Το κόστος δανεισμού θα παραμείνει αυξημένο για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, επανέλαβε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένουν να τιθασευτούν οι τιμές καταναλωτή – ακόμη και όταν η οικονομία δυσκολεύεται.

«Οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθορίζονται σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί», δήλωσε η Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Παραμένουμε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%», δήλωσε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, εμμένοντας πιστά στη δήλωση πολιτικής της ΕΚΤ αυτού του μήνα που συνόδευσε τη 10η συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στο 4%.

Αυτό είναι ένα επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι και επενδυτές εκτιμούν ότι θα αποτελέσει το αποκορύφωμα μιας εκστρατείας που διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο για την πάταξη του πληθωρισμού. Ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν υιοθετήσει αυτή την εκτίμηση, με τον Ισπανό Πάμπλο Χερνάντες να επαναλαμβάνει τη Δευτέρα ότι το τρέχον επίπεδο θα πρέπει να επαναφέρει την αύξηση των τιμών στον στόχο του 2%, εάν διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να δοκιμάσει την οικονομία «μέχρι να σπάσει» – ένας υπαινιγμός ότι η προτιμά να μην αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.
Η Λαγκάρντ αναγνώρισε επίσης τον πόνο που προκαλούν οι ενέργειες της ΕΚΤ, ιδίως για το 30% των νοικοκυριών που έχουν στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Το καθήκον μας είναι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο στόχο εγκαίρως», είπε. «Όσο πιο γρήγορα φτάσει εκεί, όσο πιο σταθερές είναι οι τιμές, τόσο λιγότερο επώδυνο θα είναι το μέλλον τόσο για όσους επενδύουν, αλλά και για όσους έχουν δανειστεί».

Ορισμένοι αξιωματούχοι, ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουροι ότι το υψηλό σημείο των επιτοκίων έχει επιτευχθεί ακόμη. Ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάιτζελ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι είναι πολύ νωρίς για τέτοιες δηλώσεις, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και προβλέπεται να μειωθεί μόνο αργά.

Διαβάστε ακόμη

Ο πιο απλός τρόπος για να κόψετε μια κακή συνήθεια – Απελευθερωθείτε από τη ζάχαρη, το κάπνισμα και το κινητό

JP Morgan: Kλείνει το trade στα ελληνικά ομόλογα – Τι προβλέπει για την οικονομία

New York Times: Μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης η Ελλάδα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ