Η ΕΕ αναμένεται να σταματήσει τις παραδόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού προς τη Βρετανία, κάτι που προφανώς και θα οδηγήσει σε δραματική χειροτέρευση των διπλωματικών σχέσεων.

Η ΕΕ πιθανά δεν θα επιτρέψει στην AstraZeneca να παραδώσει εμβόλια και συστατικά εμβολίων στη Βρετανία μέχρι την εκπλήρωση των υποχρεώσεων παράδοσης εμβολίων στο μπλοκ των 27 από την πλευρά της επιχείρησης.

Η διαμάχη μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ ξεκίνησε όταν η AstraZeneca ανακοίνωσε πως δε θα μπορέσει να εκπληρώσει τις παραδόσεις της στο μπλοκ κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους. Οι δύο διπλωματικές πλευρές κατηγορούν η μία την άλλη για μειώσεις των εξαγωγών και εθνικισμό, απειλώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την μετά-Brexit σχέση τους.

Η Αstra από την πλευρά της βρίσκεται στο επίκεντρο των προβλημάτων εμβολιασμού της ΕΕ από τον Ιανουάριο. Πρόσφατα, η παροχή των συγκεκριμένων εμβολίων είχε σταματήσει σε ορισμένες χώρες λόγω φόβων για δημιουργία θρόμβωσης. Αν και ο ΕΜΑ και ο αντίστοιχος αμερικανικός FDA κατέληξαν στο ότι το εμβόλιο δεν προκαλεί θρομβώσεις, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να το θεωρούν ανασφαλές, ιδιαίτερα στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η ΕΕ η οποία έχει υποσχεθεί να εμβολιάσει το 70%  των ενηλίκων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προσπαθεί να υπερκεράσει τα αρχικά προβλήματα εφοδιασμών.Το μπλοκ έχει παρέχει 12 δόσεις ανά εκατό πολίτες, πολύ παρακάτω από το σχεδόν τριπλάσιο ποσοστό της Βρετανίας.

Η Κομισιόν ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως θα μειώσει τις εξαγωγές εμβολίων σε χώρες που δεν ακολουθούν τις συμφωνίες τους και άλλες που έχουν ήδη μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων. Η Βρετανία είναι και η μεγαλύτερη παραλήπτης των ευρωπαϊκών εμβολίων, έχοντας παραλάβει 10 εκατομμύρια εκ των 42 εκατομμυρίων, από το μπλοκ.

O Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η επικεφαλής της Kομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν συνομίλησαν την προηγούμενη εβδομάδα και συμφώνησαν για νέο κύκλο διαπραγματεύσεων σε ανώτατο επίπεδο κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν μέσα στην εβδομάδα για να συζητήσουν για το σχέδιο κατάργησης παραδόσεων των εμβολίων. Χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία ανέφεραν πως θέλουν να μελετήσουν την πιθανότητα τέτοιας απαγόρευσης, ενώ άλλες όπως η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Ολλανδία ανέφεραν πως θα πρέπει να υπάρξει προσοχή, ενώ προειδοποίησαν και για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις λόγω των αλλαγών των διπλωματικών σχέσεων.

Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει 30 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ μέχρι το τέλος του μήνα, λιγότερο από το ήμισυ των συμφωνημένων.

Η Pfizer από την πλευρά της ανέφερε πως η ελεύθερη μεταφορά εφοδίων μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ αποτελεί καίριο σημείο της ορθής δημιουργίας των εμβολίων της. Η παρασκευή των λιπιδίων που μεταφέρουν το γενετικό υλικό στα κύτταρα, λαμβάνει χώρα σε μυστική τοποθεσία στη Βρετανία πριν την παράδοσή τους στην ΕΕ όπου και παρασκευάζονται τα τελικά εμβόλια.

Παρά την γενική επιτυχία της Βρετανίας, η ΕΕ δεν είναι η μόνη η οποία έχει προβλήματα στον εμβολιασμό. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια σοβαρή μείωση εφοδιασμού εμβολίων από την αρχή του Μαρτίου, λόγω προβλημάτων της γραμμής εφοδιασμού από την Ινδία και τον ποιοτικό έλεγχο συγκεκριμένης σειράς εμβολίων.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα πάρετε «φορομπόνους» μέχρι και 6.400 ευρώ για επισκευές σε ακίνητα

Πόλεμος εκατομμυρίων για τα πολυτελή σπίτια σε Βούλα, Βάρη, Βουλιαγμένη

Ο ελληνικός στόλος γίνεται ανταγωνιστικότερος στην εποχή της «πράσινης» Ναυτιλίας