Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι σε θέση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία πληθωρισμού για τον Οκτώβριο, εξαιτίας του παρατεταμένου κυβερνητικού shutdown που έχει παραλύσει κρίσιμες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η έλλειψη χρηματοδότησης εμποδίζει τους υπαλλήλους του Bureau of Labor Statistics (BLS) να πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες έρευνες πεδίου, «στερώντας από τη χώρα κρίσιμα δεδομένα». Όπως αναφέρθηκε σε ανάρτηση στο X, θα είναι «η πρώτη φορά στην ιστορία» που τα μηνιαία στοιχεία τιμών καταναλωτή δεν θα δημοσιευθούν.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «επιλέγοντας να κρατήσουν την κυβέρνηση κλειστή, πιθανότατα θα στερήσουν από τις επιχειρήσεις, τις αγορές, τα νοικοκυριά και τη Fed τον δείκτη πληθωρισμού του Οκτωβρίου».
Η στατιστική υπηρεσία «παγώνει» τις μετρήσεις
Εκπρόσωπος του BLS επιβεβαίωσε ότι όλες οι δραστηριότητες συλλογής δεδομένων έχουν ανασταλεί όσο διαρκεί η διακοπή χρηματοδότησης. Μόλις αποκατασταθεί η χρηματοδότηση, το γραφείο θα επανεκκινήσει κανονικά τη λειτουργία του και θα ενημερώσει το κοινό για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιοποίησης των οικονομικών εκθέσεων.
Όπως δήλωσε αξιωματούχος του Υπουργείου Εργασίας, η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε αναβολή της δημοσίευσης του δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) για τον Οκτώβριο, ο οποίος επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 13 Νοεμβρίου. Παρά το shutdown, το BLS είχε ανακαλέσει προσωπικό νωρίτερα τον μήνα για να ετοιμάσει την έκθεση του Σεπτεμβρίου, που ήταν απαραίτητη για τον υπολογισμό των ετήσιων αυξήσεων στις συντάξεις κοινωνικής ασφάλισης.
Παράταση αβεβαιότητας για την οικονομία
Το shutdown, που μπήκε ήδη στην τέταρτη εβδομάδα του, παραμένει αγκάθι για την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία μπλοκάρουν διαδοχικά τα προσωρινά νομοσχέδια χρηματοδότησης, ζητώντας να συμπεριληφθεί παράταση για τις επιδοτήσεις ασφάλισης υγείας.
Η έλλειψη κονδυλίων έχει οδηγήσει σε αναστολή εργασίας χιλιάδες ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, μεταξύ των οποίων και εργαζόμενοι σε κρίσιμες υπηρεσίες συλλογής δεδομένων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με το BLS, ο υποκείμενος πληθωρισμός αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών, διατηρώντας τις προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων στην προσεχή συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
Διαβάστε ακόμη
Κτηματαγορά: Ήπια η αύξηση των τιμών των ακινήτων φέτος – Τα δύο μεγάλα «αγκάθια»
Anaconda Lobe-Tendon: Ένα…φίδι που παράγει ενέργεια από τα κύματα
Η Formula 1 αλλάζει πίστα: Οι αγώνες του μέλλοντος θα γίνονται στον αέρα (vid)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.