Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Liu Yiqian, αγόρασε τον πίνακα μίας ξαπλωμένης γυμνής γυναίκας του Modigliani, για 170,4 εκατ. δολάρια. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη τιμή που έχει δοθεί ποτέ για πίνακα κατά τη διάρκεια δημοπρασίας. Η δημοπρασία αυτή έλαβε χώρα στον οίκο Christie’s της Νέας Υόρκης.
Το έργο του Modigliani “Nu Couche”, 1917, ήταν το κεντρικό έργο της μεικτής δημοπρασίας του Christie’s, με τίτλο “Τhe Artist’s Muse”, η οποία συμπεριέλαβε 34 πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά τα οποία δημιουργήθηκαν από το 1860 έως το 2000. Σε ένα απόγευμα, ο “τζίρος” βρέθηκε στα 491,4 εκατομμύρια ενώ έθεσε πέντε ρεκόρ δημοπρασιών για καλλιτέχνες όπως ο Gustave Courbet και ο Roy Lichtenstein, του οποίου ο πίνακας μίας νοσοκόμας πουλήθηκε για 95,4 εκατ. δολάρια. Η τιμή του Modigliani ήταν ρεκόρ για τον Ιταλό καλλιτέχνη.

“Nu Couché” του Amedeo Modigliani
“Οι τιμές έχουν φτάσει τη Γη της Επαγγελίας”, ανέφερε ο δισεκατομμυριούχος συλλέκτης Eli Broad. “Aλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως θα πάνε ακόμη υψηλότερα”.
Μερική αντίσταση ήδη υπήρχε κατά τη διάρκεια της κατάμεστης δημοπρασίας η οποία είναι μέρος ενός “μαραθωνίου” 10 ημερών όπου τέχνη αξίας 2,1 δισ. δολαρίων προσφέρεται από Christie’s, Sotheby’s και Phillips. Δέκα κομμάτια δεν βρήκαν αγοραστές, συμπεριλαμβανόμενων των Lucian Freud και Willem de Kooning.
Το αποτέλεσμα βρέθηκε μεταξύ του υπολογισμένου στόχου του οίκου Christie’s μεταξύ 442 και 540 εκατομμύρια δολάρια, αλλά ήταν 30% χαμηλότερο της πρώτης δημοπρασίας του οίκου τον Μάιο, επονομαζόμενης και “Looking Forward to the Past” η οποία συγκέντρωσε 705,9 εκατ. δολάρια, και ένας πίνακας του Pablo Picasso έθεσε ρεκόρ πώλησης σε δημοπρασία στα 179,4 εκατ. δολάρια.
Η αρχική τιμή της πανέμορφης μελαχρινής του Modigliani ξεκίνησε στα 75 εκατομμύρια και προσέλκυσε επτά άτομα. Στο τέλος, όμως, το “Long Museum” της Κίνας απεδείχθη νικητής, το οποίο και χρηματοδοτείται από τον Liu Yiqian ο οποίος συνηθίζει να αγοράζει έργα τέχνης με την πιστωτική του κάρτα.
“Πρόκειται για έναν καταπληκτικό πίνακα με καταπληκτική τιμή”, ανέφερε ο Guy Jennings, κορυφαίο στέλεχος του Fine Art Fund του Λονδίνου και πρώην αναπληρωτής πρόεδρος Ιμπρεσιονιστικής τέχνης του οίκου Christie’s της Νέας Υόρκης. “Πρόκειται για τον καλύτερο πίνακα που έφτιαξε ποτέ ο Modigliani. Δεν είναι πολλές φορές που μπορείς να πεις κάτι τέτοιο για ένα έργο σε μία δημοπρασία”.

Courbet: “Femme Nue Couchee” -$15,3 εκατ.

Lichtenstein: “Nurse” – $95,4 εκατ.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.