Την κατηγορηματική αντίθεση του σε ένα νέο γύρο έκδοσης ευρωομολόγων εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αυτή τη φορά από την Ουάσιγκτον που βρίσκεται για τη διπλή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γερμανός υπουργός μιλώντας στο περιθώριο των συναντήσεων εξέφρασε τη σταθερή αντίθεση του στην προοπτική κοινής έκδοσης χρέους από την ΕΕ, με το επιχείρημα πως κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να έχει την ευθύνη για τα δικά του οικονομικά.

«Για οικονομικούς λόγους, η ευθύνη για τα δικά μας εθνικά οικονομικά δεδομένα δεν πρέπει να μπερδευτεί» υποστήριξε στο Bloomberg.

Η συζήτηση έχει φουντώσει εκ νέου στους κόλπους της ΕΕ με αφορμή την αναζήτηση τρόπων για να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή μετάβαση των οικονομιών, η στροφή στη ψηφιακή οικονομία, αλλά και η κάλυψη των αυξημένων αμυντικών δαπανών απέναντι στην απειλή που ελλοχεύει πλέον από τη Ρωσία στα ανατολικά σύνορα της ενωμένης Ευρώπης.

Ο Κρίστιαν Λίντνερ επανέλαβε τις διαφωνίες του ξεκαθαρίζοντας ότι το Βερολίνο δεν θα δεχτεί κοινή έκδοση χρέους, την ώρα που ομόλογοι του προσπαθούσαν – στις συζητήσεις της Ουάσιγκτον – να προωθήσουν το ακριβώς αντίθετο, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η έκδοση ευρωομολόγων είναι ο καλύτερος (και φτηνότερος) τρόπος να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Ανάμεσα στους υπέρμαχους της πρότασης ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Κάρλος Κουέρπο, που υποστήριξε πως είναι μια… εύλογη κίνηση, αλλά και ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών Άντζεϊ Ντομάνσκι, ο οποίος στάθηκε κυρίως στην ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι νέες αμυντικές δαπάνες.

Μάλιστα, η άποψη του τελευταίου έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου πως θα είναι και η «γραμμή» που θα προωθήσει η Βαρσοβία κατά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, την επόμενη χρονιά.

«Εάν υπάρχει βούληση θα βρεθεί και ο νομικός τρόπος, όχι μόνο για τη Γερμανία, αλλά και για πολλούς ακόμη» τόνισε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στο επιχείρημα του Βερολίνου ότι τα χέρια του είναι… δεμένα μετά την περσινή απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης που υιοθέτησε μια αυστηρή απόδοση όσον αφορά τα νομικά όρια ευελιξίας του κρατικού δανεισμού.

Πάντως, ανεξαρτήτως της Καρλσούης, ο Λίντνερ ξεκαθάρισε πως δεν έχει να κάνει μόνο με τους περιορισμούς της Δικαιοσύνης. «Δεν εναντιωνόμαστε στην κοινή έκδοση χρέους μόνο για νομικούς λόγους» ξεκαθάρισε.

Κατά την άποψη του δε, τα αποτελέσματα του μέγα πακέτου των 800 δισ. ευρώ της πανδημίας, που χρηματοδοτήθηκε με ευρωομόλογα, ήταν αμφιλεγόμενα και για το λόγο αυτό το συγκεκριμένο πρότυπο δεν θα πρέπει να επαναληφθεί.

Διαβάστε ακόμη

Σαν σήμερα πριν 35 χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου αναφωνεί το «Τσοβόλα δώσ’ τα όλα» – Το παρασκήνιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ