Ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, περιγράφει έναν μελλοντικό κόσμο πολύ πιο… «πράσινο» με μια βασική προϋπόθεση: τα κτήρια γραφείων να μην ξαναφτάσουν ποτέ στο 100% της χωρητικότητάς τους.

Αν επιστρέψουν στα γραφεία τους μόνο οι μισοί από τους εργαζόμενους, το κυκλοφοριακό πρόβλημα στις πόλεις θα γίνει μικρότερο και η ποιότητα ζωής των υπαλλήλων θα βελτιωθεί, υποστήριξε ο Φινκ μιλώντας σε ψηφιακή συζήτηση του ΔΝΤ που φιλοξένησε η τηλεόραση του Bloomberg.

«Καθώς πλησιάζουμε όλο και περισσότερο προς μια ψηφιακή κοινωνία, η ανάγκη για υδρογονάνθρακες θα μειωθεί», ανέφερε ο Φινκ. «Θέλω ένα μέλλον στο οποίο μόνο το 50% των υπαλλήλων θα εργάζονται από το γραφείο τους. Το άλλο 50% – μπορεί να είναι εκ περιτροπής- να εργάζονται από το σπίτι».

Ως γνωστόν, η πανδημία του κορωνοϊού ανάγκασε τις εταιρείες να επιλέξουν την εξ αποστάσεως εργασία. Μεγάλες επιχειρήσεις προσπαθούν να αποφασίσουν για το αν και το πότε θα φέρουν πίσω στα γραφεία τους εργαζόμενους.

«Αυτός ο τρομερός αντίκτυπος του Covid και ο αντίκτυπος που έχει στην υγεία δημιουργεί μεγάλες, τεράστιες αλλαγές που, για μένα, είναι ευλογία για την κοινωνία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φινκ.

Σημείώνεται ότι  τα υπό διαχείριση κεφάλαια της BlackRock ανλήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ στο γ΄τρίμηνο του 2020, και συγκεκριμένα στα 7,8 τρισ. δολ. Καταλυτικό ρόλο στην απροσδόκητη αύξηση των εσόδων και των κερδών της έπαιξε το ράλι  που ξεκίνησε τον Μάρτιο στις αγορές.

Το μεγαλύτερο fund του πλανήτη σημείωσε έσοδα αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το 2019, στα 4,37 δισ. δολ. ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,36 δισ. δολ.

Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 9,22 δολ., ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Η Blackrock ιδρύθηκε από τον Λάρι Φινκ το 1988 και μέσα σε  30 χρόνια έγινε ο μεγαλύτερος επενδυτής στον κόσμο. Συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο με δικαιώματα ψήφου σε δεκάδες χιλιάδες εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Apple, Microsoft, Google, Bayer Monsanto, HSBC, Deutsche Bank, British American Tobacco, ενώ είναι μέτοχος σε πολλές εισηγμένες εταιρείες του ελληνικού δείκτη FTSE 25, τις μεγαλύτερες δηλαδή εταιρείες της χώρας.