Το ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός δηλώνει έτοιμο για πρόωρες εκλογές, τη στιγμή που η κυβέρνηση του Φρανσουά Μπαϊρού φαίνεται να οδεύει προς κατάρρευση ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης στις 8 Σεπτεμβρίου.

Η Μαρίν Λεπέν και ο πρόεδρος του κόμματος Ζορντάν Μπαρντελά συναντώνται με τον πρωθυπουργό, ο οποίος επιχειρεί συνομιλίες με αντίπαλες παρατάξεις ώστε να αποτρέψει την πτώση του. Ωστόσο, τόσο η ακροδεξιά όσο και η αριστερά έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση, περιορίζοντας τις ελπίδες του Μπαϊρού.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσε να ορίσει νέο πρωθυπουργό, ωστόσο ο Μπαρντελά εκτιμά πως ενδέχεται να είναι αναπόφευκτες νέες εκλογές. Η Λεπέν τόνισε πως το κόμμα της είναι έτοιμο όποτε κι αν διαλυθεί η Εθνοσυνέλευση.

Η κυβερνητική κρίση εντάθηκε μετά την πρόταση Μπαϊρού για περικοπές 44 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Αν δεν πείσει την ακροδεξιά ή την αριστερά να απόσχουν, η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η επίτευξη συμβιβασμού είναι «πολύ δύσκολη».

Παράλληλα, το Εθνικός Συναγερμός αντιμετωπίζει τα δικά του εμπόδια. Τον Μάρτιο η Λεπέν καταδικάστηκε για υπεξαίρεση και της επιβλήθηκε πενταετής απαγόρευση εκλογής, που μπλοκάρει την κάθοδό της σε ενδεχόμενες πρόωρες κάλπες, έως ότου κριθεί η έφεσή της το 2026.

Ο Μπαρντελά, που εμφανίζεται ως ο δημοφιλέστερος πολιτικός στη Γαλλία, δηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει «στενό νομικό παράθυρο» για τη Λεπέν. Ταυτόχρονα, ο ίδιος έχει δεσμευθεί να διορθώσει τα λάθη της κακής καμπάνιας του κόμματος στις προηγούμενες εκλογές, που κόστισαν πιθανή νίκη.

 

Διαβάστε ακόμη

Tράπεζες: Ο «χάρτης» των χρηματοδοτήσεων – Ποιους δανείζουν και ποιους όχι (πίνακες)

Πλειστηριασμοί: Ποια μεγάλα και «επώνυμα» ακίνητα άλλαξαν χέρια τους τελευταίους μήνες (pics)

Παπαστράτος: Οι νέες επενδύσεις, ο στόχος των 600 εκατ. εξαγωγών και η μεγάλη πρόκληση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα