Όλο το χρόνο, κάθε φορά οι επενδυτές  πανικοβάλλονταν για το κακό μήνυμα της αγοράς ομολόγων, μπορούσαν να καταφύγουν στις μετοχές, όπου η αισιοδοξία για την οικονομία προκάλεσε τα μεγαλύτερα εξαμηνιαία κέρδη από το 1987.

Αυτό το είδος παρηγοριάς γίνεται όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί.

Αν και το ράλι της Παρασκευής καθησύχασε κάπως την κατάσταση, δεν ήταν αρκετό για να διασώσει την εβδομάδα για τις μετοχές – την τρίτη στην σειρά στην οποία υποχώρησαν, ενώ τα ομόλογα εκτοξεύθηκαν. Ο χρηματιστηριακός δείκτης έχασε 4,5% από το υψηλό ρεκόρ του στις 26 Ιουλίου και πρόσφατα κατέγραψε τις δύο χειρότερες ημέρες του 2019. Τα ομόλογα, εν τω μεταξύ, είδαν τις δύο καλύτερες μέρες τους, καθώς οι αγοραστές αναζητούσαν καταφύγιο στην ασφάλειά τους.

“Η ανησυχία για μια ύφεση αυξάνεται”, δήλωσε ο Michael O’Rourke, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της JonesTrading.

Η ευθυγράμμιση στα μηνύματα των αγορών ερχόταν εδώ και λίγο καιρό. Μετοχές και σταθερό εισόδημα κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση για 16 συνεχόμενες εβδομάδες, το μεγαλύτερο διάστημα από το 2012.

Η Wall Street αντιμετωπίζει μια μακρά λίστα προβλημάτων. Πέρα από την ανησυχία για τις αποδόσεις των ομολόγων και τις κεντρικές τράπεζες που σπεύδουν να προσθέσουν περισσότερα κίνητρα, εξακολουθεί να υπάρχει ένας εμπορικός πόλεμος και η προοπτική ότι η αύξηση των κερδών θα οδεύσει το μηδέν το 2019. Η βασική ανησυχία αυτή την εβδομάδα ήταν η αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των ομολόγων – πρόκειται για ένα φαινόμενο που σχεδόν πάντα προβλέπει μια ύφεση.

“Μια ανεστραμμένη καμπύλη μπορεί να δηλώσει ανησυχία για τη μελλοντική ανάπτυξη, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις και την εμπιστοσύνη”, δήλωσε ο Chris Hyzy, επικεφαλής επενδύσεων της Bank of America Global Wealth & Investment Management. “Η αβεβαιότητα σχετικά με το εμπόριο φαίνεται να επηρεάζει κάποιες αποφάσεις πέρα ​​από τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την καμπύλη των ανεστραμμένων αποδόσεων”.

Ειδικότερα, με την αγορά ομολόγων να διαφαίνεται ως ένα γιγαντιαίο επιχείρημα κατά της ανάληψης μακροπρόθεσμου κινδύνου, το άγχος αρχίζει να συσπειρώνεται γύρω από οτιδήποτε μπορεί να συνεπάγεται ασθενέστερη ανάπτυξη στο μέλλον. Ένα από αυτά είναι η εταιρική επένδυση, θεωρούμενη ως οικονομική «ανάσα», χωρίς την οποία καθίσταται δυσκολότερο να αποφευχθεί η ύφεση. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες που δεν προορίζονται για αγορά κατοικίας μειώθηκαν κατά 0,6% το δεύτερο τρίμηνο για πρώτη φορά από το 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα. Οι δαπάνες για την οικοδομή μειώθηκαν κατά πολύ από το 2016 και οι δαπάνες για πνευματική ιδιοκτησία επιβραδύνθηκαν κατά το ήμισυ.

Η μείωση των προσδοκιών για αποδόσεις θα μπορούσε να σηματοδοτήσει έναν κόσμο όπου τα στελέχη διστάζουν να δανειστούν για νέα έργα, ανησυχώντας ότι,  μέχρι να κατασκευαστούν τα εργοστάσια, η ανάπτυξη θα έχει επιβραδυνθεί σε σημείο που δεν δικαιολογεί πλέον την επένδυση.

“Η εμπιστοσύνη είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία και η εμπιστοσύνη έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο και την αβεβαιότητα της ανάπτυξης”, δήλωσε ο Philipp Carlsson-Szlezak της Sanford Bernstein.