταλλαγή ρύπων.

Το 11 ετών ETS είναι η ναυαρχίδα της Ευρώπης προκειμένου να θέσει όρια στις εκπομπές ρύπων από τα 12.000 εργοστάσια που υπάρχουν στην ήπειρο. Οι πιστώσεις είτε παραδίδονται είτε πωλούνται από τις κυβερνήσεις προκειμένου να καλύψουν κάθε μετρικό τόνο διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουν οι εταιρείες. Ορισμένες βιομηχανίες έχουν λάβει περισσότερες άδειες, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μετεγκατάσταση των μονάδων τους σε περιοχές με λιγότερο αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες.

Αρκετές βιομηχανίες έχουν ασκήσει πιέσεις στις κυβερνήσεις να παράσχουν περισσότερες δωρεάν άδειες, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης μονάδων.

Πάντως το Carbon Market Watch, το λόμπι των βιομηχανιών, ασκεί πιέσεις ώστε να αλλάξει το πρόγραμμα και να καταργηθεί η παροχή δωρεάν αδειών.