Ο πιθανός εταίρος στην επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας εκφράζει χωρίς περιστροφές τις θέσεις του για τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει με το θέμα της Ελλάδας. Αυτό που προκύπτει είναι πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι σίγουρα αυστηρότερη σχετικά με τη χορήγηση δημοσιονομικής ευχέρειας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και άλλες χώρες με πιεσμένα δημοσιονομικά. Κιμ αυτό θα συμβεί αν στη διακυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης συμμετέχει στο πλευρό της Μέρκελ το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) υπό τον Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο 38χρονος πολιτικός επιδιώκει να δει το κόμμα του πίσω στη Βουλή μετά από 4 χρόνια απουσίας. Εχει αντιταχθεί στα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας και λέει ότι η Γερμανία πρέπει να τραβήξει κάποιες κόκκινες γραμμές έναντι του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν. Όπως αναφέρει στο Bloomber, Γερμανία και Γαλλία δεν θα λύσουν τα προβλήματα της ΕΕ ανεβάζοντας το χρέος.

«Εχω την εντύπωση ότι η κα. Μέρκελ έχει ήδη συμφωνήσει με τον κ. Μακρόν να δημιουργήσουν νέες δεξαμενές χρήματος το οποίο θα μεταφερθεί στην Ευρώπη μετά τις (γερμανικές) εκλογές», ανέφερε. Αντίθετα, η FDP επιμένει ότι «οι χώρες του ευρώ πρέπει να είναι υπεύθυνες η καθεμιά για τη δική τους δημοσιονομική πολιτική».

Συγκεκριμένα για την περίπτωση της Ελλάδας, ο Λίντνερ υποστηρίζει ότι η διαγραφή του χρέους  θα συνδεθεί με την αποχώρηση της χώρας από τη νομισματική ένωση, παραμένοντας όμως μέλος της ΕΕ, μια ιδέα ωστόσο που η Μέρκελ απέρριψε κατηγορηματικά.

«Αν υπήρχε μείωση χρέους για την Ελλάδα, όπως προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τότε θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο να λύσουμε τελικά το πρόβλημα», δήλωσε ο Λίντνερ. «Η Ελλάδα πετυχαίνει περικοπή του χρέους, τα χρήματα φεύγουν, αλλά θα  πρέπει να εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ και  να υιοθετήσει ένα νέο νόμισμα, το οποίο θα  μπορεί να υποτιμήσει ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του στον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Με τη Μέρκελ σταθερά πρώτη στις δημοσκοπήσεις, το  FDP σημείωσε άνοδο 1% στο 10% σε δημοσκόπηση του FG Wahlen.  

Αν και το 2009 οι αγορές είχαν χαιρετίσει τον συνασπισμό Μέρκελ – FDP τώρα τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα, καθώς, λόγω Brexit, Μέρκελ και Σόιμπλε κάνουν καμπάνια με στόχο την περαιτέρω ενοποίηση της ευρωζώνης, υπό τη γαλλογερμανική συμμαχία.

Από την άλλη, ο Λίντνερ υποστηρίζει: «Έχουμε πολύ λίγη ανταγωνιστικότητα στη ζώνη του ευρώ. Η γενική άποψη είναι ότι πρέπει να κινητοποιηθούν περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, αλλά έχουμε αρκετά χρήματα γι ‘αυτό; Το πρόβλημα είναι η τάξη στις αγορές, η έλλειψη ευελιξίας, η υπερβολική γραφειοκρατία σε πολλά μέρη».

«Τα ευρωομόλογα και οι νέες δεξαμενές χρημάτων δεν βγάζουν νόημα. Αν υπάρχει έλλειψη επενδύσεων, τότε μπορούμε το σκεφτούμε, αλλά εάν αναλάβουμε από κοινού  νέο χρέος για κατανάλωση, αυτό θα υπερεκτιμήσει την ύπαρξη αλληλεγγύης στη ζώνη του ευρώ».

Το 2009 το FDP πήρε ποσοστό ρεκόρ 14,6% και μπήξε στον συνασπισμό της Μέρκελ για να σχηματίσουν κυβέρνηση. Τέσσερα χρόνια μετά όμως υπέστη πανωλεθρία μετά την αποτυχία του να περάσει από τη Bundestag την ατζέντα του περί μείωσης φόρων και τη μάχη του κατά των προγραμμάτων διάσωσης της Ελλάδας. Τώρα, το FDP ζητά μείωση φόρων 30 δισ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιο από το ποσό που κατέβαλαν Μέρκελ και Σόιμπλε.