Την ανάγκη κάποιες ενεργειακές εταιρείες να περάσουν υπό κρατικό έλεγχο στο πλαίσιο σχεδίου για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Γαλλίας σε ό,τι αφορά την ενέργεια, επισήμανε ο Πρόεδρος της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ο ηγέτης της Γαλλίας δεν κατονόμασε εταιρείες, αλλά επισήμανε ότι οι κινήσεις αυτές θα αποτελούν μέρος μιας στρατηγικής για την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

«Το κράτος θα χρειαστεί να αναλάβει αρκετές πτυχές του ενεργειακού τομέα», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν σήμερα (17.3.2022), τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας.

«Θα πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο αρκετών παικτών της βιομηχανίας».

Όπως έχει αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η κυβέρνηση της Γαλλίας, που κατέχει το 84% της Electricité de France (EDF), σκέφτεται να επαναφέρει το σχέδιο για την κρατικοποίησή της και να αναδιοργανώσει την επιχείρηση εστιάζοντας στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αναμένεται να εκλεγεί ξανά τον επομενο μήνα με μεγάλη διαφορά, επισήμανε ότι θα ασκήσει πιέσεις για την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων ατομικής ενέργειας και μεγάλης ποσότητας ανανεώσιμης ενέργειας, στο πλαίσιο του σχεδίου για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων και τη μετατροπή της Γαλλίας σε χώρα με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα μέχρι το 2050.

Το χάος στην αγορά ενέργειας που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δίνει νέα ώθηση στις μακροχρόνιες πιέσεις της Γαλλίας για αναδιάρθρωση του μεγαλύτερου παρόχου ενέργειας, τα οικονομικά του οποίου ροκανίζονται από την ιστορική πτώση της διαθεσιμότητας στις γερασμένες πυρηνικές εγκαταστάσεις, καθώς και από τα κυβερνητικά μέτρα με σκοπό να μπει ένα ανώτατο όριο στους λογαριασμούς ρεύματος.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε να διαθέσει δεκάδες δισ. ευρώ για τη στήριξη της EDF στην κατασκευή 14 νέων αντιδραστήρων μέχρι το 2050, προκειμένου να αντικαταστήσει κάποιους από τους γερασμένους σταθμούς ατομικής ενέργειας.

Όπως είπε ο ίδιος τον Φεβρουάριο, η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εισαγωγή νέων ρυθμιστικών κανόνων για την πυρηνική ενέργεια, ώστε να παρέχουν σταθερές τιμές για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Γαλλίας.

«Ουσιαστικά, στο θέμα αυτό αναγνωρίζω ότι θέλω να υπάρξει οικονομικός σχεδιασμός, είτε πρόκειται για ζήτημα παραγωγής ενέργειας, είτε για νέους βιομηχανικούς τομείς», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε ακόμη

Νέα lockdown στην Κίνα πλήττουν την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα

Acwa Power: Το μεγαλεπήβολο project πράσινου υδρογόνου των $5 δισ. – Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Τσαβούσογλου: Η Ουκρανία θέλει εγγυήσεις ασφαλείας από την Τουρκία σε ενδεχόμενη συμφωνία με τη Ρωσία