Η τοποθέτηση της Christine Lagarde στο πηδάλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την εποχή που ακολουθεί εκείνη του Mario Draghi θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα διαφορετικό στυλ ηγεσίας.

Η 63χρονη επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία κέρδισε τη συγκεκριμένη θέση στο πλαίσιο μιας εντατικής διαδικασίας επιλογής από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι η μόνη γυναίκα που έχει ποτέ διοικήσει το ίδρυμα που εδρεύει στη Φρανκφούρτη – και επίσης το πρώτο πρόσωπο που θα το κάνει χωρίς να έχει ακολουθήσει σταδιοδρομία κεντρικού τραπεζίτη.

Αντίθετα, η Lagarde θα φέρει την ποιότητα μιας σταρ πολιτικού – μεγαλούργησε ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης προτού μετακομίσει στο ΔΝΤ και την Ουάσινγκτον. Σε μια εποχή που το κατεστημένο της ΕΕ συχνά χλευάζεται από τους πολίτες, οι δεξιότητές της θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εικόνας των κεντρικών τραπεζιτών. Θα μπορούσε επίσης να συνεπάγεται κάτι περισσότερο από ό,τι έκανε ο Draghi ως προς την ικανότητα του προσωπικού της ΕΚΤ να τροφοδοτήσει ευφάνταστες λύσεις στις οικονομικές προκλήσεις της ευρωζώνης.

“Είναι πραγματικά μια πολιτική προσωπικότητα, πολύ περισσότερο από μια οικονομολόγος”, δήλωσε η Alicia Levine, επικεφαλής στρατηγικής της BNY Mellon Investment στην τηλεόραση του Bloomberg. “Είναι πολύ πολιτικός, είναι πολύ σώφρων και υποθέτω ότι έχει τους καλύτερους οικονομολόγους που μπορούν να την βοηθήσουν σε αυτό που αναλαμβάνει. Είναι λίγο αινιγματική σε αυτή τη θέση, γιατί δεν είναι γνωστή ως ένα από τα κορυφαία οικονομικά μυαλά εκεί έξω”.

Μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, οι κυριότεροι υποψήφιοι για την εργασία της ΕΚΤ ήταν άνδρες κεντρικοί τραπεζίτες. Από τον πρόεδρο της Bundesbank, Jens Weidmann, μέχρι τον κυβερνήτη της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau, όλοι ήταν τωρινά ή πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που είχαν συμμετάσχει προηγουμένως σε πολλές αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική.

Αντίθετα, η πρακτική εμπειρία της Lagarde προκύπτει από το ρόλο της που οδηγεί σε μια οργάνωση η οποία εξετάζει λεπτομερειακά τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο ως θεματοφύλακας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οκτώ χρόνια διοίκησης του ΔΝΤ, σε συνδυασμό με τη θητεία της ως υπουργού Οικονομικών μιας Ομάδας των Επτά (πιο βιομηχανικών) χωρών, σημαίνει ότι μπορεί ακόμα να φέρει πολλούς έμπειρους τεχνοκράτες στην ΕΚΤ.