Η λειτουργία ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου κόστιζε 2.512 λίρες (3.070 δολάρια) πέρυσι, περίπου 550 λίρες περισσότερο από το 2021, δήλωσε η εταιρεία τεχνολογίας εντοπισμού TomTom. Οι τιμές των καυσίμων, που αυξήθηκαν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σήμαιναν ότι το Λονδίνο κατατάχθηκε υψηλότερα από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Παρίσι, το Όσλο και η Ζυρίχη, καθώς και από όλες τις πόλεις της Βόρειας Αμερικής.

Το Bloomberg υπολόγισε το κόστος οδήγησης βενζινοκίνητων αυτοκινήτων ανά 10.000 μίλια (τιμές του 2021 και κατά πόσο αυξήθηκαν το 2022):

 

Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές των καυσίμων δεν εμπόδισαν τους ανθρώπους από το να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους. «Παρά το αυξανόμενο κόστος όσον αφορά την οδήγηση παγκοσμίως, το να χρησιμοποιούν οι άνθρωποι τα οχήματά τους εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός τρόπος μεταφοράς στις περισσότερες πόλεις», δήλωσε ο Άντι Μάρτσαντ, ειδικός στην κυκλοφορία στην TomTom. «Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο περισσότερο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά εκείνοι που απομακρύνθηκαν περισσότερο από το γραφείο.»

Στο Λονδίνο, ο δήμαρχος Σαντίκ Καν παίρνει πιο αυστηρά και περιοριστικά μέτρα για τα πιο ρυπογόνα αυτοκίνητα, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα. Η κυκλοφοριακή συμφόρηση έδειξε πως οι άνθρωποι που μετακινούνται με αυτοκίνητο στο Λονδίνο εκπέμπουν περισσότερους ρύπους σε σύγκριση με οδηγούς σε άλλες πόλεις που έκαναν παρόμοιες αποστάσεις, είπε η TomTom.

Η Κλερ Μακ Ντόναλντ από τη Mums for Lungs, μια ομάδα ακτιβιστών στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, προέτρεψε τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους. «Είναι πάντα καλύτερο να μην οδηγείτε και να χρησιμοποιείτε εναλλακτικές μορφές μεταφοράς», είπε.

Ενδεικτικό είναι το διάγραμμα με τις τιμές των καυσίμων ανά λίτρο την περίοδο 2018 – 2023:

 

Όπως υπολογίστηκε, οδηγοί που χρησιμοποιούν αργή φόρτιση, μειώνουν το κόστος λειτουργίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά 50%, ενώ μπορούν ταυτόχρονα να εξοικονομούν περίπου 500 λίρες ετησίως για γρήγορη φόρτιση, όπως έδειξαν τα δεδομένα.

«Αν λάβει κανείς απλώς την τιμή της αντλίας και την τιμή του βύσματος, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η φθηνότερη επιλογή, αλλά αν λάβει υπόψη την τιμή για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τότε η τάση αλλάζει», είπε ο Μάρτσαντ.

Την ίδια στιγμή το κόστος οδήγησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (αργής και γρήγορης φόρτισης), ντίζελ και βενζινοκίνητων έχει αυξηθεί αισθητά:

Ωστόσο, όσον αφορά τα αυτοκίνητα ντίζελ, το Λονδίνο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με ετήσιο κόστος 2.334 λίρες. Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι άνθρωποι έχασαν 5,5 ημέρες λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου με μέση ταχύτητα 14 χλμ/ώρα στο κέντρο.

Διαβάστε ακόμη:

Γιατί υποχωρεί ο πληθωρισμός αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει

Manchester United: Πόσα δίνουν επενδυτές από το Κατάρ για τον «Κόκκινο Διάβολο» του αγγλικού ποδοσφαίρου

Attica Bank: «Τρέχει» πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – «Πλαφόν» οι 200.000 ευρώ (πίνακες)