Η προσφορά ύψους 10,8 δισ. ευρώ της Poste Italiane για την πλήρη εξαγορά της Telecom Italia προωθεί μια αναγκαία συγκέντρωση δυνάμεων, που θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό τηλεπικοινωνιακό κλάδο, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. «Σήμερα, η ψηφιακή επιχειρηματικότητα βασίζεται στο μέγεθος», ανέφερε ο επικεφαλής της Telecom Italia, Πιέτρο Λαμπριόλα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Πρέπει να κινείσαι γρήγορα και να διαθέτεις ισχυρή χρηματοδοτική στήριξη».

Η πρόταση της Poste θα επαναφέρει τον πρώην τηλεπικοινωνιακό μονοπωλιακό πάροχο υπό κρατικό έλεγχο, έπειτα από τρεις δεκαετίες ιδιωτικοποίησης. Ο Λαμπριόλα τόνισε ότι η ευρωπαϊκή αγορά τηλεπικοινωνιών χρειάζεται περαιτέρω συγκέντρωση, καθώς τα όρια μεταξύ των κλάδων καταρρέουν, ώστε οι πάροχοι να αποκτήσουν την κλίμακα, που απαιτείται για επενδύσεις σε cloud, πληροφορική και περιεχόμενο.

«Το μικρό δεν είναι απαραίτητα και καλό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι ένας ενιαίος όμιλος Poste–Telecom Italia θα μπορούσε να συμμετάσχει και σε διασυνοριακές συγχωνεύσεις.

Η πρόταση, που ανακοινώθηκε την Κυριακή, θα οδηγήσει σε πλήρη έλεγχο και αποχώρηση της Telecom Italia από το χρηματιστήριο. «Θα πρέπει να αξιολογηθεί από τους επενδυτές», δήλωσε ο Λαμπριόλα, επισημαίνοντας ότι η Poste μπορεί να αποτελέσει ισχυρό βιομηχανικό εταίρο, με περιθώρια για εξοικονόμηση κόστους και οφέλη από την εκτεταμένη παρουσία της στο λιανεμπόριο και τις ψηφιακές υποδομές. «Η αγορά θα αποφασίσει για το αν η πρόταση της Poste είναι δίκαιη», πρόσθεσε. «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας».

Η μετοχή της Telecom Italia ενισχύθηκε κατά 4,7% τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση της προσφοράς, ενώ την Τρίτη παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο Μιλάνο, αποτιμώντας την εταιρεία περίπου στα 13,6 δισ. ευρώ.

Αναλυτές της Barclays, σημείωσαν σε έκθεσή τους ότι η απρόσμενη πρόταση της Poste υποτιμά την πραγματική αξία της Telecom Italia και εκτιμούν ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της προσφοράς.

Υπό την ηγεσία του Λαμπριόλα, η Telecom Italia έχει μειώσει το χρέος της, έχει πωλήσει το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας και έχει βελτιώσει τις οικονομικές της επιδόσεις. Η Poste επιδιώκει τώρα να ενσωματώσει αυτή τη «λιτότερη» εταιρεία σε μια ευρύτερη εγχώρια πλατφόρμα, αξιοποιώντας το εκτεταμένο δίκτυο λιανικής της για την προώθηση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Η Poste, στην οποία το κράτος κατέχει την πλειοψηφία, δραστηριοποιείται ήδη σε τραπεζικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, καθώς και στην κινητή τηλεφωνία μέσω της PosteMobile. Το ιταλικό δημόσιο αποτελεί επίσης τον μεγαλύτερο μέτοχο της Telecom Italia.

Ψηφιακή ασφάλεια

Η πρόταση εντάσσεται και στην ευρύτερη στρατηγική της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι για ενίσχυση της εποπτείας σε κρίσιμες υποδομές. Η κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα στρατηγικό τομέα και έχει στηρίξει την αναδιάρθρωση των περιουσιακών στοιχείων της Telecom Italia στο πλαίσιο μιας ευρύτερης βιομηχανικής πολιτικής.

«Τα όρια μεταξύ των κλάδων καταρρέουν — περιεχόμενο, cloud και συνδεσιμότητα συγκλίνουν στο ψηφιακό οικοσύστημα», δήλωσε ο Λαμπριόλα. «Το ζητούμενο είναι να καθορίσεις ποιον ρόλο θέλεις να παίξεις σε αυτό το περιβάλλον».

Ο συνδυασμένος όμιλος εκτιμάται ότι θα εμφανίζει ετήσια έσοδα περίπου 26,9 δισ. ευρώ, ενώ θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου 700 εκατ. ευρώ ετησίως μέσω εξοικονομήσεων κόστους και αύξησης εσόδων, όπως μέσω διασταυρούμενων πωλήσεων.

Ερωτηθείς αν θα παραμείνει στη θέση του σε περίπτωση συγχώνευσης με την Poste, ο Λαμπριόλα απάντησε ότι αυτό «δεν είναι σημαντικό», υπογραμμίζοντας ότι προτεραιότητα έχει η μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους.

Διαβάστε ακόμη

Τυχερά παιχνίδια: Τι φέρνει η νέα φορολόγηση σε online καζίνο – πόκερ

Η Ελλάδα 5η στην Ευρώπη στα ξενοδοχειακά deals το 2025 – Έτος «κοντινών αποστάσεων» το 2026 λόγω Μ. Ανατολής

ΕΝΦΙΑ 2026: Παράθυρο διορθώσεων χωρίς πρόστιμο – Ποιοι κερδίζουν έκπτωση και τι πρέπει να προσέξετε

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα